Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

'Ηπειρος. Εκτός ελέγχου η ανεργία. 7 στους 10 νέοι σε .αχρηστία, στην πιο παραγωγική ηλικία. Καλές οι συναντήσεις με τους Ευρωπαίους για την αντιμετώπισή της, αλλά για πόσο θα είμαστε με το χέρι. απλωμένο στους εταίρους μας;


Το φαινόμενο της συνεχούς αυξητικής τάσης που παρουσιάζει η ανεργία στην Ήπειρο, κατατάσσοντάς την πρώτη σ' ολόκληρη την χώρα, έφθασε ν' απασχολεί ακόμη και την γερμανική «Bild». 

«Πόλη των απελπισμένων», χαρακτηρίζει τα Γιάννενα η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα σημειώνοντας ότι «εκεί, κοντά στα αλβανικά σύνορα, στα Ιωάννινα των 100.000 κατοίκων, το ποσοστό ανεργίας ήταν πάντα υψηλό, ωστόσο μετά την κρίση, οι αριθμοί έχουν αγγίξει αστρονομικά ύψη»!

Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται κυρίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα - 7 στους 10 δεν μπορούν να βρουν δουλειά - με αποτέλεσμα η λύση της ξενιτιάς να φαντάζει ως η μοναδική σανίδα σωτηρίας!  Εξάλλου χαρακτηριστικά είναι και τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Eurostat που έδειχναν την πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία των νέων με ποσοστό 59%!

Έχασαν την ελπίδα τους.
Το χειρότερο βέβαια σ' όλη αυτή την δυσάρεστη κατάσταση είναι ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν χάσει την ελπίδα τους και δεν πιστεύουν ότι αυτή η σημερινή πραγματικότητα μπορεί κάποτε και ν' αλλάξει. Τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση είναι απλά «ασπιρίνη», ενώ η επιδείνωση σχεδόν σ' όλους τους δείκτες της οικονομίας, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.
Αντίθετα, οι θέσεις εργασίας στην Ήπειρο συνεχώς λιγοστεύουν, αφού επιχειρήσεις κλείνουν, νέες δεν ανοίγουν, όσο για τον Δημόσιο Τομέα, αυτός πλέον αποτελεί ένα αμαρτωλό παρελθόν, που δεν θέλει κανείς να θυμάται πια.  Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί κι άλλο τώρα με τις επικείμενες απολύσεις στους ΟΤΑ και άλλους Οργανισμούς.
Όποιες παρεμβάσεις γίνονται είναι σπασμωδικές, ενώ το πρόβλημα δεν λύνεται με εποχιακές εργασίες, που κι αυτές όσο περνάει ο καιρός μειώνονται ή με τα προγράμματα ολίγων μηνών, που κατά καιρούς ανακοινώνει ο ΟΑΕΔ. Μπορεί το καλοκαίρι να δημιουργούνται κάποιες θέσεις στις παραλιακές περιοχές της Ηπείρου, όμως τις περισσότερες φορές οι νέοι εργάζονται ανασφάλιστοι και δεν πληρώνονται κανονικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα στον τομέα της απασχόλησης. νοσεί σοβαρά!

Περιφέρεια συνταξιούχων!..
Με όλα αυτά να συμβαίνουν και με το δεδομένο ότι η Ήπειρος - αναλογικά με τον πληθυσμό της - είναι η Περιφέρεια με τους περισσότερους συνταξιούχους, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη πιο πολύ για την περιοχή μας. Αντί να αναδειχθεί η πιο παραγωγική ηλικία, εμείς μετράμε συνταξιούχους που, κατά πολλούς, ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί και κινείται η αγορά.
Οι πιο παραγωγικές ηλικίες μένουν συνήθως στο περιθώριο, με τους τολμηρούς μόνο ν' αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό και τους πιο πολλούς να παραμένουν σε. αχρηστία και να ζουν όπως ζουν, σε βάρος των οικογενειών του! Έως πότε όμως;

Το σοβαρότατο πρόβλημα με την ανεργία στην περιοχή μας υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και παρά ταύτα καμία Κυβέρνηση δεν έλαβε κάποια μέτρα, έστω για να το απαλύνει. Τα νέα στοιχεία δείχνουν τη συνεχή διόγκωσή του. Ωστόσο αν και ο πρωτογενής τομέας θα μπορούσε να δώσει εν μέρει μια λύση, μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν έχει κινηθεί σοβαρά και όσο θα έπρεπε προς αυτή την κατεύθυνση, παρέχοντας κίνητρα στους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την Ηπειρωτική γη! Φθάσαμε στο μη παρέκει! Καλές είναι οι συναντήσεις με τους Ευρωπαίους για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, όμως θα πρέπει πρώτα να κάνουμε κι εμείς βήματα προόδου.  Αλλά και εάν φθάσουν τα 180 εκ. ευρώ από τις Βρυξέλλες που αντιστοιχούν στην χώρα μας για την απασχόληση των νέων, δεν λύνεται το πρόβλημα, απλά διαιωνίζεται! Όμως, για πόσο θα είμαστε με το χέρι. απλωμένο στους εταίρους μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου