Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Πρωτόπαππα Ιωαννίνων. Απολαύστε τα video



Απολαύστε τα video















Πρωτόπαππα Ιωαννίνων
Το χωριό Πρωτόπαπα ανήκει στο δήμο Ζίτσας του νομού Ιωαννίνων. Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. Το χωριό απαριθμεί γύρω στα 530 σπίτια (κατοικημένα και μη) και γύρω στους 300 μόνιμους κατοίκους.

Ιστορικά στοιχεία 
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το χωριό οφείλει την ονομασία στον πρώτο οικιστή του χωριού που ήταν παπάς, επικεφαλής ομάδας μεταναστών από τη βόρεια Ήπειρο, που αποφεύγοντας το κύμα των διωγμών και το εξισλαμισμού στον τόπο τους, μετανάστευσαν στην περιοχή της Πρωτόπαπας γύρω στα μέσα του 17ου αιώνα. Υπάρχει παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο παπάς οικιστής του χωριού, καταγόταν από το Ζουλάτι, χριστιανικό χωριό της βορείου Ηπείρου και, εκτός από τους συγχωριανούς του, έφερε μαζί του την καμπάνα της εκκλησίας του.
Το σχολείο
Στο χωριό στεγάζεται σχολείο από την εποχή της Τουρκοκρατίας με δάσκαλο που πλήρωναν οι κάτοικοι και κυρίως με πολλούς μαθητές. Σήμερα το σχολείο είναι σύγχρονο ( χτίστηκε το 1952 ) με πελεκητή πέτρα και πολλές αίθουσες, αλλά, δυστυχώς, χωρίς παιδιά!
Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι ο περίφημος Πλάτανος, ηλικίας περίπου 180 ετών,ιδιαίτερης αισθητικής αξίας, λόγω της θέσης του (πλατεία του χωριού) των αναλογιών του και του σχήματός του.


























Η παλαιά εκκλησία 
Η εκκλησία του χωριού ( Άγιος Νικόλαος ) χτίστηκε με την συνδρομή του γιού του Αλή Πασά,Μουχτάρ. Η σημερινή εκκλησία,χτίσθηκε με οικονομική συνδρομή όλων των κατοίκων το 1956.
Η ζωή των κατοίκων
Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία,την αμπελουργία και την καλλιέργεια δημητριακών.Παράγεται εξαιρετικής ποιότητας κρασί από την ποικιλία σταφυλιών Debina.Παράγεται επίσης τσίπουρο, υπάρχουν επίσης μερικές κτηνοτροφικές μονάδες.
Γεωγραφικά Στοιχεία 
Το χωριό χαρακτηρίζεται ημιορεινό και συνδυάζει πλούσια βλάστηση και βιοποικιλότητα που εκτείνεται από τις καλλιέργειες και τα αυτοφυή φυτά κάμπου μέχρι τα αμπέλια των ημιορεινών περιοχών και τις αιωνόβιες βελανιδιές και τα πουρνάρια.
Αρχιτεκτονική Σπιτιών
Όλα τα σπίτια ήταν χτισμένα με πέτρα και στέγη από άσπρη πλάκα φερομένη από άλλες περιοχές, ενώ η πέτρα για το χτίσιμο έβγαινε με σκληρή δουλεία από κοντινά μαντέμια.
























Γκρούπηδες


Η ονομασία γκούπηδες αποκλειστικά για τούς κατοίκους του πρωτόπαπα λέγεται ότι δόθηκε από τους κατοίκους της διπλανής ζιτσας ίσως και υποτιμητικά,στα πλαίσια της διαμάχης που είχαν τα δυο χωριά για συνοριακές διαφορές, αφού η θέση της πρωτόπαπας σε σχέση με κείνη της ζιτσας μορφολογικά είναι ένα βαθούλωμα,μια γκουβα ,και υψομετρικά είναι ελαφρώς χαμηλότερη(680μ. Με 640μ.).οι πρωτοπαπαδιτες όμως υιοθέτησαν μια διαφορετική εκδοχή που κολακεύει την παλικαριά τους έναντι των κατοίκων των άλλων χωριών.

Συγκεκριμένα,σε μια από τις συχνές συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων των δυο χωριών(ζιτσας και πρωτόπαπας)για εδαφικές διαφορές στα σύνορα τους,οι αντιμαχόμενοι χρησιμοποίησαν και χοντρά ξύλα.
Οι πρωτοπαπαδιτες, λέει,κατεβάζανε τα ξύλα με τόση ορμή, που ακουγόταν μακριά ο ήχος "γκαπ-γκουπ",τόσο μακριά ώστε να ακούσει το θόρυβο διερχόμενη περίπολος αστυνομικών,που έτρεξε να χωρίσει τους συμπλεκόμενους. Τοποθετείται το επεισόδιο αυτό στα 1925. Συνολικά 30 άνδρες της χωροφυλακής πήγαν επί τόπου και ύστερα από πολύ κόπο κατόρθωσαν να τους χωρίσουν.
Συνέλαβαν μάλιστα και τους πρωταιτίους του ομηρικού καυγά όλους πρωτοπαπαδιτες και τους έστειλαν δεμένους στα γιαννινα, όπου και καταδικάστηκαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου