Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ένα ελαιοτριβείο στην Πάργα με ιστορία 100 χρόνων.


Οι αδελφοί Γρηγόριος και Ηλίας Λέκκας ήταν έμποροι που ασχολούνταν με την εμπορία ελιάς, πυρήνα, ξυλείας, εσπεριδοειδών (κίτρου) και βελανιδιών στην περιοχή της Πάργας.


Στο πλαίσιο της εμπορικής τους δραστηριότητας το 1929 ίδρυσαν το πρώτο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο στην περιοχή της Πάργας, προχωρώντας και στη μεταποίηση της ελιάς.

Το 1954 το ελαιοτριβείο εξοπλίστηκε με γεννήτρια και το 1960 έγινε η ηλεκτροδότησή του. Η μεταβολή της ιδιοκτησίας και η παράλληλη ηλεκτροδότηση της Πάργας, το 1960, οδήγησε στην ανακαίνιση του ελαιοτριβείου.


Τη δεκαετία του 1970, μοναδικός ιδιοκτήτης ήταν πια ο Σπύρος Λέκκας, γιος του Γρηγορίου. Η περίοδος 1974- 1975 φαίνεται πως ήταν η τελευταία φορά που λειτούργησε το ελαιοτριβείο.


Το 2009 το ελαιοτριβείο περιήλθε στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών του, στους Αθηνά και Ηλία Λιάκρη, που έθεσαν σα στόχο την αναστήλωσή του και τη διαφύλαξη και ανάδειξη της βιοτεχνικής αυτής δραστηριότητας της Πάργας.

Timologio Paragaea Paragaea Paragaea

«... από εικοσαετίας και εντεύθεν εδημιουργήθησαν και λειτουργούσιν ανελλειπώς και ομαλώτατα πέντε (5) μηχανοκίνητα ελαιοτριβεία». 

Όπως μαρτυρά τεκμήριο του αρχείου Λέκκα, στην Πάργα λειτουργούσαν ήδη από τη δεκαετία του 1930 πέντε μηχανοκίνητα ελαιοτριβεία. Το 1949, φαίνεται ότι είχαν ήδη δημιουργήσει αναγνωρισμένο σωματείο, την Ένωση Βιομηχάνων Εκθλίψεως Ελαιοκάρπου Περιφερείας Πάργας, για την προάσπιση των κοινών τους συμφερόντων.

Από τα πέντε αυτά μηχανοκίνητα ελαιοτριβεία, σήμερα διατηρείται μόνο το Ελαιοτριβείο των Αδελφών Λέκκα, το οποίο διασώζει τον αρχικό εργοστασιακό του εξοπλισμό και τμήμα του αρχείου του και είναι διαθέσιμο για περιήγηση στους επισκέπτες του.

Paragaea Xoroi Paragaea Xoroi Paragaea Xoroi

www.paragaea.gr

1 σχόλιο:

Panagiotis είπε...

Είναι πραγματικά πολύ καλή ιδέα η αξιοποίηση των παλαιών ελαιοτριβείων ως μουσεία για να μπορούν και οι νεώτεροι να μαθαίνουν την ελληνική παράδοση.