Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Πρέβεζα όπως Χιροσίμα... Στις 27 Μαϊου 1944 η Πρέβεζα βομβαρδίστηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.


Στο Δυτικό Λονδίνο, ανάμεσα στο Άλμπερτ Χολ και στο μετρό του Χάμερσμιθ (στίξτε για να μεγεθυνθεί ο χάρτης) στο ίδιο πεζοδρόμιο, βρίσκεται ο χώρος όπου θα αποφασίστηκε ο βομβαρδισμός της Πρέβεζας στις 27 Μαΐου 1944. Ας δούμε.

Είναι γνωστό πως, χωρίς κανένα προφανή τακτικό λόγο, στην Πρέβεζα έγινε, ουσιαστικά μετά το τέλος του πολέμου, βομβαρδισμός από τη συμμαχική βρετανική αεροπορία RAF. Δύο είναι οι πιθανοί λόγοι που θα ερμήνευαν αυτή τη συμπεριφορά των Εγγλέζων. Ο πρώτος πρέπει να συσχετιστεί με τον επικείμενο, για τη μεγάλη σύμμαχο Αγγλία, δικό μας Εμφύλιο Πόλεμο. Ίσως έστελνε ένα μήνυμα «καθίστε καλά…». Σε άλλη παρόμοια περίπτωση εγγραφόμενη επίσης στη λογική του διπολισμού, με ασύγκριτα μεγαλύτερο μέγεθος αιματηρού αποτελέσματος, ο βομβαρδισμός της Χιροσίμας, όπως το αναλύει ο Ουμπέρτο Έκο, αυτό ακριβώς το μήνυμα μετέφερε από τους Αμερικανούς προς τους Σοβιετικούς (Umberto Eco, Η σημειολογία στην καθημερινή ζωή, Μάλλιαρης, 1985,  5η έκδοση, σελ. 44-48). Ο δεύτερος λόγος, με επίσης μεγάλη στρατηγική σημασία, όπως το αναλύει η συμπολίτις μας κ. Λέλα Τσόλκα-Στεφοπούλου, ήταν το ενδεχόμενο αντιπερισπασμού σε σχέση με την επικείμενη απόβαση στη Νορμανδία, την 6η Ιουνίου 1944 (Α. Τσόλκα-Στεφοπούλου, Από ένα μνημείο στην Ιστορία, Ιωάννινα, 2001, σελ. 39). Σε πολεογραφική σημειολογία, όπως υποστηρίζει ο Έκο, «καταστρέφω ή αφανίζω μια πόλη για να πω κάτι». Όλοι οι κάτοικοι πόλεων είμαστε, κατά την έννοια αυτή «συμπολίτες». Στίξτε εδώ για να ακούσετε το τραγούδι «1945» με την Σεζέν Ακσού που είναι αφιερωμένο στα θύματα του βομβαρδισμού της Χιροσίμας.
 
Στο Δυτικό Λονδίνο, λοιπόν, βρίσκεται, υπό άλλη οικιστική μορφή πια, ο χώρος όπου θα ελήφθη η απόφαση για τον πρεβεζάνικο βομβαρδισμό και όπου έως το 1968 ήταν το «Σχολείου του Αγίου Παύλου». Το σχολείο αυτό ανήκε στον καθεδρικό ναό του Λονδίνου και αρχικά βρισκόταν στον περίβολο του ναού στο κέντρο του Λονδίνου, αλλά μεταφέρθηκε εκεί, στην Οδό Χάμερσμιθ 153, το 1884. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το σχολείο μεταστεγάστηκε για να δώσει τη θέση του στη ΧΧΙ στρατιωτική διοίκηση, υπό τον στρατηγό Μοντγκόμερι, παλιό απόφοιτο του σχολείου. Όπως γράφει η σχετική κυκλική κυανή μνημειακή πινακίδα, στις 15 Μαΐου 1944, με παρουσία του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄και του βρετανού πρωθυπουργού, εκτέθηκε εκεί στον επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων και μετέπειτα αμερικανό πρόεδρο Αϊζενχάουερ, από τον (στο μεταξύ) στρατάρχη Μοντγκόμερι, το σχέδιο της απόβασης στη Νορμανδία.
Παρατηρώντας καλύτερα το υφιστάμενο κτιριακό συγκρότημα διαπιστώσαμε πως το παλαιότερο κτίσμα που μετέχει στο σύνολο, αλλά χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας του με το νεότερο, φέρει ακόμα τον αριθμό 153. Αυτό υποδεικνύει πως μία πτέρυγα του αρχικού σχολικού κτηρίου δεν κατεδαφίστηκε, αντίθετα με ό,τι αφήνει να εννοηθεί το κείμενο της πινακίδας. Η σύντομη έρευνα που κάναμε στον επικεφαλής του τεχνικού προσωπικού που έτυχε να εργάζεται εκεί για εργασίες περιβαλλοντικής αποκατάστασης δεν μας διαφώτισε αρκετά. Εξάλλου χρειάζεται να προσθέσουμε πως το 153 ως αριθμός είχε επιλεγεί με μεγάλη προσοχή και προσπάθειες διατήρησης, στον ένα σχεδόν αιώνα λειτουργίας του σχολείου, υπό συνεχή κτιριακή ανάπτυξη της περιοχής.
Κάνουμε εδώ την υπόθεση πως θα έγινε εκεί και η σχετική αναφορά-έγκριση για τον κατ’ αντιπερισπασμό βομβαρδισμό της Πρέβεζας. Αν η εκτίμησή μας είναι λανθασμένη θα δεχόμαστε ευχαρίστως μια διόρθωση-συμπλήρωση, για τη σύνδεση αυτή με τον οικιστικό αυτό χώρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Να τελειώσουμε λέγοντας πως το οικόπεδο του μεγάλου σχολείου, που ως ίδρυμα μεταφέρθηκε αλλού, έδωσε μετά το 1968 ένα τεράστιο χώρο οικιστικής ανάπτυξης σε πρωτότυπο συγκρότημα-χωριό ισόγειων κατοικιών, διώροφων μαιζονετών και διαμερισμάτων μικρών πολυκατοικιών που επικοινωνούν μεταξύ τους με πολυάριθμους ανοιχτούς διαδρόμους, ενώ περιβάλλουν έναν όμορφο χώρο πρασίνου. Το συγκρότημα Σαντ Πολ’ς Κορτ (Saint Paul’s Court) αποτελεί μια πρωτότυπη πρόταση που αντιμάχεται τη μονοτονία της πολυκατοικίας.

Δεν μάθαμε πόσα είναι τα πολυάριθμα σπίτια του συγκροτήματος. Εικάζουμε πως θα είναι ακριβώς 153 αφού αυτόν τον αριθμό διάλεξαν για τυχερό τους οι υπεύθυνοι του σχολείου που, επί αιώνες, έπαιρνε 153 τροφίμους. Το 153 είναι ευαγγελικός τριαδικός και τριγωνικός αριθμός. Αναφέρεται στα 153 ψάρια της καλής ψαριάς της Τιβεριάδας (Ιω. κα΄, 11). Τα τρία ψηφία του υψούμενα «στην τρίτη» και αθροιζόμενα (ένα στον κύβο και 5 στον κύβο και 3 στον κύβο = 1 + 125 + 27) μας δίνουν άθροισμα 153. Εξάλλου χτίζοντας ένα ισόπλευρο τρίγωνο με ένα τούβλο, που το βάζομε πάνω σε δύο τούβλα, που βρίσκονται πάνω σε τρία τουβλα, κ.λπ., εξαντλούμε τα 153 τούβλα και φτάνουμε στη τελευταία 17η σειρά με 17 τούβλα, που είναι η βάση του τριγώνου μας.  Ας σημειώσουμε ακόμα πως το σχολείο αυτό, που ιδρύθηκε ως γυμνάσιο αρρένων το 1509, ήταν το πρώτο που εισήγαγε τη διδασκαλία αρχαίων ελληνικών, από συλλογή κειμένων που είχε επιμεληθεί ο Έρασμος, φίλος του τότε διευθυντή διακόνου John Colet και είναι πάντα πολύ ψηλά στις επιτυχίες στα καλά πανεπιστήμια.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟΥΣ¨ «ΚΑΚΟΥΣ» ΞΕΝΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ.

141α

Πάντως σε πρόσφατη επίσκεψη μας (Ιούλιος 2015) στο συγκρότημα επισημάναμε μερικές αλλαγές. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η αναπαλαίωση του παλιού τμήματος του σχολείου που επιβιώνει και έχει αποδοθεί σε ξενοδοχειακή χρήση, μαζί με εστιατόριο και καφετέρια. Έχει επίσης τοιχοκολληθεί πινακίδα με μερικές λεπτομέρειες για το σχολείο του Αγίου Παύλου. Η πινακίδα αναγράφει τα εξής: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ. Το κτήριο αυτό με την παρακείμενη στοά διαμονής αναγέρθηκε για το διευθυντή του σχολείου του Αγίου Παύλου, όταν το σχολείο ‒που είχε ιδρυθεί δίπλα στον καθεδρικό ναό με 153 μαθητές το 1509‒ μετακινήθηκε στο Χάμερσμιθ το 1884. Αρχιτέκτονας ήταν ο Άλφρεντ Γουότερχαουζ. Τα κύρια κτήρια του σχολείου στο Χάμερσμιθ κατεδαφίστηκαν, όταν το σχολείο μεταφέρθηκε πάλι το 1968 στην περιοχή του Μπαρνζ.» Η μορφή του ξενοδοχείου Saint Paul’s Hotel φαίνεται στην κάτω εικόνα, όπου διακρίνεται στα αριστερά της εισόδου και η πινακίδα.
Ας σημειώσουμε πως μετά τη μεταφορά του σχολείου από το Χάμερσμιθ στο Μπαρνζ, είχε τη ευκαιρία να φοιτήσει σε αυτό, ως έφηβος, και ο πρεβεζάνικης καταγωγής μετέπειτα πανεπιστημιακός και υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η γειτονιά του παλιού σχολείου Σαντ Πολ’ς είναι γνωστή για τα ιδιωτικά σχολεία που βρίσκονται εκεί. Βλέπουν όλα στο μακρόστενο πάρκο Brook Green που εκτείνεται απέναντι από το σχολείο

142

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου