Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Εσείς ξέρετε τι είναι ο «αντεγαμηστήρας»;


«Κομπλεξικό»: ένα λεξικό έξυπνο και κοφτερό. Μία έκδοση γεμάτη αναφορές και σουρεαλιστικό χιούμορ. Λέξεις κατασκευασμένες από τον Αχιλλέα ΙΙΙ που ικανοποιούν απολαυστικά και συμπυκνώνουν σε μία λέξη αυτό που πολλές φορές θέλεις να πεις περιφραστικά. Χιούμορ, οξυδέρκεια, σάτιρα και νέες λέξεις που πραγματικά, πολλές από αυτές, θα μπορούσαν άνετα να μπουν στην καθημερινή μας ομιλία.
Πριν μας περιγράψει ο ίδιος ο Αχιλλέας ΙΙΙ τις λεπτομέρειες για το «Κομπλεξικό» του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συρτάρταρα, μία ενδεικτική καταγραφή 24 λέξεων μέσα από τις σελίδες του:
Α. αντεγαμηστήρας: Ηλεκτρική συσκευή που αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη ολόκληρο το χρόνο.
Β. βερμουουουούδα: Κοντό και φαρδύ παντελόνι που φτάνει μέχρι το γόνατο και είναι γεμάτο με στάμπες από αγελάδες.
Γ. γατουάζ: Τατουάζ το οποίο απεικονίζει μία ή περισσότερες γάτες, που ο/η κάτοχος θεώρησε ότι είναι καλή ιδέα να κουβαλάει στο σώμα του για το υπόλοιπο της ζωής του.
Δ. δυσαρμόνικα: Μουσικό όργανο τσέπης που παρέχει στον κάτοχό του τη δυνατότητα να καταστρέφει ανά πάσα στιγμή τη γαλήνη όλων όσοι έχουν την ατυχία να βρεθούν κοντά του.
Ε. εαυτούλι: Συνθετικό διάφανο περιτύλιγμα κουφέτων που προσφέρονται στον γάμο δύο πολύ μεγάλων εγωιστών.
Ζ. ζαμανφαφούτη: Αυτός που δεν ασχολείται με την επιδιόρθωση της κατεστραμμένης του οδοντοστοιχίας, καθώς δεν τον ενδιαφέρει αν θα τρέφεται αποκλειστικά με σούπες και μαλακές τροφές.
Η. ηγεμονόπανο: Κομμάτι υφάσματος στο οποίο εμφανίζεται το σύμβολο της εξουσίας ενός ηγέτη μοναρχικού καθεστώτος. Αποκαλείται και σημαία.
Θ. θορυβόδι: Μεγαλόσωμο άτομο που ενοχλεί τους γύρω του μιλώντας σε υψηλή ένταση ή παράγοντας διαφόρων ειδών εκνευριστικούς ήχους.
Ι. Ικαριόλα: Άπιστη, ανήθικη γυναίκα με καταγωγή από το νησί του Αιγαίου με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα.
Κ. κακομίρορμπολ: Γυάλινη σφαίρα η οποία κρέμεται από την οροφή κέντρου διασκεδάσεως και αντανακλά στα καθρεφτάκια που καλύπτουν την επιφάνειά της τη μιζέρια όλων όσοι βρίσκονται κάτω από αυτή, όση ώρα οι ίδιοι προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους ότι διασκεδάζουν χορεύοντας στην πίστα.
Λ. λυπητερόκ: Μουσικό ιδίωμα που χαρακτηρίζεται από χιλιοπαιγμένα ακόρντα και στίχους οι οποίοι, αν και προσπαθούν να δείχνουν θλιμμένοι, στην πραγματικότητα είναι απλώς θλιβεροί. Οι λυπητεροκιές απευθύνονται στο μαζικό υποσυνείδητο και η ακρόασή τους προκαλεί ημιαυτόματη έκκριση δακρύων σε εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι στο άκουσμα του ονόματος των Scorpions ή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου δαγκώνουν το κάτω χείλος και συγκινημένοι κουνούν το κεφάλι τους στον πένθιμο ρυθμό της μουσικής, επειδή «με αυτά τα τραγούδια μεγάλωσαν».
Μ. μαντραχαλάουα: Μέθοδος ολικής αποτρίχωσης η οποία εφαρμόζεται σε μεγαλόσωμους άνδρες που θέλουν να αισθάνονται το δερματάκι τους λείο και απαλό στο άγγιγμα.
Ν. νυφίτσα: Πονηρή γυναίκα που παντρεύεται τον καλό της.
Ξ. ξεστραβανγκάρντ: Κίνημα που πρεσβεύει τη βίαιη ενημέρωση του κοινού επί θεμάτων πρωτοπορίας στην τέχνη.
Ο. ορθολογιστάκος: Κακόμοιρος στην όψη και ψυχρός στο άγγιγμα άνθρωπος ο οποίος προσπαθεί να αρθρώσει κηρύγματα για τη λογική, από την οποία οφείλει να διέπεται κάθε ανθρώπινη πράξη. Ο ορθολογιστάκος δεν τολμά να εφαρμόσει στη δική του ζωή όσα διδάσκει, αφήνοντας τον εαυτό του να μισοπνίγεται σε μία λασπωμένη λίμνη μιζέριας, φόβου και παθητικότητας.
Π. Παρδαλάι Λάμα: Θρησκευτικός ηγέτης που πραγματοποιεί τολμηρές ενδυματολογικές επιλογές.
Ρ. ραδιοφονιάς: Επαγγελματίας ή ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός που δρα ως στυγνός εκτελεστής του καλού γούστου, πραγματοποιώντας χειρότερες μουσικές επιλογές ακόμη και από έναν τυφλό και κουφό ουρακοτάγκο.
Σ. σιγουρούνι: Ανάγωγος άνθρωπος με τεράστια αυτοπεποίθηση.
Τ. τηγανοπαπαδιά: Γυναίκα που καταδιώκει τον ιερέα σύζυγό της οπλισμένη με ένα βαρύ οικιακό σκεύος, όταν αντιλαμβάνεται ότι παραβίασε την έκτη εντολή («ου μοιχεύσεις») ή τη δέκατη έβδομη («ου αποκρύψεις από τη σύζυγό σου μέρος των εσόδων που έλαβες από τον δίσκο και τα κεριά»).
Υ. υποτροφίδι: Αδίστακτος φοιτητής διατεθειμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα που συνδέονται με την υποτροφία που κυνηγά.
Φ. φαφούτι: Έγχορδο μουσικό όργανο χωρός χορδές.
Χ. χαχαχασάπης: Κρεοπώλης ο οποίος είναι πρόσχαρος και γελάει συνέχεια, ακόμη και όταν τεμαχίζει σάρκες ή σπάει οστά.
Ψ. ψυχοπλακόστρωτο.  Δρομάκι σε παραδοσιακό οικισμό στο οποίο η βόλτα προκαλεί ένα δυσάρεστο αίσθημα ψυχικής δυσφορίας εξαιτίας της αλλοίωσης του αυθεντικού του χαρακτήρα στον βωμό της τουριστικότητας.
Ω. ωριλάκι: Νεαρός, χαριτωμένος και τριχωτός ειδικευόμενος ωτορινολαρυγγολόγος. 
Ας γνωρίσουμε τον Αχιλλέα ΙΙΙ (τρία):
Λίγα λόγια για σένα.
Ως συγγραφέας (και άνθρωπος) διανύω αυτό το διάστημα –και σίγουρα μέχρι να τελειώσει αυτή η συνέντευξη– το στάδιο εξέλιξης ΙΙΙ, διατηρώντας το δικαίωμα να κυκλοφορήσω το επόμενο βιβλίο μου ως Αχιλλέας ΙV αν αυτό χρειαστεί, και ελπίζοντας να μη χρειαστεί να επιστρέψω στο Αχιλλέας ΙΙ ή στο να κοιμάμαι και πάλι στο παιδικό μου δωμάτιο. Δεν φοβάμαι το σκοτάδι όσο τη σιωπή από το κοπάδι, καθαρίζω και τρώω τον γαύρο με μαχαιροπίρουνο, μπορώ να ανασηκώσω το δεξί μου φρύδι μονάχο του χωρίς να μπορώ να κάνω το ίδιο με το αριστερό φρύδι, και, τέλος, εσχάτως πληροφορήθηκα ότι οι μπανάνες ανοίγουν πολύ πιο εύκολα από το κάτω μέρος και όχι από το κοτσάνι (κάτι που όλες οι μαϊμούδες γνωρίζουν, παρότι καμιά τους δεν έχει απολυτήριο λυκείου με άριστα ή μεταπτυχιακό), γεγονός που με προβλημάτισε έντονα για την χρησιμότητα των γνώσεων που παρέχονται από το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Τι σχέση έχεις με τον Αχιλλέα της Τροίας;
Σχέση ανορθογραφική. Και μόνο. Για αυτό, άλλωστε, μπορώ –σε αντίθεση με εκείνον– να κυκλοφορώ άφοβα το καλοκαίρι με σαγιονάρες και λοιπά ξώφτερνα υποδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου