Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Μεγάλη συζήτηση για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από τα πετρογέφυρα ως τα χορευτικά και τα πανηγύρια, το Σάββατο 5 Mαρτίου 2016, στις17.30', στο «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016»




Το «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016» είναι μια κορυφαία διοργάνωση ενός ολόκληρου κύκλου εκδηλώσεων σε ένα μόλις διήμερο. Η καταξιωμένη «Πίτα του Ηπειρώτη» που θα γίνει φέτος την Κυριακή 6 Μαρτίου, από τις 10 πμ έως τη 1 μμ και θα συνεχιστεί με Πάνδημο Ηπειρώτικο Γλέντι, πλαισιώνεται φέτος με μια μεγάλη συναυλία, την παραμονή, το Σάββατο 5 Μαρτίου στις 8 μμ, με τίτλο και περιεχόμενο «Η Άνοιξη της Παράδοσης», με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών και δεξιοτεχνών από όλη την ελληνική παράδοση, από την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το Αιγαίο, την Κρήτη και τη Λέσβο που φέτος είναι και η τιμώμενη στις «Ηπειρώτικες Γέφυρες». Την Κυριακή το βράδυ στις 8 μμ, ο χώρος του Πανοράματος παραδίδεται στο Φόρουμ Νεανικής Δημιουργίας - με νεανικά μουσικά σχήματα από όλα τα ηχοχρώματα! 
Η μουσική και ο χορός, με τις τέσσερις αυτές εκδηλώσεις, προσφέρουν τις κορυφαίες στιγμές του «Πανηπειρωτικού Πανοράματος» το οποίο περιέχει μια σειρά άλλων σπουδαίων εκδηλώσεων και δράσεων. Πέρα από την έκθεση και το πωλητήριο Ηπειρώτικων Προϊόντων και Ηπειρωτών Παραγωγών που θα λειτουργήσει και τις δύο μέρες από τις 10 πμ ως τις 8 μμ, τις ίδιες ώρες θα λειτουργήσει μια πλούσια έκθεση πολιτισμού, με περίπτερα των φορέων της Ηπειρώτικης Αποδημίας, πολιτιστικών φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και, ανάμεσά τους περίπτερο Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες με συλλογή ειδών άμεσης ανάγκης και περίπτερο του ΚΕΘΕΑ. Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση τύπου, εικαστική έκθεση, έκθεση φωτογραφίας ενώ κάθε μέρα, από τις 3 ως τις 5 μμ, διοργανώνεται αφιέρωμα με τίτλο «Ήπειρος και Κινηματογράφος». 


Τα δύο απογεύματα το Πανόραμα φιλοξενεί δύο εξαιρετικές συζητήσεις. Το Σάββατο από τις 5:30 έως τις 7:30 μμ διοργανώνεται συζήτηση με θέμα την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θέμα που κυριαρχεί στη δράση της Ηπειρώτικης Αποδημίας διαχρονικά και είναι ένας από τους κύριους άξονες δράσης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας σε διάφορα μέτωπα, από την προστασία των πέτρινων γεφυριών της Ηπείρου μέχρι την κατάσταση στα Ηπειρώτικα Πανηγύρια, στην παραδοσιακή μουσική και το χορό σήμερα. 
Στην τόσο σημαντική συζήτηση που θα ανοίξει με χαιρετισμό του Προέδρου της Π.Σ.Ε. Γιώργου Δόση, εισηγητικές παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν, μεταφέροντας τις δικές τους εμπειρίες και γνώσεις αλλά και το γενικότερο προβληματισμό και την άποψή τους, οι Βαγγέλης Αυδίκος, Καθηγητής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σπύρος Μαντάς, Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, Μιχάλης Πασιάκος, Πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας ενώ παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν και οι Ηλίας Δήμας, χοροδιδάσκαλος και ο Χρήστος Τούμπουρος, ερευνητής. Από μέρους των Λέσβιων που βραβεύονται φέτος στις «Ηπειρώτικες Γέφυρες» εισηγητική παρέμβαση θα πραγματοποιήσει ο ερευνητής Φώτης Βασίλογλου, με θέμα «Πτυχές της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Λέσβου». Τη συζήτηση θα συντονίσει, παρεμβαίνοντας εισηγητικά από μέρους της Π.Σ.Ε., ο Έφορος Πολιτισμού Αλέξανδρος Λαμπρίδης. 




Η συζήτηση για την Πολιτιστική Κληρονομιά έρχεται σαν ένα επόμενο βήμα μετά από την τόσο αξιόλογη και μαζικότατη συζήτηση που διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών από την Π.Σ.Ε. τον Νοέμβριο του 2014 με θέμα τα «Ηπειρώτικα Πανηγύρια» και στην οποία εκπροσωπήθηκαν περισσότερες από 300 Ηπειρώτικες Αδελφότητες και Ενώσεις. Οι φορείς της Ηπειρώτικης Αποδημίας έχουν τον πρώτο λόγο και στη συζήτηση του Σαββάτου, με τις παρεμβάσεις για τη δική τους εμπειρία και άποψη στο θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τόσο γενικά όσο και ιδιαίτερα, μέσα από τη δική τους δράση, στη λειτουργία των χορευτικών τους, στη διοργάνωση των εκδηλώσεών και των πανηγυριών στα χωριά και την Αποδημία. 
Για αυτό απευθύνεται κάλεσμα είναι σε όλους τους συλλόγους, για ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση του Σαββάτου που, με τόσο αξιόλογη σύνθεση εισηγητών, μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση και του συλλογικού προβληματισμού και, κυρίως, την αναβάθμιση της συλλογικής δράσης σε ένα τομέα όπου σφύζει αλλά και κρίνεται η μοίρα του λαϊκού μας πολιτισμού, στις τόσο δύσκολες εποχές της παγκοσμιοποίησης, της ομογενοποίησης, της εμπορευματοποίησης, της έλλειψης της πρέπουσας στήριξης, της εγκατάλειψης στα όρια, κυριολεκτικά, της κατάρρευσης. Πριν από ένα χρόνο κατέρρευσε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το Γεφύρι της Πλάκας, ένα γεφύρι έμβλημα Ιστορίας και Πολιτισμού για την Ήπειρο, έμβλημα και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να έχει την τύχη του... 
Ανάλογο κάλεσμα συμμετοχής απευθύνεται για την Ημερίδα - Συζήτηση για το Διατροφικό με θέμα «Πρωτογενής παραγωγή και διατροφική αυτάρκεια» που διοργανώνεται στον ίδιο χώρο την Κυριακή 6 Μαρτίου, στις 5:30 μμ., με μια εξαιρετική σύνθεση εισηγητών σε ένα ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής όλων μας καθώς και το παρόν και την προοπτική του τόπου μας. 
Το Σάββατο και την Κυριακή, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο «Πανηπειρωτικό Πανόραμα», στο Στάδιο Ταέ Κβον Ντο, στο Παλαιό Φάληρο! Όλοι οι τρόποι συνθέτουν το πλουσιότατο πρόγραμμα του Πανοράματος - μουσική, χορός, προϊόντα. 

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου