Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Στροφή των νέων στην Ηπειρωτική γή

- Προσπαθούν μόνοι τους να πετύχουν το καλύτερο δυνατό με κάποια βοήθεια της Περιφέρειας, η οποία όμως συνήθως «σκοντάφτει» στους αναχρονιστικούς νόμους και την ανικανότητα του Αθηνοκεντρικού Κράτους...

Η οικονομική κρίση αλλάζει δραστικά τον «χάρτη» της απασχόλησης στην Ήπειρο αλλά και στη χώρα μας γενικότερα, με τους νέους ανθρώπους να αναζητούν ευκαιρίες αποκατάστασης και δουλειές που εξασφαλίζουν σταθερό εισόδημα, έστω κι αν αυτό είναι μικρό.
Στο πλαίσιο αυτό, εκατοντάδες νέοι και στην περιοχή μας στρέφουν το βλέμμα στη γη και αναζητούν τρόπους να ασχοληθούν με την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, εκμεταλλευόμενοι πατρικά κτήματα και εκτάσεις στους τόπους καταγωγής τους. Ο πρωτογενής τομέας διαθέτει ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων, ωστόσο, η στήριξη όσων δοκιμάζουν την τύχη τους σ’ αυτόν από πλευράς του Κράτους είναι σχεδόν ανύπαρκτη και τα διάφορα προγράμματα ενίσχυσης με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν επαρκούν πάντα.
Αξιοσημείωτες ωστόσο είναι οι προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου και τοπικών Δήμων για την ενίσχυση όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, κυρίως μέσα από την προβολή ποιοτικών τοπικών προϊόντων εντός κι εκτός συνόρων της χώρας μας.

Ενδιαφέρον υπάρχει...
Ενδιαφέρον νέων Ηπειρωτών για επιστροφή στη γη και ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα υπάρχει. Ήδη στην περιοχή μας ανακοινώθηκαν τα ονόματα 272 δικαιούχων για ένταξη στο Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Αγροτών με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης τα 5.404.000 ευρώ, ενώ στον αέρα είναι αυτές τις μέρες και μία δεύτερη πρόσκληση που αφορά και την Περιφέρεια Ηπείρου. 
Για την ενημέρωση νέων πολιτών πάνω στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα η Περιφέρεια έκανε πέρυσι σειρά εκδηλώσεων σε όλους τους τοπικούς Δήμους, ενώ σημαντική στήριξη προσφέρει στις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα προβάλλοντας τα προϊόντα που παράγουν σε μεγάλες εκθέσεις εντός κι εκτός Ελλάδας. 
Αντίστοιχες προσπάθειες κάνουν και οι Δήμοι, ορισμένοι εκ των οποίων, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Ζίτσας, βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής χώρων έκθεσης τοπικών αγροτικών προϊόντων, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προσπάθειες που γίνονται για πιστοποίηση με το σήμα Π.Ο.Π. γαλακτοκομικών κυρίως προϊόντων, αλλά και τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα του αγροτουρισμού.

Το Κράτος βάζει εμπόδια!
Αν όμως εξαιρέσει κανείς αυτές τις προσπάθειες από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά τα άλλα οι νυν αγροτοκτηνοτρόφοι, παλιοί και νέοι, προσπαθούν μόνοι τους να πετύχουν στον τομέα που ο καθένας δραστηριοποιείται, αφού το Κράτος με τους αναχρονιστικούς του νόμους και την Αθηνοκεντρική του αντίληψη όχι μόνο αδυνατεί να τους στηρίξει, αλλά βάζει και εμπόδια στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, σε μία εποχή που αποδεικνύεται ότι θα μπορούσε αυτός να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα μας. 
Βασικά προβλήματα για τους αγροτοκτηνοτρόφους είναι σήμερα οι φορολογικές επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζουν, οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, το κόστος παραγωγής που διαρκώς ανεβαίνει, οι τιμές του αγροτικού πετρελαίου, αλλά και οι «φουσκωμένες» ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Λαμπρά παραδείγματα
Μέσα σ’ αυτή την αρνητική για τον πρωτογενή τομέα συγκυρία, υπάρχουν, ευτυχώς, λαμπρά παραδείγματα επιχειρήσεων και αγροτών που καταφέρνουν όχι μόνο να επιβιώνουν, αλλά και να αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους κάνοντας μάλιστα ανοίγματα και σε άλλες χώρες. 
Στην Ήπειρο οι γαλακτοβιομηχανίες «Δωδώνη», «Ήπειρος» καθώς και μικρότερα τυροκομεία – βιοτεχνίες όπως αυτά του Μετσόβου του Ζαγορίου και του Πωγωνίου καταφέρνουν να κατακτούν ακόμα και διεθνείς αγορές με τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν και να βραβεύονται γι’ αυτά. Αντίστοιχα, στον κλάδο του κοτόπουλου ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος» και ο «Νιτσιάκος» σχεδιάζουν ανοίγματα στα Βαλκάνια και ανακαλύπτουν συνεχώς νέες αγορές, ενώ διευρύνουν τη γκάμα των προϊόντων τους. Μικρά αλλά σταθερά βήματα γίνονται και στον τομέα της καλλιέργειας αρωματικών φυτών, μία απασχόληση που κερδίζει διαρκώς έδαφος σ’ όλη την Ήπειρο.

Αρκετές οι εξαγωγές
Εκτός Νομού Ιωαννίνων, τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της Άρτας και της Πρέβεζας καλύπτουν όχι μόνο τις ανάγκες όλης της Ηπείρου αλλά φτάνουν σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ σιγά – σιγά αυξάνουν και οι εξαγωγές.
Από την άλλη, στη Θεσπρωτία καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα κατά 25% την τελευταία πενταετία της κρίσης. 
Τα προϊόντα που έχουν ζήτηση είναι εσπεριδοειδή (μανταρίνια κυρίως), ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας (πέστροφες και τσιπούρες) και γαλακτομικά (τυριά). Είναι προφανώς παράγοντας ανάπτυξης και ευημερίας οι εξαγωγές, γιατί απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής, ανεξάρτητα από τη χύμα ή την τυποποιημένη μορφή. 
Το μεγαλύτερο μέρος των Ηπειρωτικών προϊόντων εξάγεται στην Ευρώπη. 
Συγκεκριμένα, οι Ιταλοί εισάγουν ψάρια από τη Θεσπρωτία και οι Βαλκανικές χώρες μανταρίνια από την Άρτα, ενώ τοπικά προϊόντα προωθούνται και στη Γερμανία. Σταδιακά εξάλλου αναπτύσσεται και η εκπαίδευση των αγροτών γύρω από τα εξαγώγιμα προϊόντα.
Υπάρχει όμως μια σημαντική ανάγκη: Η στήριξη από το κράτος της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει. Αυτό όμως απαιτεί στρατηγική και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει από το αρμόδιο υπουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου