Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Ο Τσίπρας, η Ολλανδία κι οι 20άρηδες...

photo: Alexandros Michailidis / SOOC
                
Στην Ολλανδία, δίνουν λεφτά στον κόσμο που δεν έχει χρήματα. Κάτι σαν τα επιδόματα τα δικά μας, αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο και με εντελώς άλλη λογική. Το project "basic income" είναι έτοιμο να υιοθετηθεί από αρκετές πόλεις. Το Γκρόνιγκεν, το Γκούντα, το Ναϊμέγκεν θα δίνουν κάποιο ποσό σε κατοίκους τους, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί στον τρόπο που αυτοί θα το ξοδέψουν, χωρίς να υπάρχουν νόρμες κι οδηγίες στο πώς θα τα επενδύσουν. Η Ουτρέχτη, από όπου άρχισε κι η όλη διαδικασία, προσφέρει 900-1.300 ευρώ. Πάνω-κάτω, δηλαδή, ένα χιλιάρικο στον καθένα.

Γιατί όλα αυτά;
Το όλο project λειτουργεί περίπου σαν ένα πείραμα. Μελέτη που διεξήχθη σε 18 πόλεις σε όλη την Ευρώπη έδειξε πως όταν ο κόσμος δεν έχει τη δαμόκλειο σπάθη της φτώχειας πάνω από το κεφάλι του έχει περισσότερες πιθανότητες να δουλέψει αποδοτικότερα ή να δημιουργήσει ευκαιρίες για τον ίδιο του τον εαυτό στο άμεσο μέλλον. Οι Αρχές θέλουν να δουν εάν όντως το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται στα συμπεράσματα των ερευνών. Ο Ολλανδός που θα λάβει τα χρήματα θα καθίσει πιο αναπαυτικά στον καναπέ του ή θα βρει κάποια καλύτερη δουλειά (ή γενικά δουλειά εάν είναι άνεργος); «Θέλουμε να δούμε εάν με τα χρήματα θα κάνουν τη σωστή επιλογή», εξηγεί ο Ραλφ Έμπρεχτς, διευθυντής της Ομοσπονδίας για την Κοινωνική Ανάπτυξη, στο Τίλμπουργκ. Στην πόλη, δηλαδή, που από την πρώτη ημέρα του 2016 θα επιδοτεί μηνιαίως 250 άτομα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.
Την ώρα που όλα τα παραπάνω συζητούνται στην ίδια γειτονιά με μας πάνω στον κόσμο, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη παραιτούνταν και στους εφτά μήνες που έμεινε στο τιμόνι της χώρας δεν έκανε το παραμικρό για να ανακουφίσει έστω τα κατώτερα -εισοδηματικά- στρώματα, όπως είχε υποσχεθεί. Αντιθέτως, έκανε κάτι χειρότερο. Κάτι πολύ χειρότερο.

Δείτε αυτό το video:




Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται πως δεν υπάρχει κανένα όραμα για τους σημερινούς νέους. Ο νεαρότερος στην ιστορία πρωθυπουργός της χώρας λέει ξεκάθαρα πως δεν μπορεί να μιλήσει για ευνοϊκές προοπτικές για τους τωρινούς εικοσάρηδες. Ούτε για τους τωρινούς μαθητές Λυκείου. Ούτε για τους τωρινούς μαθητές Γυμνασίου. Στόχος του είναι οι τωρινοί μαθητές των Δημοτικών να βρουν ένα καλύτερο περιβάλλον σε οχτώ χρόνια από σήμερα.
Στην Ολλανδία, στη χώρα που υπουργός Οικονομικών είναι ο Ντάισελμπλουμ, τον οποίο η μισή χώρα κορόιδευε πριν μήνες όταν ο -τότε κάτι σαν ημίθεος από τη λατρεία του κόσμου- Βαρουφάκης του είπε το περιβόητο ΟΥΑΟΥ, στην Ολλανδία, λοιπόν, κάνουν δοκιμές για να δουν εάν λειτουργούν στην πράξη οι κοινωνικές μελέτες. Στην Ελλάδα, αυτός που κάνει κουμάντο κι έχει το μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο (sic) σου λέει ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει προοπτική για τα επόμενα οχτώ χρόνια για τους νέους.
Αλλά, τι να μας πουν οι ξένοι, ε; Όταν εμείς ψηφίζαμε με αξιοπρέπεια αυτοί έκαναν μελέτες.
Υ.Γ.: Για να μάθετε πώς λειτουργεί η (καναδική) λογική του basic income, διαβάστε εδώ το πληρέστατο ρεπορτάζ του VOX. Κατατοπιστικότατο. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου