Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Δύο χρόνια και… βάλε τα οριστικά σχέδια για τους βοσκοτόπους!


Τελικά αποδείχθηκε ότι δικαιολογημένα ανησυχούσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για την κυβερνητική κωλυσιεργία στην έκδοση των οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, επισημαίνοντας μάλιστα τον κίνδυνο να χαθούν τεράστια κονδύλια από την καινούργια ΚΑΠ 2021-2027, καθώς δεν θα υπάρχουν τα αναγκαία εργαλεία από πλευράς Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης, προκειμένου να είναι σε θέση να διεκδικήσει τα αντίστοιχα ποσά! 

Κι ενώ η Κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης θα ήταν έτοιμα μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, δηλαδή πριν λίγες μέρες, τελικά η ολοκλήρωσή τους παραπέμπεται για το τέλος του 2021! 

Την εξέλιξη αυτή ανέδειξε ο «airetos.gr», τονίζοντας ότι έτσι μετακυλίεται ουσιαστικά στην επόμενη Κυβέρνηση (εάν όχι στις καλένδες) η διαχείριση της θεσμικής αυτοδιοικητικής ανατροπής που προκλήθηκε στις 2/12/2015, όταν ψηφίστηκε ο ν.4351/2015 που αιφνιδιαστικά αφαίρεσε από τους Δήμους, τόσο αρμοδιότητες όσο και τους πόρους για τις βοσκήσιμες γαίες. 

Από την τροπολογία λοιπόν προκύπτει ότι τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης όχι απλά δεν είναι έτοιμα, αλλά «δεν έχουν έως σήμερα προκηρυχθεί και απαιτείται διάστημα τουλάχιστον δυο ετών μέχρι την εκπόνησή τους». Γι’ αυτό κατατέθηκε τροποποίηση του Νόμου, με παράταση μέχρι 31/12/2021. 
Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ότι ούτε ο δημοσιονομικός σχεδιασμός του νομοθέτη απεδείχθη εντός πραγματικότητας, αφού οι πόροι που εισπράχθηκαν δεν επαρκούν τελικά στις Περιφέρειες, καθώς διαπιστώνεται «υπολειπόμενο ποσό των 10.000.000,00 ευρώ περίπου που είναι απαραίτητο για να προκηρυχθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης».
Στην Αιτιολογική Έκθεση τώρα γίνεται λόγος για χρονοβόρα διαδικασία, αν και η ίδια η Κυβέρνηση την ψήφισε. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής: «(...) Με την περίπτ. β’ της παρ.1 αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παρ.1 του αρ.4 του ν.4351/2015, προκειμένου να παραταθεί η οριζόμενη στην εν λόγω διάταξη προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου 2019 για την εκπόνηση, υποβολή και έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκήσιμων γαιών έως τις 31-12-2021, λόγω του χρονοβόρου χαρακτήρα των διαδικασιών ανάθεσης, εκπόνησης, υποβολής και έγκρισης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 3 του ν.4351/2015, καθώς τα εν λόγω σχέδια δεν έχουν έως σήμερα προκηρυχθεί στις 13 Περιφέρειες της χώρας και απαιτείται διάστημα τουλάχιστον 2 ετών μέχρι την εκπόνησή τους (...)».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου