Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Κορώνη Φαναρίου Πρέβεζας. Δείτε τα video





Δείτε τα video



















Κορώνη

Η Κορώνη (Τοπική Κοινότητα Κορώνης - Δημοτική Ενότητα ΦΑΝΑΡΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΠΑΡΓΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΡΕΒΕΖΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "η Κορώνη". Έδρα του δήμου είναι το Καναλλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, η Κορώνη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κορώνης, του πρώην Δήμου ΦΑΝΑΡΙΟΥ του Νομού ΠΡΕΒΕΖΗΣ.
Η Κορώνη έχει υψόμετρο 39 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,2752472998 και γεωγραφικό μήκος 20,5508465959. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Κορώνη θα βρείτε εδώ.


Κούλια του Αγά  στην Κορώνη Πρέβεζας
 Βρίσκεται στις βόρειες παρυφές του οικισμού της Κορώνης (τ. Κορώνι) Φαναρίου.
 Πρόκειται για την οχυρωμένη κατοικία, την «Κούλια», του Αγά του χωριού. Οικοδομήθηκε πιθανότατα στα μέσα του 19ου αιώνα. Το σπίτι επισκευάστηκε στη δεκαετία του 1930 και καταστράφηκε από πυρκαγιά και εγκαταλείφθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Κωτσέκι επισκευάστηκε στη δεκαετία του 1960 και εγκαταλείφθηκε μετά τη δεκαετία του 1980. Πρόσφατα το συγκρότημα δέχθηκε εκτεταμένες επισκευές που αλλοίωσαν σε μεγάλο βαθμό τον αυθεντικό του χαρακτήρα.
Περιγραφή: Το οικοδομικό συγκρότημα της «Κούλιας του Αγά» περιελάμβανε την κατοικία (Κούλια), το Κωτσέκι και το μανδρότοιχο του περιβόλου με τον πυλώνα του. Η Κούλια ήταν μια μετρίων διαστάσεων (μέγιστες διαστάσεις περίπου 12.2 Χ 13.8 μ.) κατοικία με κάτοψη σχήματος Γ. Περιλάμβανε τρεις αποθηκευτικούς χώρους στο ισόγειο, εκ των οποίων ο γωνιακός, ο οποίος προεξείχε και από τις δύο πλευρές, ήταν θολωτός («μπίμ'τσα»), και τρεις χώρους διαμονής στον όροφο. Η πρόσβαση στον όροφο γινόταν μέσω εξωτερικής κτιστής κλίμακος σχήματος Τ που κατέληγε σε οχυρωμένο πιθανότατα πλατύσκαλο - εξώστη διαμορφωμένο επάνω από το θόλο του διαβατικού προς τη θύρα του ισογείου. Ημικυκλικό σε κάτοψη αποχωρητήριο είχε εκ των υστέρων προστεθεί στη βόρεια πλευρά του κτιρίου. Οι τοίχοι του κτιρίου ήταν από αργολιθοδομή. Η στέγη του ήταν σύνθετης μορφής με επικάλυψη από κεραμίδια. Τόξα έφεραν τα δοκάρια των ξύλινων πατωμάτων των χώρων των σκελών του Γ. Τα ανοίγματα των θυρών και των παραθύρων είχαν χαμηλωμένα τοξωτά ανώφλια και λίθινα τοξωτά πλαίσια. Οι όψεις του σπιτιού ήταν επιχρισμένες, εκτός από τις γωνίες και τα πλαίσια των ανοιγμάτων. Στη νοτιοδυτική γωνία του περιβόλου του οικοδομικού συγκροτήματος βρισκόταν το «Κωτσέκι», ένα ορθογωνικό σε κάτοψη κτίσμα διαστάσεων περίπου 5.7 Χ 13.7 μ. με δύο στάθμες. Στο ισόγειο υπήρχε ένας αποθηκευτικός χώρος. Στον όροφο βρισκόταν το ξηραντήριο του καλαμποκιού με τα χαρακτηριστικά, μεγάλων διαστάσεων τοξωτά του ανοίγματα και ένας ακόμη χώρος. Η προσπέλαση του χώρου του ισογείου γινόταν από θύρα που ανοιγόταν στο μέσον περίπου της ανατολικής πλευράς του. Η πρόσβαση του ορόφου γινόταν μέσω κτιστού ανδήρου, καθώς το κτίριο ήταν εξ αιτίας της κλίσεως του εδάφους ημιδιώροφο. Οι τοίχοι του κτιρίου ήταν από αμελούς κατασκευής αργολιθοδομή. Η στέγη του ήταν τρίριχτη με επικάλυψη από κεραμίδια. Τα ανοίγματα των θυρών είχαν λίθινα τοξωτά πλαίσια, ενώ εκείνα των παραθύρων ορθογωνικά πλαίσια με λίθινα ανώφλια. Οι όψεις του κτιρίου ήταν επιχρισμένες. (Αυτοψία και συνοπτική αποτύπωση Σεπτέμβριος 1995)






















Οι Πόροι του Υπεδάφους της Ηπείρου ως Παράγοντες Ισόρροπης Ανάπτυξης
Περίληψη
H περιοχή της Ηπείρου, λόγω της γεωλογικής της δομής και της γεωγραφικής της θέσης, παρουσιάζει ενδιαφέρον για βιομηχανικά ορυκτά, ενεργειακές πρώτες ύλες, υπόγεια νερά και γεωθεριμική ενέργεια. Στη κατηγορία των Βιομηχανικών ορυκτών και πετρωμάτων περιλαμβάνονται μεγάλα κοιτάσματα φωσφοριτών με αποθέματα εκατοντάδων εκ. τόνων, κοίτασμα ορυκτού άλατος στο Μονολίθι Ιωαννίνων με αποθέματα 15 εκ. τόνων μέσης περιεκτικότητας 70-80% σε ΝaCl, κοίτασμα ορυκτής γύψου στη Βρυσέλλα Θεσπρωτίας με αποθέματα 100 εκ. τόνων και περιεκτικότητα 90-95% σε γύψο, κρυσταλλικοί ασβεστόλιθοι όπως τα γνωστά μάρμαρα Ιωαννίνων με ελάχιστα λειτουργούντα λατομεία σήμερα, κοίτασμα αργίλων στο Ριζοβούνι Πρέβεζας κατάλληλο για παραγωγή κεραμικών προϊόντων, και τα λευκά ανθρακικά πετρώματα στους νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Στην κατηγορία των ενεργειακών πρώτων υλών έχει εντοπιστεί κοίτασμα τύρφης κατάλληλο για λαχανοκομικές και ανθοκομικές καλλιέργειες στη Κορώνη Πρέβεζας, ένα παρόμοιο μικρού μεγέθους κοίτασμα στο Πέραμα - Σιστρούνι Ιωαννίνων, και το κοίτασμα λιγνίτη Ιωαννίνων κατάλληλο για την παραγωγή οργανοχουμικών λιπασμάτων με αποθέματα 42 εκ. τόνους. Στον τομέα των υπόγειων νερών, σε γενικές γραμμές η υδρευτική κατάσταση στην Ήπειρο είναι καλή και συνοψίζεται στα ακόλουθα: Τα υπόγεια αποθέματα νερού του υδατικού διαμερίσματος της Ηπείρου είναι 2,5 109 κ.μ. ετησίως. Η ποσότητα αυτή υπερεπαρκεί για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης, που ανέρχονται σε 50 106 κ.μ. νερού/ετος με εκτίμηση πληθυσμού θερινής περιόδου ίση με 450.000 κατοίκους. Όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες υδρεύονται από υπόγεια νερά. Τα σημεία υδροληψίας είναι πηγές ή γεωτρήσεις και σε ελάχιστες περιπτώσεις πηγάδια. Το 75% της ποσότητας νερού απολαμβάνεται από καρστικούς υδροφόρους. Η διαθεσιμότητα νερού είναι 7.500 κ.μ./άτομο/έτος, αριθμός που φανερώνει ότι το διαμέρισμα είναι το πλέον πλεονασματικό της χώρας. Προβλήματα ύδρευσης υπάρχουν και οφείλονται στην ανομοιόμορφη κατανομή πληθυσμού και πηγαίου νερού, στο μορφολογικό ανάγλυφο, στην έλλειψη έργων ύδρευσης, στην παλαιότητα του δικτύου, στη ρύπανση από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και στη μεγάλη συγκέντρωση διαλυμένων αλάτων. Τέλος, στον τομέα της γεωθερμικής ενέργειας έχει εντοπιστεί ένα νέο γεωθερμικό πεδίο στη θέση Καβάσιλα Κόνιτσας με θερμοκρασία νερού μεγαλύτερη των 32 °C με πολύ καλές προοπτικές για την αξιοποίησή του σε ιαματική και γεωργική χρήση, αφού ήδη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τοπικούς επενδυτές. Επίσης, το γνωστό γεωθερμικό πεδίο Συκιών Άρτας με οροφή του ταμιευτήρα στα 280 μ. από την επιφάνεια, θερμοκρασία νερού στους 50 °C, παροχή γεώτρησης 70 κ.μ./ώρα, θερμική ενέργεια ισοδύναμη με 4.000 T.I.Π./έτος και άριστες προοπτικές αξιοποίησης σε τομείς, όπως θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες και αντιπαγετώδη προστασία των καλλιεργειών των εσπεριδοειδών.
Βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα
Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, επικρατούν τα μη μεταλλικά ορυκτά. Στην κατηγορία αυτή, εκτός από τις ενεργειακές πρώτες ύλες και τα υπόγεια νερά ανήκουν βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα με τα οποία ο άνθρωπος, από την πρώτη στιγμή που εμφανίσθηκε στον πλανήτη μας, συνδέθηκε αναπόσπαστα και εξαρτήθηκε σε σημαντικό βαθμό από αυτά.
Το Ι.Γ.Μ.Ε., μέσα από τα ερευνητικά του προγράμματα ερεύνησε και μελέτησε τα παρακάτω μη μεταλλικά ορυκτά και πετρώματα.
Φωσφορίτες
Μετά από συστηματικές έρευνες (1976 -1982), εντοπίσθηκαν μεγάλα κοιτάσματα φωσφοριτών των οποίων τα αποθέματα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια τόννους. Όμως λόγω χαμηλής περιεκτικότητας σε πεντοξείδιο του φωσφόρου P2O5= 10 - 12%) και παρά τις σοβαρές προσπάθειες για εμπλουτισμό του μεταλλεύματος, δεν βρέθηκε η οικονομικά συμφέρουσα μέθοδος εμπλουτισμού η οποία θα οδηγούσε στην αξιοποίηση τους για την παραγωγή λιπασμάτων.
Ορυκτό αλάτι
Βόρια του χωριού Μονολίθι Ιωαννίνων, μελετήθηκε κοίτασμα ορυκτού άλατος. Η έρευνα μετά από επαναθεώρηση κυρίως οικονομικών στοιχείων σχετικά με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, σταμάτησε το 1983 αφού βεβαιώθηκαν αποθέματα 10-15 εκατομμυρίων τόννων μέσης περιεκτικότητας σε NaCl=70-80%.
Ορυκτή γύψος
Τo Ι.Γ.Μ.Ε, ερεύνησε το μεγάλο κοίτασμα ορυκτής γύψου στη Βρυσέλλα Θεσπρωτίας. Πρόκειται για το αξιολογότερο κοίτασμα της Ηπείρου με εκμεταλλεύσιμα αποθέματα της τάξης των 100 εκατομμυρίων τόννων και μέσης περιεκτικότητας σε καθαρή γύψο 90-95%.
Παράλληλα μελέτησε και τα μεγάλα κοιτάσματα του Ν. Αιτωλ/νίας σε ένα δε από αυτά (περιοχή Κατούνας) γίνεται εκμετάλλευση του υλικού για παραγωγή προϊόντων γύψου (γυψόπλακες, γυψοσανίδες, γύψος καλλιτεχνικός κ λ, π.).
Μάρμαρα
Στην Δυτική Ελλάδα λόγω του ιζηματογενούς χαρακτήρα των πετρωμάτων που την καλύπτουν, επικρατούν κρυσταλλικοί ασβεστόλιθοι οι οποίοι, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να αξιοποιηθούν ως μάρμαρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων πετρωμάτων αποτέλεσαν τα γνωστά μάρμαρα Ιωαννίνων το οποία, μέχρι τα μισά της δεκαετία του 80, γνώρισαν σημαντική ανάπτυξη. Περιορισμένες εξορύξεις κατά κύριο λόγω περιστασιακές αναπτύχθηκαν και σε περιοχές των Νομών Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Αιτωλοακαρνανίας.
Μετά το 1985 επηρεάστηκε αρνητικά η τοποθέτηση του Γιαννιώτικου μαρμάρου στην διεθνή και ντόπια αγορά με αποτέλεσμα ελάχιστα εργοστάσια επεξεργασίας να λειτουργούν σήμερα. Παράλληλα, τεράστιες ποσότητες στείρων υλικών (μπάζα) εγκαταλείφθηκαν στους χώρους εκμετάλλευσης δημιουργώντας έτσι εκτός των άλλων και περιβαλλοντικά προβλήματα.
Το ΙΓΜΕ, στα πλαίσια του Β' ΚΠΣ, υλοποίησε ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την αξιοποίηση των υλικών αυτών στον τομέα των πληρωτικών υλικών και την παράλληλη αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα του ερευνητικού αυτού προγράμματος υπήρξαν αρκετά ικανοποιητικά.
Αργιλικές πρώτες ύλες
Στα πλαίσια των ερευνητικών του προγραμμάτων το ΙΓΜΕ ερεύνησε και μελέτησε κοίτασμα αργίλων νότια του χωριού Ριζοβούνι Πρέβεζας.
Τα αποτελέσματα κρίθηκαν θετικά με αποθεματικό δυναμικό της τάξεως των 3.5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων κατάλληλο για παραγωγή κεραμικών προϊόντων.
Λευκά ανθρακικά πετρώματα
Γενικώς τα ανθρακικά πετρώματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι ασβεστόλιθοι και οι δολομίτες εκτός από την παραδοσιακή τους χρήση σαν δομικό υλικό βρίσκουν εφαρμογή, κάτω από ειδικές προδιαγραφές χημικής σύστασης, κοκκομετρίας λευκότητας βαθμού αλέσεως κλπ. σε πάρα πολλούς βιομηχανικούς τομείς. Ο σημαντικότερος ίσως τομέας που βρίσκουν εφαρμογή είναι αυτός των πληρωτικών και επικαλυπτικών. Πρόκειται για λεπτόκοκκα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται είτε για την αύξηση του όγκου είτε για την βελτίωση των οπτικών ιδιοτήτων του τελικού προϊόντος.






















Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις πολυάριθμες εφαρμογές των υλικών αυτών όπως: παρασκευή χρωμάτων - κάθε είδους στόκων - πλαστικών αντικειμένων - στεγανωτικών υλικών - καλλυντικών - πληρωτικών και επικαλυπτικών χαρτιού -λιπαντικών - εντομοκτόνων - λευκών βερνικιών - λευκής μελάνης - φαρμάκων και φαρμακευτικών υλικών κλπ.
Το ΙΓΜΕ μελέτησε τέτοιες εμφανίσεις υλικών στα Ιόνια νησιά όπου λειτουργεί ήδη μεγάλη μονάδα επεξεργασίας λευκών ασβεστολίθων (Κεφαλλονιά). Επίσης στα πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου (Β' ΚΠΣ) εντόπισε και μελέτησε μεγάλες εμφανίσεις λευκών ανθρακικών πετρωμάτων στους Νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.
Σκληρά αδρανή πετρώματα
Με κοιτασματολογικές αναγνωρίσεις και μελέτες, το ΙΓΜΕ συνέβαλε στον εντοπισμό κατάλλήλων πετρωμάτων για αδρανή υλικά γενικώς.
Παράλληλα στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από τα ΠΕΠ Ηπείρου (Β' ΚΠΣ), μελέτησε τα υπερβασικά πετρώματα και τους ψαμμίτες της Πίνδου για τον εντοπισμό σκληρών αδρανών υλικών. Αν και τα αποτελέσματα δεν υπήρξαν απόλυτα ικανοποιητικά, εν τούτοις εντοπίστηκαν σημαντικά αποθέματα τέτοιων υλικών τα οποία, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για αντιολισθηρές χρήσεις.
Ενεργειακές πρώτες ύλες
Στη κατηγορία αυτή έχουν εντοπιστεί κοίτασμα σε διαφορετικές περιοχές της περιφέρειας Ηπείρου. Συγκεκριμένα έχουν βρέθηκαν τα ακόλουθα κοιτάσματα:
Κορώνη Πρέβεζας: Εντοπίστηκε κοίτασμα τύρφης μικρού μεγέθους λιμνοτελματικού τύπου. Το απολήψιμο απόθεμα ανέρχεται σε 2.97 106 m3 τύρφης ως έχει. Η τέφρα επί ξηρού είναι 31%, η υγρασία βρέθηκε 84.9% τo pH 5.7 η αγωγιμότητα 2580 μS/cm, οι ίνες 67%. Λόγω του μικρού μεγέθους του κοιτάσματος, του μικρού ενεργειακού περιεχομένου και κύρια του γεγονότος ότι βρίσκεται πολύ μακριά από ηλεκτροπαραγωγικά κέντρα έγινε έρευνα βιολογικών δοκιμών με σκοπό αξιοποίησης του υλικού στην γεωργία. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Προέκυψε σαν τελικό συμπέρασμα ότι η τύρφη Κορώνης Πρέβεζας είναι γενικά κατάλληλη για λαχανοκομίες και ανθοκομικές καλλιέργειες.
Καλοδίκι Θεσπρωτίας: Εντοπίστηκε εκτεταμένος τυρφώνας πλάτους 0.7 Κm και μήκος 3.5 Km. Το πάχος του κοιτάσματος ξεπερνά τα 5 μέτρα. Ο χώρος είναι ενεργός υδροβιότοπος, σχεδόν μόνιμα πλημμυρισμένος και δεν έγινε συστηματική διερεύνηση.
Πέραμα - Σιστρούνι Ιωαννίνων: Εντοπίστηκε μικρού μεγέθους κοίτασμα τύρφης λιμνοτελματικού τύπου. Το απολήψιμο απόθεμα είναι 1 106 m3 σε μια έκταση, περίπου 1 Κm2 . Η τέφρα επί ξηρού είναι 43.58%, η υγρασία 80.66%, η αγωγιμότητα 933.36 μS/cm και το pH 5.3. Πρόκειται για καλαμόψαθο τύρφη ανάλογων ποιοτικών χαρακτηριστικών με αυτά του τυρφώνα Κορώνης.
Λεκάνη Ιωαννίνων - Κοίτασμα Ιωαννίνων: Εντοπίστηκε κοίτασμα λιγνίτη αποτελούμενο από δύο στιβάδες ανεξάρτητες. Το απολήψιμο απόθεμα ανέρχεται σε 47 106 τόννους. Το περιεχόμενο της υγρασίας είναι 65.5%, η τέφρα επί ξηρού είναι 34%, η Κ.Θ.Ι. επί φυσικού είναι 816 Κcal/kg. H σχέση εκμεταλλευσιμότητας είναι 6.8:1 και αφορά το εκμεταλλεύσιμο απόθεμα, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 125 MW για 21 χρόνια και το οποίο ανέρχεται σε 44 106 τόννους. Λόγω περιβαλλοντολογικών προβλημάτων, που θα δημιουργούσε η καύση του λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή σ' ένα στενό χώρο και με ιδιαίτερη ιστορία, η ΔΕΗ δεν συμπεριέλαβε στα μελλοντικά της σχέδια την αξιοποίηση του λιγνίτη για τον σκοπό αυτό.
Ο λιγνίτης Ιωαννίνων αποδείχθηκε κατάλληλος για χρήση σε οργανοχουμικά λιπασμάτα. Η εκμετάλλευση του υπό αυτή την προοπτική δεν απαιτεί μεγάλες εγκαταστάσεις. Τα απολήψιμα αποθέματα του λιγνίτη για την αξιοποίηση του στην γεωργία ανέρχονται σε 42 106 τόννους και για τις δύο λιγνιτοφόρες στοιβάδες. Τοξικές ουσίες δεν ανιχνεύθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου