Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Η γιορτή του μοσχαριού στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας είχε μεγάλη προσέλευση!


Η γιορτή του μοσχαριού στον ακριτικό Τσαμαντά Φιλιατών, επί των ελληνοαλβανικών συνόρων, έχει γίνει πλέον θεσμός την πρώτη Κυριακή κάθε Οκτωβρίου.  Και εφέτος, αφού ο καιρός ήταν καλοκαιρινός, παρότι φθινοπώριασε, η προσέλευση κόσμου, όχι μόνο από την περιοχή, αλλά και από άλλα μέρη της Θεσπρωτίας, και από την Ηγουμενίτσα ιδιαίτερα, ήταν μεγάλη. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εκδήλωση, που δεν είναι μόνο διασκέδαση με φαγητό και χορό, δεν είναι μόνο αντάμωμα, αλλά έχει και βαθύτερο νόημα.
 Είναι αφιερωμένη στον πρωτογενή πλουτοπαραγωγικό τομέα και κυρίως στην κτηνοτροφία και ειδικότερα στην εκτροφή βοειδών,  που κρατάει ζωντανά πολλά από τα ορεινά χωριά του Δήμου Φιλιατών. Η περιοχή της Μουργκάνας, κεφαλοχώρι της οποίας ήταν άλλοτε ο Τσαμαντάς, απ΄ όπου στο διάβα του χρόνου έχουν ξεπηδήσει πολλοί πνευματικοί άνθρωποι, παλαιότερα αριθμούσε μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων, κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους της. Σιγά-σιγά όμως με τη μετανάστευση και την οικονομική κρίση απέμειναν λίγοι. 

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραία εκδήλωση αλλα τηρούνται οι υγειονομικές προδιαγραφες? Σφάζονται τα ζώα σε εγκεκριμένα σφαγεία? Που τεμαχιζονται και που μαγειρευονται? Σε ανοιχτο χώρο με σμήνη απο μύγες? Οι αρμοδιες υγειονομικές αρχές πρέπει να επιληφθούν του θέματος ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παρεβρισκομένων στην εκδήλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή