Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

«Παγωμένη» είναι η διαδικασία αδειοδότησης των στάβλων


Το καθεστώς αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων παραμένει «παγωμένο», αφού η προθεσμία που είχε δοθεί για κατάθεση των αιτήσεων έληξε στις 30 Ιουνίου και από τότε δεν έχει δοθεί κάποια νέα παράταση. Τώρα το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι σχεδιάζει νέα νομοθετική παρέμβαση για να λύσει το πρόβλημα.
Θυμίζουμε ο πολυαναμενόμενος νόμος που υποσχόταν ότι θα έλυνε το πρόβλημα σε νέες και υφιστάμενες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (σχεδιαζόταν από την εποχή που ήταν υπουργός ο Αποστόλου) θα πήγαινε προς ψήφιση το καλοκαίρι, όμως οι εκλογές του Ιουλίου ανέβαλαν την όλη διαδικασία και δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή.
«Το να δοθεί μια ακόμη παράταση δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της αδειοδότησης», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας. «Θέλουμε νέο νομικό πλαίσιο το οποίο να λύσει το πρόβλημα που είναι μεγάλο. Μόλις το 10-15% των υφιστάμενων στάβλων της περιοχής μας έχει άδεια λειτουργίας. Το δασαρχείο αποτελεί την υπηρεσία που δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα στους κτηνοτρόφους», πρόσθεσε.
Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, μας ενημέρωσε ότι ετοιμάζει ένα νέο σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Εμείς ζητάμε ένα «ευέλικτο» σχέδιο νόμου, που να μην έχει τις γραφειοκρατικές «αγκυλώσεις» των προηγουμένων νόμων και να μπορεί να εφαρμοστεί για να λύσει το μεγάλο πρόβλημα που έχει η χώρα μας με την αδειοδότηση των στάβλων».
Από την πλευρά του ο Στέργιος Κύρτσιος, πρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), ανέφερε ότι «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην χώρα μας, αφού πάνω από το 80% των υφιστάμενων στάβλων δεν έχει άδεια λειτουργίας. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί παράταση οπότε η διαδικασία αδειοδότησης έχει ουσιαστικά «παγώσει». Το θέμα θα το θέσουμε στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ κατά την συνάντηση που θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα.
Το θέμα της αδειοδότησης των στάβλων αλλά και της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα πρόκειται να συζητήσουμε στην «κλειστή» συνάντηση των κτηνοτρόφων, που θα γίνει την Τρίτη . Για την τιμή στο γάλα μέχρι στιγμής έχουμε σημείο αναφοράς τον Συνεταιρισμό Ελασσόνας «Γάλα Ελαςς», που έκλεισε συμφωνία με τοπική βιομηχανία για απορρόφηση πρόβειου γάλακτος στα 90 λεπτά το κιλό, που αφορά μια ποσότητα 3.500 τόνων».

Ανακοίνωση για συνάντηση στο Τύρναβο

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «έχει καλέσει την Τρίτη (22/10/2019), στις 19:30 στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο στο Τύρναβο, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των κτηνοτρόφων (ΠΕΚ, ΣΕΚ) και τους συνεταιρισμούς των αιγοπροβατοτρόφων για συζήτηση με θέμα το μέλλον της διεπαγγελματικής Φέτας καθώς και άλλα θέματα που αφορούν τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας. Στην συγκεκριμένη συνάντηση θα παρευρεθούν μόνο τα διοικητικά συμβούλια των παραπάνω οργανώσεων».


Παϊσιάδης Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου