Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ημέρα μνήμης για τη γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου, στα ορεινά της Άρτας

Ημέρα μνήμης για τη θρυλική Γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου







Σαν σήμερα, στις 28 Μαρτίου 1949 ανατινάχτηκε η γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου, από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, κατά τη διάρκεια μιας εκ των φονικότερων μαχών του Εμφυλίου.

Η θρυλική γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων που έστεκε περήφανο επί 435 χρόνια. Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα. Φέτος συμπληρώνονται 501 χρόνια από την κατασκευή της και 67 χρόνια από την ανατίναξή της.

Σήμερα στέκουν μόνο δύο μικρά κομμάτια της γέφυρας από τις δύο πλευρές του Αχελώου. Φορείς και κάτοικοι της περιοχής, με πρωτεργάτες την αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας και την διαπεριφερειακή επιτροπή Άρτας-Καρδίτσας, έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της.

Προσωπικότητες από την Ευρώπη υπέρ της ανακατασκευής της γέφυρας Κοράκου
Κατά καιρούς, αναγνωρισμένες πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες, με παρεμβάσεις τους, ζητούν με επιμονή την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου.
Πρόσφατα το σημείο επισκέφτηκε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου.
Θέση υπέρ της ανακατασκευής έχουν πάρει, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και οι ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης και Μανώλης Γλέζος.
Σε δηλώσεις τους τονίζουν ότι η ανακατασκευή τέτοιων ιστορικών μνημείων αποτελεί πρόκληση για τη σύγχρονη πολιτισμική Ευρώπη.

Video με τις δηλώσεις Μάρτιν Σούλτς, Μ. Γλέζου και Γ. Γραμματικάκη 


Ευρωπαϊκό κίνημα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου
Σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί πρόσφατα στην Κοιλάδα του Αχελώου με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής συζητήθηκαν οι απαιτούμενες δράσεις για την ανάδειξη του θέματος σε κεντρικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση της κυβέρνησης και των κομμάτων καθώς και των ευρωπαϊκών θεσμών: του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου.
Επισημάνθηκε η ανάγκη να εξευρεθούν πόροι και μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να προχωρήσει, όχι μόνο η ανακατασκευή της γέφυρας αλλά και η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, μαζί και του Φυλακίου “Κούλιας“, με τη δημιουργία ενός πρότυπου Μουσείου Πέτρινων Γεφυριών.
Πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη εξήγησαν τρόπους με τους οποίους μπορεί να προχωρήσει τεχνικά η αναστήλωση.
Επεσήμαναν: – ότι η ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου με χρήση παραδοσιακών μεθόδων και υλικών είναι απολύτως εφικτή.
- ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύσταση μιας ομάδας μελετητών με κατάλληλη εξειδίκευση.
- ότι καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή μπορεί να παίξει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την πολύτιμη γνωσιακή του βάση και το έμπειρο επιστημονικό του δυναμικό.
Την όλη προσπάθεια την έχει αναλάβει αμιγώς η κοινωνία της περιοχής, εκπροσωπούμενη από τους φορείς και τους συλλόγους, οι οποίοι οργάνωσαν και οργανώνουν ημερίδες, δημόσιες συναντήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εξέδωσαν βιβλία, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά έντυπα.

Δείτε video με πλάνα του Αχελώου στη Γέφυρα Κοράκου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου