Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Η γρίππη του 1918, πριν 103 χρόνια, στη Θεσπρωτία!


Το 1918, πριν 103 χρόνια, εμφανίστηκε η πρώτη μεγάλη πανδημία του 20ου αιώνα και ήταν τόσο φονική, που εξόντωσε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Βέβαια, καμία σύγκριση δεν πρέπει να γίνεται με τη σημερινή εποχή, όπου οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές.
Αρκετοί θάνατοι σημειώθηκαν τότε και στη Θεσπρωτία. Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα της εποχής στο νομό Ιωαννίνων, όπου συμπεριλαμβάνονταν τότε και η Θεσπρωτία, σημειώννται 40 θάνατοι την ημέρα! 
Αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα τα θύματα της ασθένειας από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, βρίσκεται στην κορύφωσή της. 
Σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων Θεσπρωτών, η γρίππη αυτή, που είχε ονομαστεί ισπανική, λόγω της χώρας προέλευσής της, "χτυπούσε" κυρίως νέους ανθρώπους, που πέθαιναν μέσα σ' ένα 24ωρο.

Ήταν δύσκολη η αντιμετώπισή της, καθώς στη Θεσπρωτία οι ιατρικές συνθήκες δεν ήταν καλές,  χώροι νοσηλείας δεν υπήρχαν, ούτε και αντιβιοτικά. 
Προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να επιβιώσουν οι άνθρωποι. Με γαργάρες, κοφτές βεντούζες, αντισηπτικές εισπνοές, τακτική αλλαγή εσωρούχων και συστηματική καθαριότητα των χεριών – αυτές τις μεθόδους συμβούλευσαν οι γιατροί προκειμένου να αντιμετωπίσει ο κόσμος μία από τις μεγαλύτερες πανδημίες, που έζησε η ανθρωπότητα.
Στην Ελλάδα, οι πρώτες αναφορές του Τύπου για την Ισπανική Γρίπη γίνονται το καλοκαίρι του 1918. Ανάμεσα στα ανακοινωθέντα του πολέμου, ανακοινώσεις του υπουργείου Επισιτισμού, και ανέκδοτα, καταγράφονται τα πρώτα χτυπήματα για την επιδημία. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ακρόπολις»: «Από την Ισπανία περιμένουμε να μας έρθει μια άλλη γρίππη πιο σοβαρή από εκείνη που ξέρουμε, η γρίππη που μαστίζει τώρα τον Ισπανικό στρατό. Πράγματι στις 31 Ιουλίου αναφέρεται θανατηφόρο κρούσμα της στην Αθήνα, ενώ το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στην Πάτρα. Ακόμη όμως η αρρώστια δεν έχει δείξει τη δύναμή της. Το δεύτερο κύμα της γρίπης, αυτό που ξεκίνησε τον Αύγουστο και κορυφώθηκε τον Οκτώβριο, τον μήνα με τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως, είναι αυτό που σάρωσε και την Ελλάδα.
Στις 15 Νοεμβρίου η γρίπη βρίσκεται ακόμη σε ένταση σε Ανατολική Μακεδονία, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Νάξο και Σκύρο, χωρίς όμως να μετρά πολλά θύματα, όπως νωρίτερα.  Εύγλωττα γράφει ο Τύπος της εποχής: «Η γρίππη ξεψυχά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου