Το φετινό φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, 1919-2019: 100 χρόνια.
Το φεστιβάλ διεξήχθη από 7 έως 12 Αυγούστου στο Αράχθειο Θέατρο στο Παλαιοχώρι Σκούπας Άρτας.
Την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 είχαμε την χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας, για δεύτερη φορά, την παγκοσμίου εμβέλειας Μπάντα του Πολεμικού μας Ναυτικού για μια συναυλία με τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζηδάκης, Κατσαρός, Ζαμπέτας, Κόκοτος κα), του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου από τη δεκαετία του '60 που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε. Στα πλαίσια του αφιερώματος του φετινού Φεστιβάλ στη γενοκτονία των Ποντίων, ακούστηκαν και τραγούδια του Πόντου.
Η μπάντα απαρτίζεται από 45 ένστολους καταξιωμένους μουσικούς με μαέστρο τον Πλωτάρχη κ Α. Καραγουδάκη ΠΝ και υπεύθυνο τον Πλοίαρχο κ Α. Μιχέλη ΠΝ, διευθυντή του γραφείου δημοσίων σχέσεων του Πολεμικού Ναυτικού.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Πολεμικό μας Ναυτικό και ιδιαίτερα τον Αρχηγό του ΠΝ Αντιναύαρχο κ Ν. Τσούνη ΠΝ που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας ώστε η μπάντα του Πολεμικού μας Ναυτικού να βρεθεί και πάλι κοντά μας.
Σκοπός της συναυλίας ήταν να γνωρίσουν οι κάτοικοι της περιοχής από κοντά την μπάντα του ΠΝ και να απολαύσουν μία υψηλού επιπέδου μουσική συναυλία.
Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού δημιουργήθηκε το 1875. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της μπάντας πραγματοποιήθηκε την 25η Μαρτίου του έτους 1890 κατά την παρέλαση της Εθνικής Εορτής. Η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού έχει αντιπροσωπεύσει την πατρίδα μας πάρα πολλές φορές στο εξωτερικό. Είναι η μόνη Μπάντα που είχε συμμετοχή και στις δύο Ολυμπιάδες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας: το 1896 συμμετείχε στις τελετές Έναρξης και Λήξης, και το 2004 στην τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το Αράχθειο Θέατρο τίμησε με αναμνηστικές πλακέτες τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, τον Διευθυντή του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Πολεμικού Ναυτικού και το μαέστρο της Μπάντα του ΠΝ. Εκ μέρους του Πολεμικού Ναυτικού απενεμήθη μετάλλιο στην κυρία Ρίτα Νάστου για την προσφορά της στον πολιτισμό.
Την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019 δόθηκε η παράσταση «Σωκράτης» για μικρούς και μεγάλους από το Θεατρικό Εργαστήρι Λαμπιόνι Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία της Αννίτας Γκαϊτατζή. Προσπαθώντας να ανιχνεύσει το Σωκράτη, μέσα από τις φράσεις ότι «το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα», ότι «καλύτερα ν’ αδικείσαι παρά ν’ αδικείς», ότι «υπάρχει μόνο ένα καλό: η γνώση κι ένα κακό: η αμάθεια», η σκηνοθέτις τον προσέγγισε μεταφέροντας έναν λόγο με αναπάντεχα και επίκαιρα μηνύματα, με σεμνότητα, επάρκεια, φρόνηση, εντιμότητα, γνώση.
Την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 δόθηκε η παράσταση «Βάκχες» του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Βασιλείου. Το έργο ξεκινά με τον θεό Διόνυσο, ο οποίος καταφθάνει στην Θήβα, με έναν «θίασο» γυναικών, τις Βάκχες. Έρχεται για να τιμωρήσει το βασιλιά Πενθέα και όλους τους Θηβαίους, γιατί τολμούν να τον αμφισβητούν και να αρνούνται τη θεϊκή του υπόσταση. Ο Διόνυσος τρελαίνει τις Θηβαίες και ως μαινάδες τις στέλνει να κατοικούν στον Κιθαιρώνα, ενώ μεταμορφωμένος πείθει τον Πενθέα να πάει στο βουνό και να λάβει την τιμωρία του. Εκεί ξεκινά ένα παιχνίδι εξουσίας, όπου ο θύτης μετατρέπεται σε θύμα, και το αντίστροφο.
Η σκηνοθεσία, η διασκευή του κειμένου, η σκηνογραφία και η μουσική επιμέλεια ήταν της Κατερίνας Βασιλείου. Έπαιξαν οι Θανάσης Λανάρης, Ιωάννης Τέλης, Βάσω Ζησίδη, Άρτεμης Τορουνίδη, Ντέμυ Τζουλάφη, Νατάσα Τσαμπά, Λίνα Μπότη, Σέβη Ευθυμίου και Άννα- Μαρία Κόκκινου.
Το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 δόθηκε η παράσταση «Γαία»: Μια διαχρονική ιστορία με κέντρο τα πάθη και τους διωγμούς των ανθρώπων από τους εξουσιαστές του Πλανήτη που οδηγούν στην αέναη "Οδύσσεια" μιας γυναίκας αυτή τη φορά, που αφού την ξερίζωσαν δια της βίας και την έδιωξαν από τη γη όπου γεννήθηκε, βρίσκεται νύχτα μεσοπέλαγα, με ένα ξένο μωρό στην αγκαλιά. Για να το ηρεμήσει του αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της, του τραγουδάει προσπαθώντας με όλες της τις δυνάμεις να του σώσει την ζωή και να το γλυτώσει από τον Άδη.
Κι οι δυό μαζί «Δεσμώτες» κι «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» είναι έρμαια της θάλασσας. Κι εκεί που γεννήθηκε η ζωή, αυτή η γυναίκα προσπαθεί να σώσει την νέα ζωή και αναζητώντας την Γαία και την μοναδική ελπίδα σωτηρίας, τον πολιτισμένο άνθρωπο. Τον άνθρωπο της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της αγάπης. Ταυτίζεται με την Γαία και γίνεται η φωνή της για την σωτηρία του κόσμου ολόκληρου, μεταφέροντας ένα συγκλονιστικό οικολογικό μήνυμα.
Ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο του Γιάννη Φαλκώνη γραμμένο το 2017- 2018.
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Φαλκώνης, Πρωταγωνίστρια η καταξιωμένη Τζουμερκιώτισσα ηθοποιός Γεωργία Ζώη, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης.
Την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019 ο Ποντιακός εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέα Κερασούντα παρουσίασε μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. «Πόντος: Σταύρωση και Μνήμη- 100 χρόνια από τη γενοκτονία».
Μία από τις μεγαλύτερες μορφές του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε ο Φίλων Κτενίδης που γεννήθηκε στην Τραπεζούντα: θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, ιατρός και βουλευτής Αθηνών το έτος 1935. Το κυρίαρχο ποιητικό του έργο ήταν «Η καμπάνα του Πόντου», μία ελεγεία που εκφράζει την οδύνη και τον πόνο του ποιητή για τη συμφορά, το διωγμό και τον αφανισμό των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες. Απόσπασμα από το επικολυρικό αυτό ποίημα του Κτενίδη παρουσιάστηκε σε δρώμενα με συνοδεία κεμετζέ (ποντιακή λύρα) από τον λυράρη Γιάννη Σουκούβελο.
Παίχτηκαν επιλεγμένες ποντιακές μελωδίες στη μουσική σύνθεση «Ο Λυγμός της Λύρας».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Δημήτρης Καραβασιλείου.
Η κυρία Φωτεινή Κυριακίδου αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Ποντίων.
Το χορευτικό του συλλόγου με χοροδιδάσκαλο τον εκπαιδευτικό κύριο Περικλή Αναστασιάδη χόρεψε παραδοσιακούς Ποντιακούς χορούς.
Παρουσιάστηκε ποντιακό δρώμενο με τραγούδι από το έργο του Ελευθεριάδη «Ειρήνη» .
«Ο Πόντος εσταυρώθη- τετέλεσται».
Το Αράχθειο Θέατρο απένειμε τιμητικές πλακέτες στον Πρόεδρο του εκπολιτιστικού συλλόγου Νέα Κερασούντα κ Δ. Καραβασιλείου και στην κ Φ. Κυριακίδου επ ευκαιρία του εορτασμού των 100 ετών από τη Γενοκτονία.
Την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019 δόθηκε η παράσταση «Ο γάμος του Μπαρμπα-Γιώργου» από το θίασο του Μιχάλη Θεοδωρόπουλου «Σκιές και γέλια».
Το Αράχθειο Θέατρο θέλοντας να προβάλει όλα τα είδη θεάματος, παρουσίασε φέτος το θέατρο σκιών. Το θέατρο σκιών είναι από τα αρχαιότερα είδη θεάτρου με προέλευση την Άπω Ανατολή και διαδρομή από Κίνα, Ινδία, Αίγυπτο, Τουρκία και σε συνέχεια εξάπλωση προς την Ευρώπη. Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην Ήπειρο όπου οι καραγκιοζοπαίχτες εκείνης της εποχής τον παρουσιάζουν για πρώτη φορά με το Μεγαλέξανδρο και το φίδι, συνδέοντάς τον με την ελληνική παράδοση.
Καραγκιόζης είναι ο καθένας μας, είναι ο εργάτης, ο άστεγος, ο πρόσφυγας, ο πεινασμένος.
Ο θίασος του Μιχάλη Θεοδωρόπουλου «Σκιές και γέλια» παρουσίασε την παράσταση «Ο Γάμος του Μπάρμπα-Γιώργου». Μια κωμωδία του ελληνικού θεάτρου σκιών διασκευασμένη από τον καραγκιοζοπαίχτη Μιχάλη Θεοδωρόπουλο με σεβασμό πάντα στον παραδοσιακό καραγκιόζη.
Οι παραστάσεις δόθηκαν και φέτος με ΕΙΣΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ για το κοινό.
Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε πλήθος κόσμου και τίμησαν με την παρουσία τους: ο Βουλευτής Άρτας κ Χ. Γκόκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ Β. Ψαθάς, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Αρταίων κκ Κ. Ζέρβας και Χ. Σιαφάκας, ο Αντιδήμαρχος Παλλήνης κ Ι. Μπάρπας, ο τέως Δήμαρχος Ξηροβουνίου κ Λ. Τσιάπαλης, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας κ Χ. Τούμπουρος, ο Πρόεδρος της Τζουμερκιώτικης Ομοσπονδίας κ Χ. Λαναράς, πολλοί πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι με κάθε τρόπο βοήθησαν για την πραγματοποίηση των φετινών εκδηλώσεων: τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχο κ Ν. Τσούνη, τον Πρόεδρο του Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νέας Κερασούντας κ Δ. Καραβασιλείου, τον επιχειρηματία κ Ι. Κουτσούμπα, τους επιχειρηματίες κκ Παπαηλία, το ζεύγος Αθανασίου και Δώρας Νάκου, τον κ Α. Πεταλά, τον κ Ε. Γάλλιο, τον κ Κ. Τσιάπαλη, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σκούπας, τον κ Θ. Παπαϊωάννου, τον κ Ι. Μπαλατσώνη, τον κ Χ. Μπαλατσώνη. Ευχαριστούμε επίσης για την προβολή των εκδηλώσεων την κ Μ. Νικόλτσιου από το ραδιόφωνο του Alpha, τον κ Π. Παπαδόπουλο από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, την κ Β. Ευαγγελίου από τον τηλεοπτικό σταθμό ARTtv και τον κ Ε. Ζαβερδινό από το ράδιο Αμβρακία. Επίσης ευχαριστούμε όλα τα ηλεκτρονικά sites και blogs που με προθυμία κάθε χρόνο προβάλουν το Φεστιβάλ του Αραχθείου Θεάτρου.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ρίτα Νάστου-Μυστακοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου