Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Μ. Κεφάλα: Το Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στην άυλη κληρονομιά

Μία σημαντική παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού για τους Σαρακατσαναίους πραγματοποίησε η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

 Ζητώντας να ενταχθεί ο θεσμός του  «ανταμώματος των Σαρακατσαναίων» στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, στην ουσία επιδιώκει να στηθεί μία γέφυρα που θα ενώσει το παρελθόν με το παρόν και θα βάλει τις βάσεις για το μέλλον. Η πρότασή της έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, με την οποία η Βουλευτής είχε συνάντηση , παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες.

Κάθε χρόνο, από το 1979, το πρώτο σαββατοκύριακο του Αυγούστου, λαμβάνει χώρα στον Γυφτόκαμπο το «Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ηπείρου». Εκεί, στη Σαρακατσάνικη Στάνη, σε ένα κατάφυτο περιβάλλον, σε ένα σύμπλεγμα που αποδίδει πιστά τη νομαδική σαρακατσάνικη ζωή, Σαρακατσάνοι από όλη την Ήπειρο αλλά και κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού συγκεντρώνονται σε μια μεγάλη υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση, στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την παράδοση τους, την πολιτιστική τους κληρονομιά και τις σχέσεις τους. Στα πλαίσια του ανταμώματος αναβιώνουν τα έθιμα των Σαρακατσάνων με αναπαραστάσεις από τη νομαδική ζωή, παραδοσιακούς χορούς και αφηγήσεις περιστατικών από την ιστορία τους.

 

Η βουλευτής  ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού να ενταχθεί το «Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ηπείρου» στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως ζωντανό και αναπόσπαστο στοιχεία της συλλογικής ταυτότητας και μνήμης των Σαρακατσάνων. Αφού ανέδειξε την αξία και τη σημασία που δίνουν οι ίδιοι στην παράδοση και την κληρονομιά τους, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα και τις παραδόσεις τους, τόνισε και την επιθυμία τους να διατηρήσουν και να αναδείξουν αυτά τα στοιχεία. Κοινός στόχος είναι να διατηρηθεί και αναδειχθεί ως ζωτικό στοιχείο της αυτογνωσίας τους και να συμβάλλει στη συνέχεια και τη συνοχή των Σαρακατσάνων ώστε να κρατηθεί ζωντανή η φλέβα που τους συνδέει με το παρελθόν, αλλά και να αποτελέσει ένα ανοικτό παράθυρο στο μέλλον, ειδικά των νεότερων γενεών.

Η ένταξη αυτή είναι σημαντική διότι, μέσω του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας δίνεται ο λόγος στους ίδιους τους φορείς της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (κοινότητες, ομάδες, ακόμα και μεμονωμένα άτομα) προκειμένου να μοιραστούν τη δική τους πολιτισμική εμπειρία με το εγχώριο και διεθνές κοινό, να μιλήσουν για τη συλλογική τους ταυτότητα, να διατυπώσουν προτάσεις για τη μελέτη και κυρίως για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

 https://www.epiruspost.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου