Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Πάνω από 60 εκατ. ευρώ τα τιμολόγια στην πλατφόρμα για νωπά και ευαλλοίωτα



Zωηρό ενδιαφέρον από τον κόσμο της κτηνοτροφίας και δη από τους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι την τελευταία διετία έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με δραματικές μειώσεις στην τιμή παραγωγού, φαίνεται ότι έχει προσελκύσει μέχρι στιγμής η πλατφόρμα για την εξόφληση των τιμολογίων που αφορούν νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα εντός 60 ημερών από την έκδοσή τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα η «Ύπαιθρος Χώρα», μέχρι τα μέσα Μαΐου, στην ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν αναρτηθεί 18,7 εκατ. τιμολόγια, συνολικής αξίας 61,7 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 22 εκατ. ευρώ αφορούσαν το γάλα και τα 11 εκατ. ευρώ τη φέτα και λοιπά τυροκομικά. Με άλλα λόγια, πάνω από το 50% της αξίας των τιμολογίων που έχουν ανέβει μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα, αφορά σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Χωρίς κυρώσεις έως 30 Σεπτεμβρίου

Αν και τα νούμερα αυτά αποτελούν ένα μικρό κομμάτι των συναλλαγών στην εφοδιαστική αλυσίδα, δεν παύουν να αποτελούν ένα ενθαρρυντικό πρώτο δείγμα γραφής. Ιδίως αν ληφθούν υπόψη το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα που η πλατφόρμα βρίσκεται στον αέρα, η έλλειψη ενημέρωσης και η επιφυλακτικότητα των παραγωγών κατά κύριο λόγο και των εμπόρων/μεταποιητών κατά δεύτερο, όπως και κάποια προβλήματα τεχνικής και γραφειοκρατικής φύσεως που σχετίζονται με τη λειτουργία της πλατφόρμας. 

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά, άλλωστε, αλλά και να δοθεί στους ενδιαφερόμενους περισσότερος χρόνος για να εναρμονιστούν με τις προδιαγραφές της εφαρμογής, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει την αναστολή υποχρέωσης καταχώρησης τιμολογίων καθώς και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Κουλτούρα έγκαιρης πληρωμής

Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, το οποίο θα κληθεί να κερδίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- εφόσον φυσικά αποφασίσει να υποστηρίξει και να συνεχίσει την εν λόγω μεταρρύθμιση- έχει να κάνει με την εμπέδωση στην αγορά μιας κουλτούρας έγκαιρης αποπληρωμής των παραγωγών, σε μια συγκυρία που και η ίδια η ΕΕ δείχνει να ευαισθητοποιείται ολοένα και περισσότερο πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Όπως έχει ήδη γράψει η «ΥΧ», στην Κομισιόν υπάρχει σχέδιο οδηγίας που μειώνει ακόμα περισσότερο το χρονικό διάστημα εξόφλησης των τιμολογίων για νωπά και ευαλλοίωτα στις 30 ημέρες, κρατώντας τις υπόλοιπες συναλλαγές στις 60 ημέρες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και πρωτοβουλία για ενίσχυση της διαφάνειας σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των αγροδιατροφικών προϊόντων στα διάφορα ενδιάμεσα στάδια (μεταφορά, ασφάλιση, αποθήκευση κ.ά.).
Απαραίτητο είναι, επίσης, να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας και να καμφθεί η επιφυλακτικότητα των παραγωγών που σκέφτονται μεν να αναρτήσουν τα τιμολόγια που έχουν στα χέρια τους στην πλατφόρμα, παράλληλα όμως κάνουν δεύτερες σκέψεις φοβούμενοι πιθανά… αντίποινα από συνεργαζόμενους εμπόρους ή μεταποιητικές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται χρόνια. 

Μετατόπιση ρευστότητας προς τους παραγωγούς

Υπηρεσιακά στελέχη της πλατείας Βάθη τονίζουν στην «ΥΧ» ότι έχουν ληφθεί υπόψη οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις που έχουν διατυπώσει επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου, ιδίως αυτές που δραστηριοποιούνται στα νωπά προϊόντα μακράς συντήρησης.
Παράλληλα, όμως, θυμίζουν ότι η δημιουργία της πλατφόρμας «έγινε με στόχο τη μετατόπιση της ρευστότητας προς τους παραγωγούς, οι οποίοι άλλωστε πλήττονται περισσότερο στις δύσκολες μέρες που διανύουμε».
Ειδικά για τον τυροκομικό κλάδο, επισημαίνουν ότι μπορεί η πλατφόρμα να απαιτεί την άμεση πληρωμή των παραγωγών (απώλεια ρευστότητας), ταυτόχρονα όμως τους δίνει τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τη γρήγορη είσπραξη των τιμολογίων που αφορούν την πώληση ήδη ώριμων προϊόντων (ωφέλεια ρευστότητας).
Σε ό,τι αφορά, δε, τα γραφειοκρατικά προσκόμματα, τονίζουν ότι έχει δημιουργηθεί «διαδικτυακή υπηρεσία άμεσης διασύνδεσης των λογιστηρίων με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την εξυπηρέτηση κυρίως των επιχειρήσεων που πρέπει να αναρτούν πολλά τιμολόγια καθημερινά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου