Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, δεν συμμετέχει σ΄ αυτές τις εκλογές...


Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να μην συμμετέχει στις εκλογές της 20η Σεπτεμβρίου μπορεί να εξέπληξε ή ακόμη και να δυσαρέστησε αρκετά στελέχη, αλλά και φίλους του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών όμως πολιτικά ήταν η ενδεδειγμένη και προσωπικά υπεύθυνη και αξιοπρεπής.
Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου στη δήλωσή του να προέβαλε την έλλειψη των υλικοτεχνικών όρων συμμετοχής στις εκλογές και την εχθρική στάση των Μέσων Ενημέρωσης και όσων άλλων παραγόντων επηρεάζουν το πολιτικό γίγνεσθαι απέναντι στον ίδιον και το κόμμα του, η αλήθεια όμως είναι ότι οι εκλογές που γίνονται, όπως γίνονται, δεν προσφέρονται για ουσιαστική συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, για έναν ουσιαστικό απολογισμό των πολιτικών που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν και κυρίως για το μέλλον και όσων πρέπει να γίνουν προκειμένου σε προβλεπτό χρόνο να ξανασταθεί, εάν μπορεί, στα πόδια της.
Ο Γ. Παπανδρέου και το Κίνημά του θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ρόλο στα πολιτικό γίγνεσθαι εφόσον η πολιτική αντιπαράθεση προσανατολίζονταν και διεξήγετο στις μεγάλες προκλήσεις άμα και διακυβεύματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.
Στις μυλόπετρες των συμφερόντων και του γκουβέρνου, στο ποιος δηλαδή θα είναι πρώτο κόμμα και αν και με ποιόν θα σχηματίσει κυβέρνηση, που κυριαρχούν καθώς και στις σκιαμαχίες για το ποιος έβλαψε ή βλάπτει περισσότερο το λαό και τη χώρα ο Παπανδρέου δεν είχε τύχη ή είχε ελάχιστη.
Παρότι οι επιλογές του, μετά και την υπογραφή μνημονίων από Σαμαρά και Τσίπρα, ουσιαστικά δικαιώθηκαν (κάτι που πλέον αρχίζουν, έστω και δειλά, να αναγνωρίζουν ακόμη και οι μέχρι χθες σφοδροί επικριτές και πολέμιοί του) εν τούτοις η εκλογική αντιπαράθεση στο χρόνο και με τους όρους που γίνεται δεν προσφέρεται για νηφάλια επαναξιολόγηση -αν και αυτό είναι το μείζον και το ζητούμενο- των όσων οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και των πεπραγμένων από το 2009 και εντεύθεν.
Η χώρα, ο λαός και τα κόμματα χρειάζεται να ηρεμήσουν και να αναστοχαστούν και να μην κυνηγούν όπως οι σκύλοι την ουρά τους. Δυστυχώς, και σ' αυτές τις εκλογές αντί να συζητούμε για τις τομές, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν στο κράτος, την οικονομία, τη διοίκηση και τους θεσμούς, πάλι ακούμε δεκάρικους του παρελθόντος.
Αντί τα κόμματα να διαγωνίζονται για το καλύτερο πολιτικό και οικονομικό σχέδιο που θα ανασυγκροτήσει την κοινωνία και θα επαναφέρει τη χώρα στην ευνομία, την κανονικότητα και την ανάπτυξη, πάλι διαγκωνίζονται για το ποιος είναι "αυτοφοράκιας" και τίνος.
Αντί να οικοδομούν δεσμούς συναίνεσης για αποτελεσματική διακυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα έξω από το σπιράλ του θανάτου της, πάλι τσακώνονται και διχάζονται για το ποιος είναι ο ιδανικός εκτελεστής της.
Αντί να αναζητούν και να ορίζουν τις αναγκαίες εθνικές προτεραιότητες, πάλι ομφαλασκοπούν περί των λαθών, των αστοχιών, των παραλείψεων και των εγκλημάτων που διέπραξαν και να τάζουν -ευτυχώς όχι με τόση μεγάλη ένταση, όπως στο παρελθόν- παραδείσους ανύπαρκτους.
Ορθώς λοιπόν έπραξε ο Γ. Παπανδρέου να μην συμμετάσχει αυτός και το Κίνημά του σ' αυτές τις εκλογές. Σ' ένα τέτοιο καταθλιπτικό περιβάλλον, όπου δεν θα συζητηθούν τα μείζονα, άρα δεν μπορεί να επαναξιολογηθεί με όρους νηφαλιότητος και ισοτιμίας στην πληροφόρηση και η δική του διακυβέρνηση, η συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών το μόνο που θα κατέληγε να εξυπηρετήσει θα ήταν είτε το γινάτι είτε οι προσωπικοί υπολογισμοί του ιδίου και ορισμένων συνεργατών του. Και φυσικά μια δεύτερη αποτυχία θα αποτελούσε ταφόπλακα για το εγχείρημα που ξεκίνησε τον Γενάρη του 2015.
Επιπροσθέτως, μετά το ναυάγιο να συγκροτηθεί ένας ισχυρός και φερέγγυος τρίτος πόλος από τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ο Γ. Παπανδρέου, με τη μη κάθοδό του στις εκλογές αφαιρεί από το ΠΑΣΟΚ, τη Φώφη Γεννηματά και τη δημογεροντία που την περιστοιχίζει το άλλοθι να επιρρίψουν εκ νέου σ' αυτόν την ευθύνη για τη θέση του κοινοβουλευτικού ουραγού στην οποίαν βρίσκεται το άλλοτε κραταιό κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Εξάλλου και νομίζω πως αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, ενδεχομένως και ο πιο σημαντικός, που ο Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, είναι και η εκτίμηση, ήτις δεν ομολογείται δημοσίως εν τούτοις κερδίζει έδαφος σε πολιτικοοικονομικούς παράγοντες -εγχώριους και της αλλοδαπής- που επηρεάζουν τον δημόσιο βίο των Ελλήνων ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα επιλύσει το πολιτικό αδιέξοδο ούτε θα βοηθήσει να βγει η χώρα από την κρίση.
Τα στοιχήματα της διακυβέρνησης και της Κεντροαριστεράς θα ξαναπαιχτούν. Πιθανώς και συντομότερα από την επόμενη διετία που υπολογίζουν ορισμένοι. Αν λοιπόν ο Γ. Παπανδρέου και όσοι συγκρότησαν το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών εμφορούνται όντως από ιδέες, αξίες και κινηματική λογική και δεν καθορίζονται από την ανάγκη να παραμείνουν στον αφρό της επικαιρότητας ούτε θεωρούν τα κοινοβουλευτικά έδρανα υψίστη προτεραιότητα, έχουν το χρόνο για να προετοιμαστούν καλύτερα και να επανακάμψουν οι ίδιοι ή νεότεροί τους...

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική ανάλυση: (α) οι εκλογές βάσει των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων δεν θα οδηγήσουν σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας. (β) Η φαυλότητα των πολιτικών και τα ψέματα θα έλθουν εύκολα και απροκάλυπτα στην επιφάνεια. (γ) Η επαφή με τη γυμνή πραγματικότητα είναι δεδομένη. (δ) ο ξύλινος λόγος και οι σκοπιμότητες ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η ΔΙΚΑΊΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΊ ΠΕΡΑΙΤΈΡΩ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή