Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Θυσιάστηκε η φέτα… Φουρτούνες από τη συμφωνία ΕΕ- Νότιας Αφρικής.. Κακά μαντάτα κι από τον Καναδά!

Στο βωμό των ευρωπαϊκών συμφερόντων θυσιάστηκε η ελληνική φέτα.. Μία μάχη, που δεν δόθηκε ποτέ, χάθηκε και ότι είχε κερδηθεί προ ετών με μεγάλο αγώνα, ουσιαστικά παίρνει τέλος!
Η φέτα λοιπόν αλλά και οι ελιές Καλαμάτας, εξαιρούνται της λίστας της «προστασίας» ευρωπαϊκών προϊόντων προέλευσης στο κείμενο της Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αφρική (SADC).
Ειδικότερα, μολονότι στη συμφωνία συμπεριλαμβάνονται πάνω από 200 προϊόντα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των ευρωπαϊκών Π.Ο.Π, στην περίπτωση της φέτας και των ελιών Καλαμών υπάρχουν σαφείς υποσημειώσεις.
Συγκεκριμένα, με ειδικούς αστερίσκους τονίζεται ότι για διάστημα πέντε ετών οι υφιστάμενοι παραγωγοί της Ν. Αφρικής διατηρούν τη δυνατότητα παραγωγής και εμπορίας της φέτας υπό την επωνυμία «South Africa Feta» ή «Feta-style» ή «Feta-type» και με σαφή αναγραφή του τρόπου παραγωγής.
Σημειώνεται ότι η φέτα έχει κατοχυρωθεί ως Π.Ο.Π. και παράγεται αποκλειστικά από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο, σε συγκεκριμένους νομούς της Ελλάδας και από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων).
Με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση η Συμφωνία SADC δεν μπορεί να «ανοίξει» εκ νέου για οποιαδήποτε τροποποίηση του κειμένου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης B. Αποστόλου και ο επίτροπος Φ. Χόγκαν συμφώνησαν σε

 ένα κείμενο-δήλωση της Επιτροπής. Στο κείμενο αυτό, μεταξύ άλλων, υπάρχει η δέσμευση ότι κατά τη μεταβατική περίοδο των πέντε ετών θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας.
Παρ’ όλα αυτά, σε κανένα σημείο του κειμένου της συμφωνίας SADC δεν υπάρχει αναφορά ότι δύναται να υπάρξει αναθεώρηση μετά το πέρας της πενταετίας, σχετικά με τους όρους για την εμπορική χρήση του ονόματος φέτα από τους παραγωγούς της Ν. Αφρικής.
Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Γιοχάνεσμπουργκ, πέρα από την ύπαρξη μιας και μόνο εισαγόμενης φέτας, και μάλιστα της ελληνικής «Δωδώνη», όλα ανεξαιρέτως τα παρεμφερή προϊόντα τύπου φέτας είναι αποκλειστικά παραγωγής Νότιας Αφρικής.
Κατ’ αντίθεση με τους τυποποιημένους όρους παραγωγής φέτας, σχεδόν όλα τα τοπικά προϊόντα παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα, με τρεις μόνο εξαιρέσεις οι οποίες αναφέρουν χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος.
Επίσης εξαιρουμένων ελάχιστων προϊόντων τα οποία φέρουν ένδειξη «τύπου φέτας» (style), είναι γενικευμένη η χρήση της ονομασίας «feta» με μόνες άλλες ειδικότερες ενδείξεις ως προς τυχόν επιπλέον συστατικά (π.χ. with herbs, with black pepper κ.λπ.). Η χρήση της ονομασίας «feta» στην τοπική αγορά γίνεται από τους οκτώ τοπικούς παραγωγούς Woolworths, Fairview, Pick n’Pay, Haryson’s, Simonsberg, Clover, Karoo, Meze.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την αντίστοιχη συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά (CETA) -όπου και εκεί η φέτα μαζί με τρία ακόμα τυριά εξαιρούνται από την εν δυνάμει προστασία τους ως ΠΟΠ- επί της ουσίας οδηγούν στην απώλεια της ταυτότητας της φέτας από τον παγκόσμιο χάρτη, καθώς η καταναλωτική αναγνώριση για το εθνικό μας προϊόν θα ατονήσει, με τη ζυγαριά να στρέφεται υπέρ κάθε είδους λευκού τυριού.
«Το πλήγμα θα είναι αναμφίβολα μεγάλο καθώς θα δίδεται η δυνατότητα εισαγωγής και διακίνησης προϊόντων «τύπου φέτας» κάτι που έρχεται να ζημιώσει ευθέως και θεσμοθετημένα πλέον την αυθεντική ελληνική φέτα. Αναρωτιέμαι αν λοιπές ευρωπαϊκές χώρες αποδεχθούν κάτι τέτοιο για τα δικά τους ΠΟΠ προϊόντα», αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής διευθύνοντα συμβούλου της Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη Μιχάλης Παναγιωτάκης και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει πως το ποιοτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των Ελλήνων εξαγωγέων και παραγωγών θα εξαφανιστεί, με συνέπεια μείωση των εξαγωγικών πωλήσεων και τη συρρίκνωση των κλάδων η οποία θα επηρεάσει μέχρι και τη πρωτογενή παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου