Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Κοκκινιά Θεσπρωτίας. Απολαύστε τα video





ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα παρακάτω στοιχεία τα έχουμε συλλέξει από το διαδίκτυο( site, blog, You tube, facebook, βικιπαίδεια). Εάν σε μερικά από αυτά κάποιος έχει πνευματικά δικαιώματα και δεν επιθυμεί να δημοσιευτούν ας μας τηλεφωνήσει στο 6977266641

Χριστόφορος Ευθυμίου

Απολαύστε τα video 
































Η Κοκκινιά (πρώην «Κοκκινίτσα«) είναι ορεινό χωριό του Δήμου Φιλιατών της περιφέρειας Ηπείρου (Σχέδιο Καλλικράτης). Παλαιότερα ανήκε στην άλλοτε επαρχία Φιλιατών του νομού Θεσπρωτίας. Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας αποτελούσε έδρα κοινότητας τουδήμο Φιλιατών. Από 1 Ιανουαρίου 2011 αποτελεί έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Φιλιατών, του ομώνυμου Δήμου.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από την Ηγουμενίτσα, ανατολικά των Φιλιατών, επί της δεξιάς όχθης του Θυάμιδος στις υπώρειες του όρους «Άι Λιας» και σε υψόμετρο περίπου 350 μ. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό με πλούσια νερά, ο πληθυσμός του οποίου ασχολούμενος κυρίως με την μικροκτηνοτροφία και τη γεωργία το 1928 αριθμούσε 399 κατοίκους ενώ το 2001 αριθμούσε 205 κατοίκους. Διαθέτει δημοτικό σχολείο από πρίν το 1928.

Εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου.

Παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Κοκκινίτσα ή Κοκκινίστα.























Η Ήπειρος πόνεσε και μάτωσε στο πέρασμα του χρόνου. Κάθε φορά που έβλεπε τα παιδιά της να φεύγουν μακριά, ο πόνος γινόταν αβάσταχτος. Δεν ήταν επιλογή ζωής, αλλά ανάγκη επιβίωσης. Είναι όμως περήφανη για αυτά, καθώς στις νέες πατρίδες τους, στις πέντε ηπείρους όπου αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή, πρόκοψαν και δημιούργησαν. Πάντα όμως νοσταλγούσαν την πατρίδα τους. Η Κοκκινιά Θεσπρωτίας δεν θα μπορούσε να αποτέλεσει εξαίρεση στον κανόνα. Εκατοντάδες Κοκκινιστιώτες έχουν πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς. Αλλοι ζουν ακόμα μακριά από την πατρίδα τους, στην Γερμανία, στην Αυστραλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλοι επέστρεψαν στην Ελλάδα, αλλά ελάχιστοι έχουν μείνει να φυλάνε "Θερμοπύλες" στο όμορφο αλλά πονεμένο χωριό της θεσπρωτίας. Φωλιασμένο στους πρόποδες του Αϊ Λιά εκείνο περιμένει τα παιδιά του να επιστρέψουν έστω και για λίγο, να τα αγκαλιάσει με αγάπη και να τους προσφέρει απλόχερα τις ομορφιές του.





















Σας καλωσορίζουμε στην πατρίδα "Θεσπρωτών και Μολοσσών μετά τον κατακλυσμόν ιστορούσι Φαέθοντα βασιλεύσαι πρώτον ένα των μετά Πελασγού παραγενομένων εις την Ήπειρον ένιοι δε Δευκαλίωνα και Πύρραν

[Πλουτάρχου Πυρρός παραγρ. 1]


Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς οι Θεσπρωτοί είναι απόγονοι των Πελασγών ή του Δευκαλίωνα και της Πύρρας απ΄τους οποίους γεννήθηκε ο Έλλην ο γενάρχης των Ελλήνων. Από τη Θεσπρωτία οι Έλληνες μετοίκησαν στη Θεσσαλία, στη Φθία και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων η ιστορική αλήθεια καλύπτεται από τον μύθο, ωστόσο ίσως είναι αλήθεια ότι η Θεσπρωτία είναι η κοιτίδα του Ελληνισμού. Άλλωστε μία από τις σπουδαιότερες προϊστορικές πολιτείες της ήταν η Έλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου