Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Ελληνόβλαχοι της Αλβανίας: "Προστατέψτε μας από τη Ρουμανική προπαγάνδα"


Αίσθηση δημιούργησε παρέμβαση Ελληνόβλαχου από την περιοχή της Μουζακιάς, στο περιθώριο της συνάντησης των εκπροσώπων όλων των εθνικών και πολιτιστικών- γλωσσικών μειονοτήτων της Αλβανίας, που οργάνωσε στα Τίρανα την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου το κόμμα για την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Κατήγγειλε άκομψες παρεμβάσεις της ρουμανικών μηχανισμών, προκειμένου να σφετεριστούν τους Ελληνόβλαχους, αλλά τόνισε ότι αυτοί έχουν επίγνωση της καταγωγής τους κι επιθυμούν φροντίδα απ’ την Ελλάδα σε ότι αφορά την εκμάθηση της γλώσσας και την καλλιέργεια του πολιτισμού. Κατά τα λοιπά όλες οι μειονὀτητες στην Αλβανία δήλωσαν ότι ζουν υπό καθεστώς καταπίεσης και καταπάτησης των δικαιωμάτων τους. 
 Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής κ. Ντούλες τόνισε ότι "Αλβανική πολιτεία παραμένει ακόμη σε θέση υπόχρεου έναντι των μειονοτήτων και των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει σε ότι αφορά στην εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων έναντι των πολιτών – μελών των μειονοτήτων".  Αλλά και η Έλσα Μπαλαούρη, πρόεδρος της Αλβανικής Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ των προσδοκιών των μειονοτήτων στην Αλβανία, των καλών πρακτικών που εγγυούνται οι διεθνείς συμβάσεις, των στερεοτύπων που επικρατούν στην αλβανική κοινωνία, της εγχώριας νομοθεσίας για την προστασία των μειονοτήτων και της αδράνειας ή αδιαφορίας της αλβανικής κυβέρνησης να τα εφαρμόσει αυτά. Τόσο ο  Β. Κάγιος, πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ,  όσο και ο Α. Γκέγκα απ’ τους Ελληνόβλαχους, αλλά και ο Χρ. Κίτσος από το ΜΕGA, εστίασαν σε προβλήματα που αφορούν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα και τον κίνδυνο ώστε να παραπλανηθεί τόσο η κοινή γνώμη στο εσωτερικό όσο και ο διεθνής παράγοντας με τα τερτίπια εγκρίσεως τυπικού νομοθετικού πλαισίου. 
 Ο αντιπρόσωπος  Β. Στεργιόφσκι των Σλαβικών πληθυσμών των Πρεσπών, που προσδιορίζονται και αναγνωρίζονται απ’ την Αλβανία ως «μακεδονική μειονότητα», αποδοκίμασε  την καθημερινή δυσμενή μεταχείριση απ’ την πολιτεία των μελών της κοινότητας τους, όσο και για τον εμπαιγμό με την κωλυσιεργία και αναβλητικότητα της εφαρμογής του νόμου για τις Μειονότητες. Ακόμη αντιπρόσωποι των ομάδων των Ρομά και Αιγυπτίων διαμαρτυρήθηκαν για τη μη ενίσχυση των μελών τους και παροχή κινήτρων για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την κοινωνική ένταξη και την φροντίδα υγείας, γεγονός το οποίο μετατρέπεται σε κατάσταση δυσμενούς μεταχείρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου