Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Μοναδική ευκαιρία για την Πρέβεζα το πολιτιστικό Πάρκο στο παλιό Νταμάρι του Αγίου Θωμά!



Συζητήθηκε και πέρασε από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την Δημιουργία Πολιτιστικού Πάρκου στο πρώην νταμάρι του Αγίου Θωμά.
Πρόκειται για ένα σημείο με μοναδική θέα στον Αμβρακικό Κόλπο και με δυνατότητες να γίνει το καλύτερο πολιτιστικό πάρκο της Περιοχής αρκεί οι διοικούντες να το δουν και να το προσεγγίσουν με την δέουσα σοβαρότητα και όχι απλά για να πουν ότι έκαναν ένα έργο.
Ως γνωστόν η Πρέβεζα του Ρωμαικού Ωδείου και του Μεγάλου Θεάτρου της Αρχαίας Νικόπολης δεν διαθέτει χώρους για μεγάλες συναυλίες που να μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμα και πάνω από 2,500 χιλιάδες άτομα. Αυτό είναι το μεγάλο μειονέκτημα της πόλης μας στο να μπορέσουν να έρθουν μεγάλοι καλλιτέχνες που θα μπορούν να συγκεντρώσουν αυτό το κόσμο.Και όσοι έρχονται τους πάνε στο γήπεδο με αποτέλεσμα να μην το ευχαριστιούνται ούτε οι θεατές αλλά κυρίως ούτε οι καλλιτέχνες. Πρόσφατο και τρανταχτό παράδειγμα η συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη όπου ο κόσμος ήταν "φυλακισμένος" στις κερκίδες και η καλλιτέχνης αναφώνησε το αξέχαστο "Δεν μας αφήνουν να έρθουμε κοντά"!
Για αυτό λοιπόν και για πολλούς άλλους λόγους το παλιό νταμάρι στον Άγιο Θωμά αποτελεί μίας πρώτης τάξεως και ίσως την μοναδική ευκαιρία η Πρέβεζα να αποκτήσει επιτέλους έναν χώρο που να φιλοξενεί τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις.Θα μπορούσε να γίνει το θέατρο "Βράχων" της Πρέβεζας!
Ο Δήμος Πρέβεζας πήρε το Πράσινο Φως από το Δημοτικό Συμβούλιο για να προχωρήσει στην ένταξη του έργου, όμως πριν επικυρωθεί η όποια μελέτη θα πρέπει ο Δήμος της Πρέβεζας να φέρει το θέμα σε ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες. Θα πρέπει να ακούσει τους πολίτες και τις ανάγκες τους!
Ένα πολύ όμορφο παράδειγμα για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί το παλιό Λατομείο του Αγίου Θωμά είναι η Διπλωματική Εργασία της Αρχιτέκτονος Ελισάβετ Σαρρή, η οποία με τις απαραίτητες προσαρμογές στις σημερινές ανάγκες, όπως είναι η κατασκευή μεγαλύτερου θεάτρου και όχι μόνο 2 χιλιάδων θέσεων μιας και στην Πρέβεζα έχουμε πολλά, αλλά και η πρόβλεψη για το
ασφαλές πάρκινγκ των αυτοκινήτων, μπορεί να δώσει ιδέες και λύσεις και μπορεί να είναι η βάση για την αρχή μιας συζήτησης, ώστε η Πόλη να αποκτήσει το πρώτο της Πολιτιστικό Πάρκο της ΠΡΟΚΟΠΗΣ! 

Δείτε την Διπλωματική Εργασία της Ελισάβετ Σαρρή για το Παλιό Λατομείο του Αγίου Θωμά

Στόχος της πρότασης είναι η αξιοποίηση του χώρου του λατομείου σε συνδυασμό με τις εγκαταστάσεις των σφαγείων. Η επέμβαση επιχειρεί να αξιοποιήσει το κοίλο που έχει δημιουργηθεί στην ορεινή μάζα από τις εκσκαφές και να δώσει ζωή στην ευρύτερη περιοχή. Βάση αποτελεί η άποψη ότι η σημερινή κατάσταση εγκατάλειψης και υποβάθμισης μπορεί να επαναπροσδιοριστεί  με σκοπό την προβολή των αρχιτεκτονικών αξιών του χώρου. Το λατομείο δεν θεωρείται πληγή αλλά χώρος με ενδιαφέρουσες ποιότητες και υψηλή δυναμικότητα αξιοποίησης. Ο σχεδιασμός σέβεται το φυσικό ανάγλυφο και έχει πάντα αναφορά στην κίνηση του ανθρώπου. Λιτά και απέριττα ώστε να μην διαταράσσεται η γαλήνη του φυσικού τοπίου. Η πρόταση για την αξιοποίηση του χώρου στοχεύει έτσι ώστε να ενισχυθούν οι πολιτιστικές υποδομές του τόπου. Η προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή θα ενισχύσει τους περιαστικούς οικισμούς και θα αποκεντρώσει την πόλη της Πρέβεζας.
diplomatiki.2009.66.3.jpg
diplomatiki.2009.66.4.jpg
Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία υπαίθριου θεάτρου 2.000 θέσεων με όλους τους απαραίτητους συνοδευτικούς χώρους για τη λειτουργία του. Επίσης προκειμένου ο χώρος να έχει συνεχή ζωή, και όχι μόνο κατά τη διάρκεια παραστάσεων, προβλέπεται η δημιουργία κλειστού θεάτρου με όλες της απαραίτητες προδιαγραφές το οποίο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πόλη μας. Επίσης, καλλιτεχνικά εργαστήρια τα οποία θα υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοιχτού και κλειστού θεάτρου όπου θα βρουν στέγη οι αρκετές καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης μας. Οι χώροι των καλλιτεχνικών εργαστηρίων μπορούν να φιλοξενήσουν ομάδες χορού, θεάτρου, ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας.
diplomatiki.2009.66.5.jpg 
Για την συμπλήρωση δραστηριοτήτων αναψυχής προβλέπεται χώρος εστίασης εκμεταλλευόμενος την εξαιρετική θέα της περιοχής καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην περιοχή. Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις των σφαγείων, ο χώρος αυτός ενοποιείται με το χώρο του λατομείου και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Το κτίριο των σφαγείων αποκτά τη χρήση λαογραφικού μουσείου. Μια τέτοια λειτουργία λείπει από την πόλη μας και μπορεί να την υποστηρίξει καθώς υπάρχουν αρκετά ερεθίσματα. Ενώ το υπάρχον στέγαστρο βοηθά στη λειτουργία υπαίθριας αγοράς παραδοσιακών προϊόντων. Στον ίδιο χώρο προβλέπεται η δημιουργία αγοράς με μικρά καταστήματα καθώς και χώρος για να στεγαστεί ο πολιτιστικός σύλλογος. Τονίζουμε έτσι το λαογραφικό χαρακτήρα του χώρου.
diplomatiki.2009.66.6.jpg
diplomatiki.2009.66.7.jpg
Η προσβάσεις στην περιοχή και η κίνηση στον χώρο της επέμβασης γίνεται με λύσεις βέλτιστες που θα εξυπηρετούν άτομα με ιδικές ικανότητες και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι υπαίθριοι χώροι είναι λιτά σχεδιασμένοι.
diplomatiki.2009.66.8.jpg
Η σύνθεση των παλιών και των νέων στοιχείων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να συντηρηθούν τα προϋπάρχοντα ευδιάκριτα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, να τονιστούν οι άξονες των κινήσεων και να υποστηριχθεί  αποτελεσματικά η ενότητα των χρήσεων. Γίνεται πλήρη εκμετάλλευση της ενδιαφέρουσας γεωμετρίας που προσφέρει το έδαφος και των έντονων υψομετρικών διαφορών. Οι νέες κατασκευές είναι λιτές, στοχεύοντας την αρμονικότητα, μια  διαχρονική αισθητική και τη δημιουργία οικείας εικόνας. Η κλίμακα και οι αναλογίες του σχεδιασμού αντλούν στοιχεία από την παραδοσιακή μας αρχιτεκτονική της οποίας η φιλοσοφία πάντα μας διδάσκει λύσεις για το σήμερα και το μέλλον.
diplomatiki.2009.66.9.jpg



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου