Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Η Ένωση Αποδήμων Κερασοβιτών Ηπείρου Αθήνας και η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Κερασόβου Πωγωνίου, τη Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017.



Χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου, τελέστηκε τη Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017, η επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος Κερασόβου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, την Τοπική Κοινότητα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου και την Ένωση Κερασοβιτών Ηπείρου Αθήνας.



Το Κεράσοβο έγινε στόχος των ναζιστικών στρατευμάτων στις 15 Αυγούστου 1944, όταν η γερμανική θηριωδία κατέστρεψε το χωριό καίγοντας 99 σπίτι και στέλνοντας στο θάνατο 28 κατοίκους.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης αναφέρθηκε στα θλιβερά γεγονότα και σημείωσε ότι ο  άμαχος πληθυσμός έχει πληρώσει με την ίδια του τη ζωή τη σκληρότητα των Γερμανών.



 «Είμαστε εδώ σήμερα για να αποτίσουμε φόρο τιμής στις 28 ψυχές που χάθηκαν εκείνη την μοιραία ημέρα. Είμαστε εδώ για να πούμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε. Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να ζητούμε απαντήσεις και το κάνουμε. Η ιστορία των ολοκαυτωμάτων δεν έχει τελειώσει. Θα παραμένει ανοιχτή όσο θα υπάρχουμε και θα συνεχίσουμε να αποτίνουμε φόρο τιμής στις ψυχές που χάθηκαν τόσο απάνθρωπα» τόνισε.



Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κώστας Τασούλας επεσήμανε ότι η σημερινή εκδήλωση δεν πραγματοποιείται ως  υπενθύμιση της γερμανικής αγριότητας αλλά ως επισήμανση ότι τα φαινόμενα ανθρώπινης θηριωδίας πρέπει να μείνουν ανεπανάληπτα.
Για μία θυσία που δε θα ξεχαστεί ποτέ έκανε λόγο η Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτα Μητροκώστα ενώ ο Έφορος Πολιτισμού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Κωνσταντίνος Μάτσιας τόνισε ότι οι νέοι του Πωγωνίου είναι το μέλλον του τόπου.


Ο Πρόεδρος την Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άρμπυρος σημείωσε ότι το Πωγώνι έχει πληρώσει με αίμα τους κατακτητές και η πολιτεία οφείλει να δείξει το δέοντα σεβασμό ενώ στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. κ. Αντώνης Βασιλείου λέγοντας ότι οι δυσκολίες που βιώνει η χώρα έχουν δώσει άλλες προτεραιότητες στην κυβέρνηση αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα που δε θα ξεχαστεί. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Δικτύου Μαρτυρικών χωριών και πόλεων απευθύνοντας το ερώτημα αν και πότε η πολιτεία προχωρήσει το ζήτημα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην υπουργός κ. Αντώνης Φούσας τονίζοντας ότι η Ελλάδα βιώνει δύσκολες στιγμές με την ευθύνη να βαρύνει τους πολιτικούς και κάλεσε τους πολίτες να είναι ενωμένοι.


Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν η στιγμή που ένας επιζών, ο κ. Λιάγκος Δημήτρης, μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους τις στιγμές που έζησε κατά την γερμανική επίθεση. Ο κ. Λιάγκος που ήταν 8 ετών την ημέρα του ολοκαυτώματος και οι μνήμες έχουν παραμείνει άσβεστες με τον πόνο να είναι εμφανής ακόμη και σήμερα.
Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου κ. Χρήστος Γκόγκος ο οποίος αναφέρθηκε στην επίθεση αλλά και στις ηρωικές πράξεις των Κερασοβιτών κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. «Συνολικά χάθηκαν 28 άνθρωποι. Κάποιοι  από αυτούς εκτελέστηκαν ομαδικά, άλλοι χάθηκαν από τις κακουχίες. 



Η «χτικιαρότρυπα», η σπηλιά που μέχρι τότε είδε το θάνατο φυματικών, έγινε τόπος μαζικής εκτέλεσης 11  συνανθρώπων μας. Από τις βαναυσότητες των ναζί δε γλίτωσαν ούτε και αυτά τα μικρά παιδιά! Παράλληλα οι επιδρομείς άρχισαν να βάζουν φωτιά στα σπίτια. Τα Κεράσοβο μετατράπηκε σε επίγεια κόλαση. 99 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ το μοναδικό οίκημα που διασώθηκε χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως στρατηγείο και έδρα του πυροβολικού τους. Από την επίθεση διασώθηκε και ο Ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου.Η μανία των ναζιστικών στρατευμάτων συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες σκοτώνοντας κι άλλους κατοίκους του χωριού που είχαν καταφύγει στη γύρω περιοχή. 





Σήμερα, 73 χρόνια αργότερα, ακόμη έχουμε την αίσθηση ότι ακούμε τις κραυγές των συνανθρώπων μας, ότι μυρίζουμε στον αέρα τα αποκαΐδια. Ο πόνος έχει μνήμη, αγαπητοί συνδημότες. Έχει μνήμη τόσο δυνατή όσο τίποτα άλλο και δυστυχώς, η ιστορία της περιοχής μας, έχει πάρει πολύ πόνο…» ανέφερε.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και γεύμα με νηστίσιμα εδέσματα.

Γραφείο Τύπου Δήμου Πωγωνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου