Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Κτηνοτρόφοι: Υποχρεωτική αναγραφή τιμών γάλακτος, δυσαρέσκεια για τρόπο σύστασης ΔΟΦ



Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ) συνεδρίασαν εκτάκτως τη Δευτέρα (20 Ιανουαρίου), στην Ξάνθη. Βασικά θέματα συζήτησης ήταν το θέμα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα (ΔΟΦ) και η υποχρεωτική αναγραφή τιμών γάλακτος στα συμφωνητικά που υπογράφουν οι κτηνοτρόφοι με τα τυροκομία και τις βιομηχανίες γάλακτος.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Καβάλας, που συμμετείχε ση σύσκεψη, «ετοιμάζουμε ένα πρωτότυπο εμπορικό συμφωνητικό, το οποίο να αναγράφει τις τιμές του γάλακτος, που θα το στείλουμε στο ΥπΑΑΤ. Ο υπουργός κ. Βορίδης στην τελευταία συνάντηση που είχαμε είχε ενδιαφερθεί για το θέμα και είχε υποσχεθεί ότι θα υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τις γαλακτοβιομηχανίες να αγοράζουν με συμβόλαια που θα αναγράφουν τις τιμές και όχι με ανοικτές τιμές.
Έχουν μειωθεί τα ζώα και δεν υπάρχει φέτος γάλα. Από πολλές περιοχές ητς χώρας έρχονται και ζητάνε γάλα. Αυτή την εποχή στην περιοχή δίνουν τιμή 90 λεπτά για πρόβειο γάλα με 6% πρωτεΐνες. Στη Θεσσαλία είναι μεγαλύτερες οι τιμές. Βέβαια τα λίγα λεπτά που αυξήθηκε η τιμή παραγωγού φέτος δεν μπορεί να αναστρέψει την εικόνα της οικονομικής ζημιάς των προηγούμενων ετών.    
Όσν αφορά τη Διεπαγγελματική φέτας, ευχόμαστε να δημιουργηθεί επάνω σε γερές βάσεις και κυρίως να λειτουργήσει προς όφελος όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή και κυρίως των κτηνοτρόφων. Οι κτηνοτρόφοι που θα συμμετάσχουν στη διοίκηση θα πρέπει να είναι κοινώς αποδοχής και να έχουν την τόλμη να λένε όχι όταν χρειαστεί». 
Μετά την συνάντηση της Ξάνθης οι κτηνοτρόφοι εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν τα εξής:

«Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη δημιουργία της διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη φέτα (ΔΟΦ).

Μετά τη συμμετοχή των εκπροσώπων μας στη συνάθροιση του Τυρνάβου, στις 22/10/2019, γίναμε σοφότεροι και πιο υποψιασμένοι για όλους τους συμμετέχοντες. Εκεί συγκεντρωθήκαμε εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων, από γεωγραφικές περιοχές που αφορούν την παραγωγή της φέτας, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΕΚ, ΣΕΚ, ΚΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ "ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ", ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΜΘ.
Εκεί αποφασίστηκε να συνεχιστεί η κοινή πορεία όλων των εμπλεκομένων στη δημιουργία της ΔΟΦ. 

Η τοποθέτησή μας, όταν μας δόθηκε ο λόγος, ήταν η διάλυση όλων των οργανώσεων που υπάρχουν και η δημιουργία μίας νέας οργάνωσης που θα προκύψει, με την κατάθεση από την κυβέρνηση νέου συνδικαλιστικού νόμου, πίσω από τον οποίο θα συνταχθούμε όλοι και η οποία θα αναλάβει την εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων, όπου είναι αυτή απαραίτητη αλλά και στη ΔΟΦ. Με το σκεπτικό όμως, ότι αυτή η διαδικασία χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, συνηγορήσαμε στην ανάγκη οι υπάρχουσες οργανώσεις, να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία της ΔΟΦ. 
Διευκρινίσαμε επίσης ότι η εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων στη ΔΟΦ είναι αρμοδιότητα των συνεταιρισμών κι όχι των συνδικαλιστικών φορέων, όμως λόγω της μικρής ποσότητας γάλακτος που αυτοί εκπροσωπούν μέχρι σήμερα στη χώρα μας, χρειάζεται να υπάρξει η καλή θέληση όλων για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Επίσης αναφέραμε ότι η εκπροσώπηση όλων των φορέων στη ΔΟΦ θα πρέπει να είναι ανάλογη με την παραγωγή των μελλών τους, που αποδεδειγμένα εκπροσωπούν.
Διευκρινίσαμε επίσης ότι ως κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ, δεν μας απασχολεί η εκπροσώπησή μας στη ΔΟΦ με κάποιο μέλλος μας, αλλά το σημαντικό είναι οι συνάδελφοι που θα εκπροσωπούν τους κτηνοτρόφους, να έχουν την εμπιστοσύνη και την εξουσιοδότησή μας. 
Αναφέρθηκε με πρωτοβουλία του προεδρείου της σύσκεψης, η υιοθέτηση στην ανακοίνωση που θα εκδιδόταν, της πρότασης των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ, προς το ΥΠΑΑΤ, για υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στην αγοραπωλησία του γάλακτος, με υποχρεωτική την  αναγραφή τιμής πώλησης, ανάμεσα στον κτηνοτρόφο και το μεταποιητή ή έμπορο, για να δοθεί τέλος στη γάγγραινα των ανοιχτών τιμών.    
Επί δύο μήνες αναμέναμε την επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων που πάρθηκαν στον Τύρναβο. Μάταιη η αναμονή μας. Τελικά τις πρώτες ημέρες του νέου έτους καταλάβαμε το λόγο που δεν υπήρξε ποτέ ανακοίνωση κι αυτός ήταν η κατάθεση του παλαιού φακέλου για τη δημιουργία της ΔΟΦ εν κρυπτό, από ΣΕΒΓΑΠ,ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΚΑΙ ΠΕΚ. 
Η ανακοίνωση της ΠΕΚ για άγνοια της συγκεκριμένης κίνησης δείχνει και τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των οργανώσεων που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τους κτηνοτρόφους και την αντιδημοκρατική και πεπαλαιωμένη νοοτροπία τους.
Η δικαιολογία περί μπλόφας, με σκοπό να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία της ΔΟΦ, θα είχε αξία, αν δεν είχε προηγηθεί η συμφωνία όλων στον Τύρναβο ή αν είχε γίνει σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους φορείς των κτηνοτρόφων. 

Ο τρόπος που έγινε τελικά αυτή η κίνηση, χαρακτηρίζει τους εμπνευστές της.

Από το αποτέλεσμα αποδεικνύεται ότι τελικά η μόνη μπλόφα που υπήρξε ήταν η συνάθροιση του Τυρνάβου!

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ υπό τον υπουργό κ. Μ.Βορίδη σχετικά με τη ΔΟΦ, δεν είχαμε την τιμή να καλεστούμε. Είναι δικαίωμά του υπουργού να διαλέγει τους συνομιλητές του κι αυτό έκανε, άλλωστε εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με συνδικαλιστικά και κομματικά ελεγχόμενα στελέχη, που καλέστηκαν να συμμετέχουν. Είναι όμως και δικό μας δικαίωμα να ενημερώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ δεν εκπροσωπηθήκαμε από κανέναν, στη συγκεκριμένη σύσκεψη, γιατί απλά δεν καλεστήκαμε. Εκπροσώπηση υπήρξε μόνο για το συνεταιρισμό "Θρακών Αμνός", που συμμετέχει στον κλαδικό συνεταιρισμό, από το φορέα του.
Ευχόμαστε να δημιουργηθεί η ΔΟΦ, επάνω σε γερές βάσεις και κυρίως να λειτουργήσει προς όφελος όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή και κυρίως των κτηνοτρόφων, που αυτή τη στιγμή είναι ο οικονομικά αδύναμος κρίκος, στην παραγωγική αλυσίδα της Φέτας.
Η ΔΟΦ όμως είναι ένα μικρό κομματάκι, στο παζλ που πρέπει να ενώσουμε για την προστασία της Φέτας και γενικά της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Μόλις φύγει από τη δημοσιότητα το θέμα της ΔΟΦ, με θετική ή αρνητική έκβαση, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων συναδέλφων στη σύσκεψη του ΥΠΑΑΤ  θα εξαφανιστούν και θα μείνουμε πάλι σχεδόν μόνοι. Όπως είμαστε τα τελευταία χρόνια εμείς, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ, με ελάχιστους αρωγούς  στην υπόλοιπη χώρα, να αναδεικνύουμε και να αγωνιζόμαστε για να επιλυθούν, τα μεγάλα αλλά και τα καθημερινά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας.  
Με αυτά που βλέπουμε καθημερινά γύρω μας, σε σχέση με την επιβίωση του κλάδου μας, μόνο μία ευχή έρχεται στη σκέψη μας.
Ο Θεός να προστατεύει τους κτηνοτρόφους και την ελληνική κτηνοτροφία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου