Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Πιστοί πληρώνουν εισιτήριο για να εκκλησιαστούν!


Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Μέσα στο φημισμένο αρχαιολογικό χώρο της Απολλωνίας κοντά στο Φίερι Αλβανίας, που δέχεται πολλούς επισκέπτες καθημερινά, υπάρχει ο ναός του ιστορικού μοναστηριού της Παναγίας, που λειτουργείται κάθε Κυριακή, αλλά και σε άλλες λατρευτικές ευκαιρίες.
Και μέχρι πριν λίγο καιρό συγκέντρωνε μεγάλο εκκλησίασμα, αλλά τα πράγματα άλλαξαν ξαφνικά.
Φυσικό είναι οι τουρίστες, που θέλουν να θαυμάσουν το θέατρο και τα άλλα ευρήματα της αρχαίας Απολλωνίας, να πληρώνουν εισιτήριο.
Αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένο και συμβαίνει παντού. Εδώ, όμως, και έξι μήνες, με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του αλβανικού κράτους, πληρώνουν εισιτήριο και όσοι Ορθόδοξοι κάτοικοι του χωριού Πογιάν, απέχει ένα χιλιόμετρο από την Απολλωνία, ή και άτομα από την ευρύτερη περιοχή, θέλουν να λειτουργηθούν στο ναό της Παναγίας, αφού πλέον δεν τους επιτρέπεται, όπως συνέβαινε, η δωρεάν είσοδος στο αρχαιολογικό πάρκο.
Έτσι το εκκλησίασμα του ναού μειώνεται κατακόρυφα. Το γεγονός κατήγγειλαν και κάτοικοι και ο ιερέας του ναού π. Σωκράτης Λάκκο.
Όλοι ευελπιστούν πως θα βρεθεί μια λύση και οι πιστοί θα μπορούν να εκτελούν ανεμπόδιστα και χωρίς...χρέωση τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε ἐναν μνημειώδη εκκλησιαστικό τόπο.
Ο ναός της μονής της Παναγίας, εντός της αρχαίας Απολλωνίας, είναι κτισμένος με καλοπελεκημένο οικοδομικό υλικό, προερχόμενο από τη δωρική αυτή αποικία.
Προσδιορίζεται η ανέγερσή του στην πρώτη πενηνταετία του 13ου αιώνα και ανήκει στην παραλλαγή των σταυροειδών εγγεγραμμένων ναών, όπου ο τρούλος στηρίζεται σε τέσσερις κίονες και ειδικός χώρος για το Ιερό Βήμα είναι προσκολλημένος στον κυρίως ναό.
Η παραλλαγή αυτή είναι χαρακτηριστική της σχολής της Κωνσταντινούπολης.
Δικιόνια πρόπυλα προστάτευαν τις εισόδους του κυρίως ναού και του νάρθηκα.
Ανοικτή στοά με ιταλικής τεχνοτροπίας γλυπτά προστέθηκε το τρίτο τέταρτο του 13ου αιώνα στη δυτική πλευρά.
Από το μοναστηριακό συγκρότημα της Απολλωνίας σώζεται και η βυζαντινή τράπεζα, μακρόστενος χώρος με τρεις αψίδες στην ανατολική, νότια και δυτική πλευρά.



Πηγή: romfea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου