Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Ο βουλευτής Άρτας Χρήστος Γκόκας μίλησε στη Βουλή για την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας



Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην ομιλία του στην Βουλή, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019, την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την παράταση της προθεσμίας κατάργησης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων (Α΄ 212) και άλλες διατάξεις», ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει για την περιφερειακή ενότητα Άρτας, αυτό της κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας και της μεταφοράς του στο υπό σύσταση Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο Πρέβεζας.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι, η απόφαση αυτή έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και υπενθύμισε ότι, η  Περιφέρεια του Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας, όπως και του πρόσφατα καταργηθέντος (κατά το έτος 2013) Ειρηνοδικείου Φιλιππιάδας, υπάγεται δικαστικά στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Άρτας, μολονότι η έδρα και των δύο (Φιλιππιάδα) υπάγεται διοικητικά στην π.ε. Πρέβεζας. Επιπλέον μέχρι και πρότινος στο Υποθηκοφυλακείο Φιλιππιάδας υπάγονταν 15 τοπικές κοινότητες της περιφέρειας Άρτας και μόλις 12 τοπικές κοινότητες και μία δημοτική κοινότητα της περιφέρειας  Πρέβεζας, όλες αυτές οι κοινότητες βρίσκονται πλησιέστερα στην Άρτα, ενώ επισήμανε ότι πλέον για ένα έγγραφο και μόνο θα πρέπει να διανύσουν μια χιλιομετρική απόσταση 45 χλμ.
 Γι’ αυτούς τους λόγους κάλεσε τον Υπουργό  να ανακαλέσει αυτή την απόφαση και να διατηρηθεί το Υποθηκοφυλακείο – Κτηματολογικό γραφείο στη Φιλιππιάδα και όταν φτάσει στο επίπεδο της ψηφιακής λειτουργίας ( για αρχεία και διαδικασίες ) η αρμοδιότητα να μεταφερθεί στο Υποκατάστημα Άρτας του Κτηματολογικού Γραφείου Ηπείρου, με διατήρηση γραφείου στην Φιλιππιάδα, όπου και βρίσκεται το αναλογικό αρχείο.
Χαρακτηριστικά ανέφερε «…Οι τοπικές κοινωνίες έχουν αναστατωθεί. Τοπικοί φορείς όπως ο Δήμος Αρταίων, ο Δήμος Ζηρού και η Περιφέρεια Ηπείρου σας έχουν αποστείλει υπομνήματα και σε εσάς και στο Ελληνικό Κτηματολόγιο για την ανάκληση αυτής της απόφασης. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας βρίσκεται σε απεργία εδώ και ένα μήνα. Δεν είναι δυνατόν να αγνοούνται όλοι αυτοί, ούτε να μην αντιλαμβάνονται οι αρμόδιοι το μεγάλο λάθος που γίνεται.
Οφείλει η «Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ» να κατανοήσει το πρόβλημα στην ουσία του, να μην επιμένει πεισματικά και άκαμπτα με μια απόφαση που πήρε βιαστικά, μιας και φαίνεται ότι υπήρχε και ο χρόνος, με τις παρατάσεις που δίνονται ,να πάει για αργότερα η οριστική λύση.
Ζητώ την παρέμβαση σaς Κύριοι Υπουργοί, και ιδιαίτερα του Υπουργού Περιβάλλοντος , κ Χατζηδάκη. Το πρόβλημα είναι γενικότερο .Να διευκολύνετε τους πολίτες σε όλη την χώρα, όπου υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα, ακόμη και εάν χρειαστεί να αναθεωρηθεί ο Νόμος. Να συνεχίσουν να λειτουργούν τα Υποθηκοφυλακεία, όπως της Φιλιππιάδας, που εξυπηρετούν τους πολίτες, οι οποίοι τόσο έχουν γενικότερα ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι Νόμοι και οι αποφάσεις, όταν πρέπει, αλλάζουν με άλλους Νόμους και άλλες αποφάσεις, που λύνουν προβλήματα υπέρ των πολιτών και της κοινωνίας…»
Επιπλέον αναφέρθηκε στην αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος από 175 εκ.  σε 215 εκ. Ευρώ για το έτος 2019, τονίζοντας πως το Κίνημα Αλλαγής είναι θετικά διακείμενο σε οποιαδήποτε διάταξη ανακουφίζει τα μικρομεσαία νοικοκυριά, όμως επισήμανε ότι χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο που να μη βασίζεται σε περισσεύματα από υπερπλεονάσματα και να μην οδηγεί σε πλειοδοσίες ευαισθησίας σε βάρος της αξιοπρέπειας του πολίτη.
Επίσης, αναφέρθηκε και στην παράταση ισχύος του Ν. 4469/2017, που όπως σημείωσε επιβεβαιώνει η ίδια αυτή η παράταση την αποτυχία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ. 
Χαρακτηριστικά ανέφερε «…Το πρόβλημα βέβαια, είναι οι μαζικοί πλειστηριασμοί και της πρώτης κατοικίας που ξεκινούν την 1η Μαϊου. 50.000 και πάνω. Αντί της 1ης Ιανουαρίου που μας είχε κληροδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης και των Υπουργών της, μόνο φόβο και ανησυχία καλλιεργούν στους πολίτες για  την προστασία της κύριας κατοικίας τους, η οποία θεωρείται και παράγοντας ζημιογόνος για την οικονομία. Μια νεοφιλελεύθερη ιδεολογική αντίληψη που αγνοεί τη σημασία της κοινωνικής συνοχής για την ανάπτυξη και την οικονομία μιας χώρας….»
Στον αντίποδα  υπενθύμισε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη πραγματική και αποτελεσματική προστασία των κατοικιών των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, και αφορούν συγκεκριμένα: 
Να επανέλθει η προστασία της κύριας κατοικίας του Ν.3869/2010 για τους πραγματικά αδύναμους όπως είχε νομοθετηθεί από την κυβέρνηση του  ΠΑΣΟΚ, πριν τις αλλαγές του από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που τον κατέστησαν αναποτελεσματικό και σήμερα δεν εφαρμόζεται πλέον. Να υπάρξει δυνατότητα αξιοποίησης της συνεισφοράς του Δημοσίου, για να βελτιωθεί η ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. Να δοθεί η δυνατότητα στο δανειολήπτη να αναχρηματοδοτήσει την οφειλή του με ευνοϊκότερους όρους, όπως και να έχει την ευκαιρία να αγοράσει ο ίδιος το δάνειό του πριν τα funds. Και τέλος, να θεσπιστεί ότι ο δανειολήπτης θα ενημερώνεται για το ποσό με το οποίο μεταβιβάστηκε το δάνειό του στο fund.
Παράλληλα, τόνισε ότι μόνο με θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου , ασφαλούς, μπορούν οι πολίτες να προστατεύσουν την κύρια και πρώτη τους κατοικία.

Τέλος, ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, μετά και από την απόφαση του Πρωτοδικείου Πατρών, και να ανακληθεί η διάταξη που επιβάλλει καταβολή δικαστικού ενσήμου για αγωγές που ασκούνται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, με συνέπεια τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου