Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Η αγροτοκτηνοτροφία καταρρέει!!!Την τελευταία τετραετία, έβαλαν λουκέτο 31.000 εκμεταλλεύσεις

- Σε οικονομικό αδιέξοδο και οι παραγωγοί της Ηπείρου, ζητούν επειγόντως μέτρα για να μην εγκαταλείψουν τον κλάδο

- Πανελλαδικά, κατά την τελευταία τετραετία, έβαλαν λουκέτο 31.000 εκμεταλλεύσεις

- Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ με ερωτήσεις τους στη Βουλή στηλιτεύουν τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Πολύ δύσκολες μέρες διανύει ο αγροτο-κτηνοτροφικός κόσμος της Ηπείρου, ο οποίος προσπαθεί με «νύχια και με δόντια» να κρατηθεί όρθιος, μέσα σ’ ένα πρωτοφανές εχθρικό οικονομικό περιβάλλον, που μέρα με τη μέρα οδηγεί όλο και πιο πολλούς εκτός επαγγέλματος! Το καμπανάκι κινδύνου κρούουν τόσο οι άνθρωποι του κλάδου, μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους, όσο και οι τοπικοί φορείς που έρχονται καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, ζητώντας από την Κυβέρνηση επειγόντως μέτρα ουσίας και όχι επικοινωνιακά τεχνάσματα, που στο τέλος θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στους εναπομείναντες παραγωγούς. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία εξαγγελία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για εκ νέου εκμίσθωση εκτάσεων του Δημοσίου, από 1η Νοεμβρίου, είτε για καλλιέργειες, είτε για βοσκότοπους, μια κίνηση όμως που πολλοί φοβούνται ότι θα αφήσει ξεκρέμαστους όσους έχουν μέχρι σήμερα μισθωμένες τις εν λόγω εκτάσεις.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, αλλά και συνολικά ο αγροτικός κόσμος αναφέρονται με ερωτήσεις τους στη Βουλή τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από την Κυβέρνηση επιτέλους να λάβει μέτρα που θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς, και που ταυτόχρονα θα δώσουν ώθηση σ’ έναν κλάδο που έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Διαφορετικά κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, λόγω των εξοντωτικών φοροεισπρακτικών μέτρων της Κυβέρνησης και της απουσίας ελέγχων, η οποία αποδεικνύει με τη στάση της ότι δεν έχει κανένα Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αν και το διαφήμιζε πομπωδώς στα περιφερειακά συνέδρια ανά την Ελλάδα.
Δεν επαρκούν...
Από την μια λοιπόν οι κτηνοτρόφοι που δέχονται πιέσεις τόσο από την μείωση τιμών, όσο και από την αύξηση του κόστους παραγωγής και από την άλλη τα εμπόδια που ορθώνονται για τους Νέους Αγρότες, που ενώ θέλουν να μπουν στην παραγωγή, τα κονδύλια των προγραμμάτων δεν φθάνουν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση στην περιοχή μας. Κι ενώ πριν λίγες μέρες, στη συνάντηση της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη είχε εκφραστεί η ανησυχία ότι δεν θα υπάρξει επάρκεια πόρων για την κάλυψη όλων των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για τα σχέδια βελτίωσης, τόσο από ιδιώτες, όσο και από συλλογικές οργανώσεις, ήρθε η ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης το απόγευμα της Παρασκευής για να την επιβεβαιώσει. 
Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, υπερκαλύπτουν τις διαθέσιμες πιστώσεις και αν δεν βρεθούν επιπλέον πόροι, τότε πολλές αιτήσεις θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης. Σε επίπεδο χώρας ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 316 εκατ. ευρώ, ενώ με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν ζητούνται 934 εκ. ευρώ!
Για την Ήπειρο ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 16.292.000 ευρώ, ενώ έχουν υποβληθεί συνολικά 540 αιτήσεις με συνολικό αιτούμενο ποσό 36.110.000 ευρώ, που μεταφράζεται ότι πάνω από τις μισές αιτήσεις (και εφόσον κριθούν επιλέξιμες) δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν!
Η Νέα Δημοκρατία 
Τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για την κατάρρευση του εγχώριου κτηνοτροφικού κλάδου και τη συρρίκνωση του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων στηλιτεύει με ερώτησή του στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, την οποία συνυπογράφουν 6 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης και Θεσπρωτίας Βασ. Γιόγιακας. 
Τριάντα μια χιλιάδες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έκλεισαν μέσα στην τετραετία διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τονίζεται στην ερώτηση του κ. Καρασμάνη, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα οι τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα έχουν υποχωρήσει ραγδαία. Το εισόδημα των κτηνοτρόφων δέχεται καθημερινά πιέσεις τόσο από τη μείωση των τιμών, όσο και από την αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και από τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Χιλιάδες λουκέτα
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται «δεν είναι υπερβολή να μιλά κανείς για αφανισμό του κτηνοτροφικού κλάδου, καθώς από τις 110.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που υπήρχαν προ τετραετίας, σήμερα είναι ζήτημα εάν λειτουργούν 79.000 εκμεταλλεύσεις (-28% σε τέσσερα μόνο χρόνια). Και πως να μην συμβαίνει αυτό, όταν η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα έχει κατρακυλήσει σήμερα στα 70 λεπτά το κιλό, από 1 ευρώ προ έτους και η τιμή στο κατσικίσιο γάλα έχει πέσει στα 50 λεπτά, από 65 λεπτά που ήταν πριν λίγους μήνες. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή γάλακτος βαίνει συνεχώς μειούμενη, ενώ τα αποθέματα φέτας διατηρούνται σταθερά», καυτηριάζοντας την απουσία ελέγχων. 
Ταυτόχρονα με την ερώτησή τους οι βουλευτές κατηγορούν το Υπουργείο ότι κωλυσιεργεί να λάβει σημαντικά μέτρα που θα ενίσχυαν τον κλάδο, όπως ότι δεν έχει προκηρύξει το μέτρο M16, για τα συνεργατικά σχήματα προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ, δεν έχει προκηρύξει το μέτρο 2 «Συμβουλευτικές υπηρεσίες», προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ, το μέτρο 1 «Δράσεις μετάδοσης γνώσεων και ενημέρωσης», προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ και το μέτρο 4 περί «Συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας», προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, καθυστερεί απαράδεκτα την έγκριση του φάκελου για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης «Φέτας», εξάντλησε σχεδόν το σύνολο της κοινοτικής εξισωτικής αποζημίωσης των 950 εκατ. ευρώ για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης τα επόμενα χρόνια. 
Ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για τους νέους κτηνοτρόφους μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας, δεν έχει εφαρμόσει τον ορισμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα βοσκοτόπια, με τον οποίο συμπεριελήφθησαν οι φρυγανώδεις, ποώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις σε αυτά, κ.α.
ΚΙΝΑΛ: Επώδυνα τα μέτρα…
Αντίστοιχη ερώτηση προς τους δυο Υπουργούς κατέθεσε και το ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι «με τη μεγάλη αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, αφαιρέσατε σημαντικούς πόρους από το αγροτικό εισόδημα και σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς, έχετε οδηγήσει τους παραγωγούς σε απόγνωση». 
Και παραθέτει σειρά επώδυνων και αντιαγροτικών ενεργειών και μέτρων που έχουν ληφθεί από το 2015 μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στα αγροτικά νοικοκυριά. Αυτά συνοψίζονται, μεταξύ άλλων, ως εξής:
- Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων, των άμεσων ενισχύσεων συμπεριλαμβανομένων, με συντελεστή που κυμαίνεται από 22 έως 45%. Εξομοίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με τις επιχειρήσεις και συνεπεία αυτού αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.
- Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο υπερτριπλάσιο αυτής του ΟΓΑ και σύνδεσή τους με το φορολογητέο εισόδημα. 
- Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
- Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί 
- Μεγάλη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου, κατάργηση της επιστροφής του για τους αγρότες αλλά και πληρωμή των ποσών του 2015 με δυο χρόνια καθυστέρηση.
- Δασικοί χάρτες που αντί να προστατεύουν το περιβάλλον έρχονται απλώς να αφαιρέσουν αγροτική γη. Νέο σχέδιο οριοθέτησης του χάρτη των μειονεκτικών περιοχών που θα στερήσει από πολλούς παραγωγούς την εξισωτική αποζημίωση, η οποία αποτελούσε ένα μέσο εξισορρόπησης του πολύ υψηλού κόστους που προϋποθέτει η δραστηριοποίηση τους στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. 
- Μείωση των άμεσων ενισχύσεων ακόμα και μετά την κατανομή του 2015 σε ποσοστό που αγγίζει το 10% και έπεται συνέχεια. 
- Μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ όσο και στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου