Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Γαλακτοβιομηχανία "ΟΜΗΡΟΣ". Η εταιρεία που πρόσφατα εξήγαγε νοθευμένη φέτα, συνεχίζει να παράγει "ΦΕΤΑ ΠΟΠ"

ΥπΑΑΤ: Άρση προσωρινής ανάκλησης πιστοποίησης ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ Όμηρος

Θα εφαρμοστεί στο ακέραιο η νομοθεσία, διαμηνύει το ΥπΑΑΤ.

Από την άλλη όμως, όπως τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή 7 Μάη, με δεδομένο ότι η Επιχείρηση προέβη σε όλες τις υποδειχθείσες διορθωτικές ενέργειες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν ήταν υπότροπος, με βάση τα άρθρα 12 & 13 της Κ.Υ.Α. 261611/2007, ο ΕΛΓΟ προχωρά στην άρση της προσωρινής ανάκλησης της πιστοποίησης, σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, συσκευασία και εμπορία του προϊόντος «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π., με την προϋπόθεση της διενέργειας συνεχών αιφνιδιαστικών ελέγχων στην επιχείρηση, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ώστε να διαπιστωθεί η συνέχιση της τήρησης των δεσμεύσεών της. 

Επισημαίνεται, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν αφού αναμένονται οι υπολειπόμενες ανακληθείσες ποσότητες από τη Γερμανία του μη σύννομου προϊόντος ενώ εκκρεμούν αποτελέσματα της διερεύνησης της Οικονομικής Αστυνομίας.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να επιληφθούν του ζητήματος τα αρμόδια όργανα του ΥΠΑΑΤ, τα οποία με βάση το πόρισμα, θα εφαρμόσουν στο ακέραιο την ισχύουσα νομοθεσία.

Oλόκληρη η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ έχει ως εξής:

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ολοκλήρωσε τη διερεύνηση των στοιχείων που προέκυψαν από τους ελέγχους που διενήργησαν τα κλιμάκια του Οργανισμού για τη διακίνηση στην αγορά της Γερμανίας με την καταχωρισμένη ένδειξη «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.» από την επιχείρηση «ΟΜΗΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΕΒΕ».

Οι έλεγχοι διεξήχθησαν με βάση τις προβλέψεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), καθώς και για τη νόμιμη χρήση  των ειδών γάλακτος στα διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα (Έλεγχος Ισοζυγίων Γάλακτος). Τα  ευρήματα των ελέγχων αφορούν σε προϊόν που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές αναγνώρισης του, λόγω ανίχνευσης καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος σε αυτό, απεστάλησαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ με εισήγηση για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων-προστίμων. 

Αναλυτικότερα:

1. Στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, για μη ακριβή τήρηση των Μηνιαίων Δηλώσεων Ισοζυγίου Εισροών/Εκροών Γάλακτος, επειδή εντοπίστηκαν λάθη στον κατάλογο των πρώτων υλών που διατηρούσε για την παρασκευή του αγελαδινού τυριού (ΚΥΑ 838/51008/2019).

2. Στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων (ΚΥΑ 261611/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), αφού διαπιστώθηκαν:

3.Α. Παραγωγή και διακίνηση προϊόντος συμβατικής «ΦΕΤΑΣ Π.Ο.Π.» (237.946 κιλά) και βιολογικής «ΦΕΤΑΣ Π.Ο.Π.» (184.147 κιλά) στα οποία είχε γίνει χρήση αγελαδινού γάλακτος.

Β. Ενώ η επιχείρηση τελούσε σε καθεστώς προσωρινής ανάκλησης πιστοποίησης (από 24.03.2021) διακίνησε προϊόν με την ένδειξη «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.» και ταυτόχρονα συνέχισε να το διαφημίζει στην ιστοσελίδα της.

Με δεδομένο ότι η Επιχείρηση προέβη σε όλες τις υποδειχθείσες διορθωτικές ενέργειες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν ήταν υπότροπος, με βάση τα άρθρα 12 & 13 της Κ.Υ.Α. 261611/2007, ο Οργανισμός προχωρά στην άρση της προσωρινής ανάκλησης της πιστοποίησης, σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, συσκευασία και εμπορία του προϊόντος «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π., με την προϋπόθεση της διενέργειας συνεχών αιφνιδιαστικών ελέγχων στην επιχείρηση, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ώστε να διαπιστωθεί η συνέχιση της τήρησης των δεσμεύσεών της.

Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν αφού αναμένονται οι υπολειπόμενες ανακληθείσες ποσότητες από τη Γερμανία του μη σύννομου προϊόντος ενώ εκκρεμούν αποτελέσματα της διερεύνησης της Οικονομικής Αστυνομίας.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να επιληφθούν του ζητήματος τα αρμόδια όργανα του ΥΠΑΑΤ, τα οποία με βάση το πόρισμα, θα εφαρμόσουν στο ακέραιο την ισχύουσα νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός με δηλώσεις του έχει δεσμευθεί για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, όπως η φέτα και γενικότερα των ελληνικών προϊόντων, πρόθεση η οποία κατέστη σαφής και από τους πολλαπλούς ελέγχους που διεξήχθησαν κατά την πασχαλινή περίοδο στην ελληνική αγορά.

Εκπεφρασμένη πρόθεση του κ. Λιβανού είναι επίσης η δημιουργία ενός πλαισίου αποτελεσματικότερου και αρτιότερου, το οποίο θα διασφαλίζει την δημόσια υγεία και θα προστατεύει τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και τους καταναλωτές, δρομολογώντας και τις σχετικές αλλαγές στην οικεία νομοθεσία.

https://www.agrotypos.gr

1 σχόλιο: