Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Στον εραστή της «Ηπειρώτικης λαλιάς» Χρήστο Αρ. Τούμπουρο




Αποφάσισα να γράψω δύο λόγια για το νέο-φρεσκοτυπωμένο βιβλίο «Από την Ηπειρώτικη λαλιά» του φιλόλογου λαογράφου και συγγραφέα, Τζουμερκιώτη Χρήστου Αριστοτέλη Τούμπουρου.
Πριν πάρω στα χέρια μου την πένα διάβασα μετά προσοχής το βιβλίο του και έμεινα άλαλος από τον πλούτο της ντοπιολαλιάς, της γλώσσας, των στοιχείων που εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα έχει συγκεντρώσει και μας τα προσφέρει μέσα από τις σελίδες του πονήματός του.
Με νου και γνώση του εγχειρήματος που θα τολμούσα να δημοσιοποιήσω, συνειδητοποίησα πως όσα κι αν γράψω για το υπέροχο δημιούργημα του καταξιωμένου τέκνου των Αγνάντων θα ήταν πολύ λίγα, πολύ φτωχά για να αποδείξουν το τεράστιο έργο του, την καταπληκτική παρακαταθήκη που μας κληροδότησε αυτός ο αγιάτρευτος πατριδολάτρης, ο γλωσσοπλάστης της λαμπρής λαογραφικής παράδοσης των Τζουμέρκων, της Ηπείρου. Ο γίγαντας της λογοτεχνίας, ο άριστος της παιδείας, ο θεματοφύλακας της προαιώνιας πάμπλουτης παράδοσης του άγονου τόπου μας, που όμως ανέδειξε πολλούς γόνιμους δημιουργούς των γραμμάτων και των τεχνών, μεταξύ των ο οποίων και ο ιστορούμενος δημιουργός.
Μετά από αυτές τις σκέψεις αποφάσισα να γράψω πράγματι δύο λόγια, όπως σημειώνω και στον πρόλογο, για τον Χρήστο Τούμπουρο: «Τον ζηλεύω». Και πώς να μην τον ζηλεύω αφού ο γράφων, ποντικάκι, με τίποτα δεν μπορώ να συγκριθώ μ΄αυτόν τον γίγαντα. Θα ένιωθα γυμνός μπροστά σ΄ένα υπέροχο, αλλά καλοντυμένο άγαλμα της Ηπειρώτικης λογοτεχνίας.
Θα γράψω όμως κι άλλα δυό λόγια: «Δεν φθονώ». Γιατί του αξίζουν τα πάντα για όσα τόσο απλόχερα μας προσφέρει, κάτι που θα το διαπιστώσετε διαβάζοντας το υπέροχο δημιούργημά του «Από την Ηπειρώτικη λαλιά».
Αγαπητέ Χρήστο είμαστε περήφανοι για σένα και σε ευχαριστούμε. Καλοτάξιδο το νέο πόνημά σου
Με απέραντη εκτίμηση
Χαράλαμπος Γαλιάνδρας – Αρτινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου