Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Τα επιδόματα που θα δίνει ο νέος ΟΓΑ το 2018 – Η γ΄δόση για το επίδομα τέκνων


Μία σειρά από επιδόματα θα χορηγεί ο νέος ΟΓΑ μετά την μετατροπή του σε Ενιαίο Φορέα Απονομής Επιδομάτων και εκτός από το οικογενειακό επίδομα θα χορηγεί και τα αναπηρικά επιδόματα ενώ  στόχος είναι και η ένταξη του ΚΕΑ στην αρμοδιότητά του Στόχος είναι να θεσμοθετηθούν οι νέες αρμοδιότητες του Οργανισμού, έτσι ώστε από 1.1.18 και μετά, να ξεκινήσει η καταβολή των επιδομάτων από νέα αφετηρία. Στον ΟΓΑ θα ενταχθούν εκτός από τα οικογενειακά επιδόματα, (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τρίτεκνων – πολύτεκνων οικογενειών), το επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων που ήδη ανήκουν στην αρμοδιότητά του, αλλά και τα αναπηρικά επιδόματα.

 Ο μεγάλος στόχος όμως είναι να καταστεί εφικτό ο νέος ΟΓΑ να αναλάβει και τη λειτουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, επειδή έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και απευθύνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, εκτιμάται ότι δύσκολα θα καταστεί εφικτό να μεταφερθεί στον ΟΓΑ πριν από το τέλος του 2018.
Ειδικά τα 20 αναπηρικά επιδόματα που θα περάσουν στην ευθύνη του ΟΓΑ αφορούν περίπου 200 χιλ δικαιούχους, ενώ υποβάλλονται κάθε χρόνο άλλες 20.000 αιτήσεις. Κοστολογούνται στα 120 εκατ. ευρώ το δίμηνο ποσό που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση προσεγγίζουν τα 720 εκατ. ευρώ.
Αν στο συγκεκριμένο ποσό προστεθούν τα 650 εκατ. ευρώ που είναι η ετήσια δαπάνη για τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και το 1 δισ. ευρώ που πρόκειται να ανέλθει η δαπάνη για το ΚΕΑ, τότε ο ΟΓΑ είναι πιθανό από το 2019 και μετά να καλείται να διαχειριστεί σχεδόν 2,4 δισ. ευρώ ετησίως για να καλύπτει παροχές σε επιδόματα σε πολίτες που με χαμηλά εισοδήματα ή με προβλήματα αναπηρίας…
Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν εντοπίσει προβλήματα που υπάρχουν στη βάση δεδομένων για τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων. Για το λόγο αυτό επιχειρείται να ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση όλων των δεδομένων, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ταλαιπωρία των δικαιούχων. Η διοίκηση του Οργανισμού θεωρεί ότι για να επιταχυνθεί η διαδικασία, αλλά και για να γίνει πιο ποιοτική δουλειά, είναι απαραίτητη η πρόσληψη τουλάχιστον δέκα ειδικών στον τομέα της πληροφορικής.
Στο σκέλος αυτό εστιάζεται και η προσπάθεια να υπάρξει άμεση διασύνδεση του ΟΓΑ με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν στο δημόσιο για τους δικαιούχους επιδομάτων. Η διασύνδεση, που έχει ήδη γίνει με την ΑΑΔΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί με το Δημοτολόγιο, με την Αστυνομία και με το Ληξιαρχείο, διαδικασία για την οποία δουλεύουν σε σταθερή βάση οι υπηρεσίες του Οργανισμού.

Η γ΄δόση για το οικογενειακό επίδομα

Κατά 150.000 αυξήθηκαν οι αιτήσεις Α21 για καταβολή οικογενειακών επιδομάτων, που υποβλήθηκαν στον ΟΓΑ, μέσω της φορολογίας εισοδήματος, από την 1η Ιουλίου έως και την περασμένη Παρασκευή, 4 Αυγούστου.
Αμέσως μετά την καταβολή της β’ δόσης του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και του Ειδικού Επιδόματος Τρίτεκνων – Πολύτεκνων Οικογενειών, παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση υποβολής αιτήσεων Α21 στον Οργανισμό. Με δεδομένο ότι η τελευταία πληρωμή αφορούσε 574.505 δικαιούχους, η προσθήκη άλλων 150.000 Α21 σημαίνει ότι ήδη υπάρχουν πάνω από 730.000 οικογένειες που είναι πιθανό να λάβουν τα οικογενειακά επιδόματα, κατά την γ’ δόση καταβολής τους, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika news οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ διαπίστωσαν ότι φέτος η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων Α21 πραγματοποιήθηκε με πολλή μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά και συνέπεια από τους επίδοξους δικαιούχους. Ουσιαστικά, φάνηκε ότι πλέον οι πολίτες έχουν αντιληφθεί σε σημαντικό ποσοστό τον τρόπο χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων και γι’ αυτό καταθέτουν έγκαιρα όλα τα απαιτούμενα έντυπα και δικαιολογητικά. Γι’ αυτό και οι εκκαθαρίσεις των δόσεων από τον ΟΓΑ θα γίνονται επίσης με ταχύτερο και αποδοτικότερο τρόπο σε σχέση με το παρελθόν.
Ο στόχος του ΟΓΑ πάντως παραμένει να είναι να ορίζονται με απόλυτη ακρίβεια οι ημερομηνίες καταβολής των επιδομάτων. Έτσι, θα αποφεύγεται στο μέλλον το φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα, να ψάχνουν οι ενδιαφερόμενοι εναγωνίως να μάθουν πότε ακριβώς θα λάβουν την οικονομική στήριξη που τους αναλογεί μέσω των αντίστοιχων επιδομάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου