Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ήταν «στραβό» το «κλήμα» στη Φιλιππιάδα, το ‘φαγε και η κρατική «γκάφα»… - Η στάση του Δημάρχου και οι εκφοβισμοί


Η προσπάθεια όλης της οργανωμένης Πολιτείας να λειτουργήσει άρτια το πρόγραμμα για τις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων, που διαμένουν στο πρώην στρατόπεδο «Πετροπουλάκης» πήγε στο… βρόντο, λόγω του ερασιτεχνισμού και της επιπολαιότητας των αρμοδίων αρχών, σχετικά με τα κρούσματα ηπατίτιδας Α.
Το «κλήμα» ήταν ήδη «στραβό» στη Φιλιππιάδα εξ’ αρχής –κακά τα ψέματα- αλλά το ‘φαγε και η κρατική «γκάφα» με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον αρνητικότητα και να δηλώνεται και ανοικτά από το Δήμο Ζηρού.
Χαρακτηριστικό είναι πως στην ενημερωτική συγκέντρωση που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας, παρουσία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των τριών δημοτικών σχολείων της πόλης, εκπροσώπων φορέων, αρμοδίων, του Δημάρχου Νίκου Καλαντζή, δημοτικών συμβούλων, αλλά και του διευθυντή Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Ηπείρου, κου Γιάννη Νικόπουλου, συζητήθηκαν εκτενώς αυτά τα θέματα.
Ο Δήμαρχος Νίκος Καλαντζής έκανε λόγο στη συνάντηση για «ήττα του κράτους» στην υπόθεση της Φιλιππιάδας, ενώ όταν είπε πως δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα από πλευράς τοπικής κοινωνίας, αν οι πρόσφυγες έφευγαν από τις άθλιες συνθήκες που ζουν στο «Πετροπουλάκης» και πήγαιναν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Τόνισε επίσης ότι κατά τη γνώμη του δε μπορεί πλέον να λειτουργήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Φιλιππιάδα.
Θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 9 Νοεμβρίου για το προσφυγικό, ο κ. Καλαντζής είχε επισημάνει για το θέμα της εκπαίδευσης: «Δε μπορούμε να αρνηθούμε την εκπαίδευση σε κανένα παιδί, το οποίο διαμένει στη χώρα μας. Αυτή η άποψη είναι άποψη όλων των κομμάτων, όλων των Ελλήνων. Και νομικά και ανθρωπιστικά πρέπει να μορφωθούν με βάση τις διεθνείς συνθήκες. Η άποψη της παράταξής μου είναι ότι εφόσον λέμε ότι ζούμε σε ένα οργανωμένο κράτος όπως η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουμε σε οργανωμένες υπηρεσίες. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα Κέντρα Υγείας, οι διοικήσεις των νοσοκομείων κ.α. που μπορούν να διασφαλίσουν την κατάσταση της υγείας των παιδιών που θα είναι στα σχολεία».
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η «μετατόπιση» του Δημάρχου οφείλεται στο γεγονός ότι αισθάνεται «κρεμασμένος» από τις κρατικές αρχές, τη στιγμή που εξ’ αρχής έβαλε «πλάτη» για το προσφυγικό. Στο περιβάλλον του δηλώνει ότι ακόμη κι αυτοί που ήθελαν να στηρίξουν το πρόγραμμα είναι τώρα απέναντι, ενώ το πρόγραμμα εκπαίδευσης μπορεί να πέτυχε σε άλλες περιοχές, αλλά στη Φιλιππιάδα έχει ήδη αποτύχει. «Πλέον δεν πιστεύουν ούτε εμένα, ούτε κανέναν», είπε σε «πηγαδάκι» στην παραπάνω συζήτηση.
Χθες, Σάββατο 26/11/2016, στις 5:30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Α’ Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας έγινε έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα: «συζήτηση-ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Προσφύγων».
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί
Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης δε θα συνεχιστεί. Ακριβώς το αντίθετο μάλιστα, έπειτα βέβαια από ένα εύλογο χρονικό διάστημα!
«Παρά το ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι τέτοιος που να χαρακτηρίζει κίνδυνο ενδεχόμενου επιδημικού φαινομένου σύμφωνα με τις οδηγίες που ισχύουν διεθνώς, το ΚΕΕΛΠΝΟ δρομολόγησε τη διαδικασία εμβολιασμού όλων των παιδιών του Κέντρου έως την ηλικία των 15 ετών. Με τον εμβολιασμό αυτό αποφεύγονται πιθανά νέα σποραδικά κρούσματα Ηπατίτιδας Α», ανέφερε η 6η ΥΠΕ σε ανακοίνωσή της.
Στο μεταξύ, στο atpreveza.gr έχουν φτάσει καταγγελίες για λεκτικό εκφοβισμό εκπαιδευτικών που θέλουν να υλοποιηθεί και να προχωρήσει το πρόγραμμα. Οι γονείς αμφισβητούν μέχρι και τα βιβλιάρια υγείας των μικρών μαθητών, που έχουν πάνω τους σφραγίδες του «Ερυθρού Σταυρού».
Ο φόβος και η αναστάτωση στη Φιλιππιάδα καλά κρατεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου