Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Στήριξη κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών, έρχεται κατάργηση τεχνικής λύσης ΟΠΕΚΕΠΕ

Το ΥπΑΑΤ αποφάσισε να ασχοληθεί με το πρόβλημα του υψηλού κόστους ζωοτροφών και να προχωρήσει σε οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων. 

Αυτό φάνηκε στην συνάντηση που είχαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τρίτη (21/9/2021), στο ΥπΑΑΤ, με τον υπουργό κ. Λιβανό, τον υφυπουργό κ. Κεδίκογλου και τη Γενική Γραμματέα κ. Καλογήρου.

Είχε προηγηθεί την ίδια ημέρα συνάντηση των κτηνοτρόφων με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μελά. 

Νέα ΚΑΠ, καταμερισμός βοσκοτόπων και μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής και των ζωοτροφών, ήταν τα βασικά θέματα που έθεσαν στην οι κτηνοτρόφοι στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «από την συζήτηση φάνηκε ότι βλέπει θετικά το Υπουργείο την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών. Η μείωση του ΦΠΑ δεν αρκεί γιατί οι τιμές έχουν πάει στα ύψη. Στο προηγούμενο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ είχε μπει προ ημερησίας διάταξης από την Κροατία το θέμα των ζωοτροφών και υπήρξε μόνο μια δήλωση από τον Επίτροπο Γεωργίας ότι η ΕΕ εξετάζει το θέμα. Ζητήσαμε η χώρα μας να θέσει το θέμα στην ατζέντα της επόμενης συνάντησης των υπουργών. Ας αποφασίσει η πολιτική ηγεσία αν θα είναι κορονοενίσχυση ή de minimis, εμείς άμεσα ζητάμε οικονομική στήριξη. Επίσης προτείναμε στη νέα ΚΑΠ να υπάρξουν κίνητρα για αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας με ζωοτροφές.

Για την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν φάνηκε να ανοίγει τα χαρτιά της για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε τον κίνδυνο να νοικιάζουν μεγάλες εταιρείες χωράφια και να εισπράττουν αυτές τα δικαιώματα κάθε χρόνο. Αυτό μπορούσε να συμβεί και στο παρελθόν εξηγήσαμε στον κ. Μελά. Από την άλλη πως μπορεί να μιλάμε για σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, από το 2022 έως το 2027, όταν έχουμε αλλαγές στα στρέμματα καλλιέργειας και στον αριθμό των ζώων κάθε χρόνο.

Εμείς προτείναμε την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και της τεχνικής λύσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και το ΥπΑΑΤ. Επίσης να νομοθετηθεί από το Εθνικό Απόθεμα να μην παίρνουν δικαιώματα όσοι δεν έχουν ζώα. Κάθε χρόνο να γίνεται δήλωση του αριθμού των ζώων και των στρεμμάτων και με βάση αυτά να χορηγείται η άμεση ενίσχυση (τσεκ). Επίσης να υπάρξει κοινή πυκνότητα βόσκησης σε όλη την χώρα. Η αναδιανεμητική ενίσχυση, που είναι μια έξτρα ενίσχυση με βάση τη νέα ΚΑΠ, θα μπορεί να διορθώσει όσες αδικίες υπάρξουν με αυτό το σύστημα.

Στη συνάντηση με την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ φάνηκε ότι πάμε για κατάργηση της τεχνικής λύσης. Όπως μας τονίστηκε από τον κ. Μελά αναμένεται να ενταχθούν 8 εκατ. στρέμματα στο σύστημα των επιλέξιμων βοσκοτόπων. Για τις παράνομες με τα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα, ζητήσαμε η αγροτική γη να πάει στα χέρια των γεωργών και κτηνοτρόφων και αυτών που παράγουν. Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚΕΠΕ ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στις Περιφέρειες από τις οποίες ζητά να του στείλουν τις εκτάσεις με τα δημόσια βοσκοτόπια. Εμείς θέλουμε να δούμε αποτελέσματα και δεν είμαστε σίγουροι ότι όλες οι Περιφέρειες έχουν καταγράψει τις δημόσιες εκτάσεις». 

Παϊσιάδης Σταύρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου