Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Δρυώνα Tζουμέρκων Άρτας. Δείτε τα video

Δείτε τα video























Η Δρυώνα είναι οικισμός του Κορφοβουνίου Άρτας, με 50 και πλέον μόνιμους κατοίκους

Τό νησάκι στην Δρυώνα Κορφοβουνίου 
Τό νησάκι στην Δρυώνα Κορφοβουνίου

H λίμνη Πουρναρίου στη Δρυώνα Κορφοβουνίου

Ο εορτασμός των Αγίων Αποστόλων στην Δρυώνα
2918214-drionaed

Στο τέλος του μηνός 29 & 30 Ιουνίου γιορτάζει εδώ και χρόνια ο Ναός των Αγίων Αποστόλων στην Δρυώνα Κορφοβουνίου Άρτας.
Ενημερωτικά λίγα ιστορικά στοιχεία για την εδώ παλιά Εκκλησία.Κτίστηκε το 1939 με πρωτοβουλία των κατοίκων του οικισμού Νεζερίστρα,αργότερα Δρυώνα,που παραχώρησαν τόπο,ιδιοκτησίες και με προσωπική εργασία σχεδόν όλων έκτισαν έναν όμορφο πετρόκτιστο Ναό που αποτελούσε έως κάποια στιγμή παρεκκλήσι της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Κορφοβουνίου.
Σε αργότερο χρόνο ορίζεται ως Ενορία των Αγίων Αποστόλων με δύο παρεκκλήσια αυτό του Προφήτη Ηλία και του Αη-Θανάση που βρίσκεται απέναντι στα Κοσμοίτσιανα.























Ο Ναός είναι μονόχωρος,δρομικός,ξυλόστεγος,με κωδωνοστάσιο του τύπου διάτρητου τοιχώματος στη δυτική όψη του.
Ο Ναός έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 716/Β/19-8-1997) ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ως κτίριο χρήζει την ανάλογη ειδική κρατική προστασία.
Μέ τά χρόνια μεταφέρθηκε ο εορτασμός του και τό ξακουστό παραδοσιακό πανηγύρι μία μέρα νωρίτερα και παρέμεινε μέχρι σήμερα, ίσως γιατί στίς παλιότερες εποχές δεν μπορούσαν νά περιμένουν και πολύ, ήθελαν γλεντήσουν,νά χορέψουν στό πανηγύρι της Δρυώνας όπως έλεγαν.

Δρυώνα Κορφοβουνίου Άρτας. Φωτογραφίες
Η βρύση στο Μάρμαρο

Η λίμνη απο την Δρυώνα

Η λίμνη απο την Δρυώνα

Η λίμνη απο την Δρυώνα

Δρυώνα Κορφοβουνίου
Δρυώνα Κορφοβουνίου

Δρυώνα Κορφοβουνίου

Δρυώνα Κορφοβουνίου

Δημοτικό Σχολείο Δρυώνας

Η νέα γεώτρηση πόσιμου νερού

Δρυώνα Κορφοβουνίου


IMG_2887
Το ρολόι έδειξε  οχτώ το πρωί. Σημείο συνάντησες το καφενείο του Μάρκου στην Δρυώνα Κορφοβουνίου.  Καβαλήσαμε το θρυλικό  ΠΟΛΥΤΡΑΚ  ηλικίας παρακαλώ 35 ετών και πήραμε τον κατηφορικό δρόμο που οδηγεί στην λίμνη.  Σε μια σύντομη  διαδρομή ανάμεσα στο πράσινο και με θέα πάντα τα γαλάζια νερά της τεχνητής  λίμνης φτάσαμε στον Γιαν Κάμπο. Κατά την διάρκεια της διαδρομής ο Μάρκος δεν σταμάτησε καθόλου να μας μιλά για τα μέρη που έζησε τόσα χρόνια  και που αρκετά ήταν σκεπασμένα από τα νερά της λίμνης. Ο μόνος του καημός η ερήμωση της περιοχής και η μη ύπαρξη νέων που να θέλουν να ασχοληθούν με την γη.  Η γη όπως είπε δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν να πεινάσει.
























 Μια από αυτές τις πρωινές του δραστηριότητες ήταν και το σήκωμα των διχτυών που άλλοτε ανταμείβουν τους κόπους του και άλλοτε όχι. Ευτυχώς την μέρα που τον ακολουθήσαμε κάτι έγινε για να μας χαροποιήσει. Αν και στη λίμνη υπάρχει άφθονο ψάρι δεν είναι πάντα δυνατή η αλιεία τους, εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες. Αγαπημένο δε είδος ψαριάς του είναι η πέστροφα, άγρια πέστροφα. " Έχω πιάσει μέχρι 17 κιλά πέστροφα" όπως λέει με περηφάνια ο ίδιος σε γνωστούς και φίλους. 

   Το ψάρεμα είναι μια δραστηριότητα που αναπτύχτηκε  πολύ μετά την δημιουργία της τεχνητής λίμνης. Πολλοί κάτοικοι από το χωριό μας  αλλά και από γύρω χωριά την επισκέπτονται για αυτό το σκοπό. Κάποιοι από αυτούς προτιμούν το ψάρεμα από την στεριά και κάποιοι από την βάρκα με τα δίχτυα τους.


IMG_2878

IMG_2875

IMG_2877


Ζαμπέλα

Ένα σταφύλι ιδιαίτερα ανθεκτικό, με σκληρή φλούδα αλλά με νοστιμότατο 
περιεχόμενο. Το συναντούμε στο χωριό μας και στην ευρύτερη γύρο περιοχή 
και κατά κοινή ομολογία δίνει πολύ εύγευστο τσίπουρο. Η συγκομιδή του 
γίνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές του Οκτώβρη.Σχεδόν κάθε σπίτι 
του χωρίου μας διαθέτει από μια κληματαριά που περιμένει αυτή την περίοδο για να τρυγηθεί.


IMG_2958

Το συνιδιόκτητο του Πύργου, βάση του καταστατικού του συνεταιρισμού του, είναι μια περιοχή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ελεύθερη  βοσκή,  αγελάδων και αιγοπροβάτων. Έτσι πολλοί  ασχολούνται με αυτές τις δραστηριότητες εδώ και αρκετά χρόνια. Υπάρχουν στην περιοχή αρκετά καταλύματα όπου σταβλίζονται επί το πλείστον  αγελάδες. Οι αγελάδες αυτές ανεβαίνουν αρκετές φορές έως την κορυφή του βουνού για να βοσκήσουν.

20140730_134106 20140730_134842

        Όμως με ποιον τρόπο θα μπορούσε να επηρεάσει η δημιουργία ενός αιολικού πάρκου στο Κορφοβούνι την ζωή των αγελάδων αυτών και κατ επέκταση  την πορεία της κτηνοτροφίας; 
        Αιολικά πάρκα έχουν κατασκευαστεί εδώ και χρόνια  πάρα  πολλά στην Ελλάδα.  Έχουν γραφτεί στον τύπο  κατά καιρούς  πολλά αρνητικά  σχόλια για αυτά κατά μερικούς,  κατά άλλους πολλά θετικά,  σε κάποιους  άλλους έχουν περάσει αδιάφορα.
       Αλλά  η κτηνοτροφία όπως και να το κάνουμε αποτελεί  μια από τις οικονομικές δραστηριότητες κατοίκων του χωριού μας. Εκατοντάδες αγελάδες  ζουν και βόσκουν στην περιοχή αυτή.
     Εμείς θα πάρουμε σαν παράδειγμα  κάποια άλλα πάρκα που έχουν γίνει πριν αρκετά χρόνια. Στα πάρκα αυτά ούτε το τεράστιο μέγεθος που έχουν οι ανεμογεννήτριες  τις τρομάζει(αγελάδες) ούτε ο θόρυβος,  που λένε ότι  κάνουν  κάποιοι.  Ζουν,  βόσκουν,  κοιμούνται  και κινούνται σαν να μην υπάρχουν  ή δείχνουν να 'χουν προσαρμοστεί πλήρως με την ύπαρξη τους. 
     Πολλές φορές απολαμβάνουν και τον ίσκιο που προσφέρουν.

IMG_2957

IMG_2954

IMG_2863


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου