Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Σκουληκαριά 'Aρτας: Στα χνάρια του Καραϊσκάκη



Πλούσια φύση, εξαιρετική θέση, ένα οροπέδιο με χιλιάδες πρόβατα. Και κυρίως η γενέτειρα του Καραϊσκάκη 45 χλμ. από την πόλη της Αρτας, πραγματικά αξίζει την επίσκεψη.

Το πρώτο πράγμα που θα σας πουν οι ντόπιοι είναι πως στη Σκουληκαριά γεννήθηκε ο Γιώργος Καραϊσκάκης. Αλλά αυτό το ξέρετε και μόνοι σας. Κι αν όχι το καταλαβαίνετε με το που θα πατήσετε το πόδι σας στην πλατεία όπου δεσπόζει η προτομή του αλλά και ένα σεντούκι όπου φυλάσσονται τα οστά του.

Αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι για να ανοίξει το οστεοφυλάκιο χρειάζεται να... συναντηθούν τρία κλειδιά, τα οποία κρατούν τρεις διαφορετικοί αρτινοί άρχοντες. Ο ήρωας της επανάστασης φέρεται να γεννήθηκε το 1782 σε ένα από τα κελιά της μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία αποτελεί και το βασικό αξιοθέατο του χωριού. Η καλόγρια μητέρα του, Ζωή Ντιμισκή, λέγεται ότι αφού τον γέννησε, για να αποφύγει το σκάνδαλο, έφυγε για το Μαυρομάτι Καρδίτσας, το άλλο χωριό δηλαδή που διεκδικεί τη γέννησή του.


Το οροπέδιο Γάβρογο
%IMAGEALT%

Πέρα από τον Καραϊσκάκη οι ντόπιοι έχουν κι άλλους λόγους για να νιώθουν περήφανοι. Το χωριό είναι κτισμένο σε ιδιαίτερα προνομιούχα θέση, περικυκλωμένο από ένα πλούσιο δάσος ελάτης, κάτω από τα όρη του Βάλτου και με το βλέμμα να φτάνει μέχρι τον Αμβρακικό.


Εκεί ψηλά βρίσκεται και το οροπέδιο Γάβρογο, όπου βόσκουν χιλιάδες πρόβατα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η διαφορά με άλλα οροπέδια -βοσκοτόπια, είναι ότι εδώ θα αντικρίσετε μια εκκλησία, του Αγίου Βλάση, πολλά σπίτια και καλύβια, καταφύγιο-ξενώνα (που υπολειτουργεί) ακόμη και καφενεία -όχι ένα, τρία. Με λίγα λόγια οι κτηνοτρόφοι έχουν στήσει ένα ολόκληρο χωριό εκεί πάνω, τα Κανάλια.


Το οστεοφυλάκιο του ήρωα της Επανάστασης
%IMAGEALT%

Κι επειδή χωριό χωρίς γιορτή και πανηγύρι δεν υπάρχει, οι κτηνοτρόφοι, μαζί με τους Σκουληκαριώτες ασφαλώς, γιορτάζουν τον Αη Βλάση, αλλά γιορτάζουν και το... πρόβατο. Κι στις δύο περιπτώσεις το οροπέδιο σίεται.



Η προτομή του Καραϊσκάκη στην πλατεία

Το κελί όπο γεννήθηκε ο ήρωας της Επανάστασης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου