Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ρωμιά: Ένας παραμελημένος οικισμός της Φιλιππιάδας . (Του Μιχάλη Κατραχούρα)

ΠΡΟΣ:   Δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους Δήμου Ζηρού

ΡΩΜΙΑ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ

 ( ένας παραμελημένος οικισμός της Φιλιππιάδας )

Η κοινότητα Ρωμιάς ενώ, αποτελεί άτυπα οικισμό της Φιλιππιάδας με μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές όπως έχουν αποφανθεί στο παρελθόν ειδικοί επιστήμονες, είναι  αρκετά παραμελημένη έως υποβαθμισμένη από το Δήμο. Να θυμίσω ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις και μεγάλο τμήμα του  Ζηρού υπάγονται στη Ρωμιά. Eίναι το μοναδικό χωριό της Ελλάδας που δεν έχει καμία πλατεία, ανέφεραν σε επιστολή τους δύο νέοι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ζηρού, οι κύριοι Βέργος και Κόκκαλης και ζήτησαν την κατασκευή της.  Έχουν απόλυτα δίκαιο και οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι τωρινές αλλά διαχρονικά μεγάλες. Για την ενημέρωση των συμπολιτών μας και για να καταδείξω τη νοοτροπία και συμπεριφορά της διοίκησης σε ένα χωριό με λίγους και μη απαιτητικούς ψηφοφόρους, ας μου επιτραπεί μια ιστορική αναδρομή.

 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΩΜΙΑΣ: Η Ρωμιά ήταν ανεξάρτητη κοινότητα μέχρι και το έτος 1998 οπότε και εντάχτηκε στο Δήμο Φιλιππιάδας με το σχέδιο Καποδίστριας. Το έτος 2006 ο δήμος Φιλιππιάδας ενέταξε στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ με το ποσό των 85.141,77 ευρώ την κατασκευή πλατείας Ρωμιάς σε δημοτικό (σύμφωνα με το κτηματολόγιο) οικόπεδο που βρίσκεται έμπροσθεν του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου. Εκπονήθηκε η σχετική μελέτη και ενώ το έργο ήταν έτοιμο για δημοπράτηση παρουσιάστηκε πρόβλημα με την κυριότητα του ως άνω οικοπέδου το οποίο διεκδικούσε κάποιος ιδιώτης και ως εκ τούτου ο δήμος δεν μπορούσε να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή της πλατείας. Το επόμενο έτος η νέα δημοτική αρχή όχι μόνο δεν ξεκαθάρισε -όπως όφειλε- δια της δικαστικής οδού το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ως άνω οικοπέδου, αλλά  ούτε ενδιαφέρθηκε να  κατασκευάσει την πλατεία σε άλλο οικόπεδο, όπως για παράδειγμα δίπλα στο πρώην κοινοτικό κατάστημα. Αντίθετα τροποποίησε το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και διέθεσε τα χρήματα που προορίζονταν για την πλατεία σε άλλες προτεραιότητες του Δήμου. Έκτοτε μέχρι και σήμερα η Ρωμιά αποτελεί Πανελλήνιο φαινόμενο χωριού χωρίς πλατεία. Γι’ αυτό και πολύ καλά έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι που ανακίνησαν το θέμα μήπως και κάποιοι ευαισθητοποιηθούν μια και οι συνεχείς προσπάθειες του προέδρου κ. Θωμά Ντάκουλα, δε βρίσκουν  ανταπόκριση.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΙΓΑΝΑ ΡΩΜΙΑΣ : Είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία ότι το ιστορικό Μοναστήρι του Αη – Γιάννη « Ριγανά » που βρίσκεται μέσα στο δάσος του οικοσυστήματος Ζηρού, κινδυνεύει με κατάρρευση. Μετά δε τον πρόσφατο σεισμό η κατάσταση έχει επιδεινωθεί γιατί οι ρωγμές  στο Ναό έχουν μεγαλώσει  και υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων δεδομένου ότι το μικρό προαύλιο του Ναού χρησιμοποιείται ως κοιμητήριο Ρωμιάς. Το έτος 2006 ο Δήμος Φιλιππιάδας ενέταξε στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ έργο προϋπολογισμού 40.000 ευρώ για την προστασία και συντήρηση του Καθολικού της Μονής. Εκπονήθηκε μελέτη από μηχανικό εξειδικευμένο σε αναστηλώσεις μνημείων που περιελάμβανε όλες τις απαραίτητες εργασίες για το σκοπό αυτό (καθαιρέσεις επικεράμωσης και ξυλότυπου στέγης, τοποθέτηση μεταλλικών ελκυστήρων, πλήρη κατασκευή στέγης, συρραφή ρωγμών κ.α.) Και σε αυτή την περίπτωση ο Δήμος δεν κατασκεύασε το έργο και διέθεσε τα χρήματα  σε άλλες προτεραιότητές του. Πριν από λίγα χρόνια κάτοικοι της Ρωμιάς ανέθεσαν και  εκπόνησαν ολοκληρωμένη και εγκεκριμένη από την αρχαιολογία μελέτη η οποία προϋπολόγιζε το έργο σε 130.000 ευρώ περίπου και ελπίζουν ότι ο Δήμος θα το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα.

Δοθείσης ευκαιρίας θέλω να σημειώσω ότι στη Ρωμιά οι παραδοσιακές βρύσες (πηγές), η Κλεφτόβρυση και η βρύση του Αγίου Χαραλάμπους που ανέβλυζαν νερό όλο το καλοκαίρι, έχουν καλυφτεί από βάτα και παλιούρια. Με λίγα χρήματα μπορεί να γίνει καθαρισμός του περιβάλλοντα χώρου, έλεγχος της ποιότητας του νερού τους και κάποιες εργασίες ανάπλασης και ανάδειξής τους.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Την κατασκευή Πλατείας και την Προστασία-Ανάδειξη της Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη «Ριγανά» ο δήμος Ζηρού  έχει υποχρέωση να υλοποιήσει σύντομα, όχι μόνο γιατί η Ρωμιά το δικαιούται, αλλά γιατί τα χρήματα του προγράμματος «Θησέας» που αφαίρεσε από την κοινότητα και τα χρησιμοποίησε για άλλες ανάγκες του, ήταν ΔΑΝΕΙΚΑ αλλά ΟΧΙ ΑΓΥΡΙΣΤΑ και πρέπει να επιστραφούν εντόκως.   

ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ  30-9-2020

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΑΧΟΥΡΑΣ

πρώην Δήμαρχος Φιλιππιάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου