Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Τα Τσερίτσανα διεκδικούν το όνομά τους!


Ομόφωνα και ομόθυμα το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης, αποφάσισε να υποβάλλει εκ νέου αίτημα ώστε η Τοπική Κοινότητα Πλατανίων να μετονομαστεί σε "Τσερίτσανα" όπως ακριβώς αναφέρεται σε όλες τις ιστορικές πηγές αλλά και όπως είναι εδραιωμένη στην κοινή συνείδηση.

Μεγάλος σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης. Ο Πρύτανης απάντησε θετικά σε επιστολή που του είχε αποστείλλει πρόσφατα ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης και το βράδυ της Τρίτης παρέστη στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου κατέθεσε τα βασικά σημεία της πρότασης που τεκμηριωμένα θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η ονομασία του χωριού άλλαξε το 1954, μετά από Βασιλικό Διάταγμα που είχε εκδοθεί. Από τότε και μέχρι πρόσφατα έγιναν πολλές προσπάθειες από τα Κοινοτικά και τα Δημοτικά Συμβούλια για να επανέλθει το αρχικό όνομα, χωρίς όμως να υπάρξει θετική έκβαση.

Το τελευταίο αίτημα είχε υποβληθεί το 2011 κι ένα χρόνο αργότερα απερρίφθη από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών.

Οι κάτοικοι του χωριού δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με την μετονομασία και επί έξι δεκαετίες επιμένουν να διεκδικούν το παλιό όνομα της Τοπικής Κοινότητας.

"Μελετώντας όσα γράφηκαν για την μετονομασία των Τσεριτσάνων, θαυμάζω και υποστηρίζω ενθέρμως την ομόθυμη και ομόψυχη επιμονή των κατοίκων του χωριού να αποκατσταθεί η αδικία και αν επανέλθει το όνομα του χωριού, όπως το γνώριζαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Στην ουσία για τους κατοίκους του χωριού και της περιοχής, είναι ένας διαρκής αγώνας δικαίωσης, αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και της πεποίθησης των ίδιων των κατοίκων. Η μια γενιά ακολουθεί την άλλη, αλλά όλες έχουν τον ίδιο κοινό στόχο, που είναι η επαναφορά του ιστορικού ονόματος... Διεκδικούν δικαίως, το πραγματικό και ιστορικό όνομα του χωριού τους, που τραγουδήθηκε και υμνήθηκε, που φώλιασε στην καρδιά του καθενός", τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε σε διακεκριμένους επιστήμονες που κατά καιρούς υποστήριξαν το αίτημα των κατοίκων, όπως ο αείμνηστος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταμάτιος Καρατζάς, ο τέως Πρύτανης Μιχάλης Μερακλής και ο Ομότιμος Καθηγητής Φάνης Ι. Κακριδής.

Ο ίδιος θα είναι παρών για να υποστηρίξει και να τεκμηριώσει με όλα τα στοιχεία το αίτημα της μετονομασίας, όταν αυτό συζητηθεί στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ευχαρίστησε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Δήμου και συμβάλλει με τις επιστημονικές γνώσεις και το κύρος του στην συνδιαμόρφωση της πρότασης.

Επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων, καθώς το όνομα "Τσερίτσανα" είναι εδραιωμένο ότι μόνο στην δική τους συνείδηση αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο. Άλλωστε από το 1954 και μέχρι σήμερα, ουδείς χρησιμοποιεί το νέο όνομα του χωριού "Πλατάνια".

Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει το σκεπτικό και την επιχειρηματολογία των προηγούμενων Κοινοτικών και Δημοτικών Συμβουλίων και να ενσωματώσει μία σειρά νέων σημαντικών στοιχείων, τα οποία επικεντώνονται κυρίως στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Γερμανικής Κατοχής, όταν το χωριό κάηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται αρχεία της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας και του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας από τα οποία προκύπτει ότι τα Τσερίτσανα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και με την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Επίσημα έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους από τα οποία προκύπτουν καταχωρήσες με το όνομα "Τσερίτσανα".

Εκδόσεις στηριγμένες σε αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όπου συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ίδιο όνομα, στοιχεία από τη νεότερη βιβλιογραφία και λαογραφία καθώς και σημερινούς διαδικτυακούς χάρτες, διαφόρων ελληνικών και ξένων εκδόσεων όπου η περιοχή γράφεται ως 'Τσερίτσανα" και συχνά συναντάται με λατινική γραφή.

"Δεν πρόκειται για εμμονή των κατοίκων, των Κοινοτικών Συμβουλίων ή των Δημοτικών μας Συμβουλίων που έκαναν ανάλογες προσπάθειες. Πρόκειται την καθολική βούληση να διαρηθεί ζωντανή η ιστορία, οι μνήμες, οι θυσίες. Γιατί η ιστορία είναι συνυφασμένη με τους τόπους.... Το παλιό όνομα του χωρού δεν ξεριζώθηκε και όπως φαίνεται σήμερα, μετά από έξι και πλέον δεκαετίες η μετονομασία ήταν μια λανθασμένη και αποτυχημένη απόφαση, καθώς ουδέποτε υιοθετήθηκε το νέο όνομα και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο από τους κατοίκους του χωριού αλλά από το σύνολο των Ηπειρωτών...", τόνισε ο Δήμαρχος.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Κατσανάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα που έχει όχι μόνο την ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και την ομόθυμη στήριξη των κατοίκων.

"Όλοι ξέρουν τα Τσερίτσανα και κανένας τα Πλατάνια", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Κώστας Παππάς, ο οποίος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου για την συστράτευση με τον αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι εδώ και πολλά χρόνια.

Το αίτημα για την μετονομασία των Τσεριτσάνων θα υποβληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών και κατά την συζήτηση θα παραβρεθούν ο Πρύτανης, πολυμελής αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και κάτοικοι της περιοχής, ώστε να καταφανεί με τον πλέον σαφή τρόπο η ομοθυμία για την επιστροφή του χωριού στο αρχικό του όνομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου