Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Στο Νομό Πρέβεζας ο Τουρισμός πνέει τα λοίσθια. Έχουν ξεπεράσει μέσα σε τέσσερις μέρες το 25%, οι ακυρώσεις


Τα λοίσθια πνέει ο Τουρισμός του Νομού Πρέβεζας τις τελευταίες τρεις ημέρες. Κύμα ακυρώσεων, προβλήματα τροφοδότησης των ξενοδοχείων, απλήρωτοι εργαζόμενοι είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που κυριαρχούν στα καταλύματα της περιοχής μας.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας Ιωσήφ Ντούσκας σε δηλώσεις του περιέγραψε με μελανά χρώματα και δραματικό τόνο την κατάσταση που επικρατεί από  την ώρα που προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα και  επιβλήθηκε έλεγχος κεφαλαίου στις Τράπεζες.
«Υπάρχει κύμα ακυρώσεων. Κάθε λεπτό έχουμε και μία καινούρια ακύρωση κράτησης. Έχουν ξεπεράσει μέσα σε τέσσερις μέρες το 25% οι ακυρώσεις στο Νομό Πρέβεζας. Ειδικά όσα ξενοδοχεία δουλεύουν με Ευρωπαίους έχουν μεγάλο πρόβλημα» ανέφερε.


Όσον αφορά το θέμα των ξένων πιστωτικών καρτών που χρησιμοποιούν οι τουρίστες ο κ. Ντούσκας τόνισε «Ο Τουρισμός είναι ένας εξαιρετικά ευαίσθητος τομέας. Για ποιο λόγο ο Τουρίστας να μας επισκεφθεί και να ψάχνει για περιπέτειες από την στιγμή που έχει χιλιάδες άλλες επιλογές. Οι Έλληνες παίρνουν τηλέφωνο και ακυρώνουν τις κρατήσεις τους λόγω της κατάστασης».
Για την περίπτωση που γίνει η συμφωνία ο κ. Ντούσκας σημείωσε «Ακόμη και Συμφωνία να γίνει σήμερα, η ζημιά που έχει γίνει στον Τουρισμό δεν μπορεί να αναπληρωθεί! Δεν είμαστε τον Μάιο ή τον Ιούνιο, αυτές οι διακοπές χάθηκαν. Κάθε μέρα που περνάει είναι μία χαμένη σαιζόν των ξενοδοχείων από δω και στο εξής, δεν αναπληρώνεται. Από την στιγμή που άρχισαν και αδειάζουν τα ξενοδοχεία αντιλαμβάνεσθε τι θα επακολουθήσει» επισήμανε.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων περιέγραψε και τα επιπλέον προβλήματα που προκύπτουν από το Capital Control λέγοντας χαρακτηριστικά «Έχουμε προβλήματα πολλά και αρκετά ακόμη δεν έκαναν την εμφάνισή τους. Έχουμε ζητήματα που προκύπτουν όσον αφορά την τροφοδοσία, με τους εμπόρους οι οποίοι θέλουν μετρητά τα οποία δεν υπάρχουν. Υπάρχουν προβλήματα στη μισθοδοσία των εργαζόμενων, διότι τα ξενοδοχεία δεν διαθέτουν χρήματα και αδυνατούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους. Εάν ένα ξενοδοχείο διαθέτει 1000 ή 2000 ευρώ στα ταμεία του δεν μπορεί να τα δώσει. Δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε την τροφοδοσία από τα σούπερ μάρκετ.


Είμαστε ανοιχτοί και μετράγαμε τις ώρες για να γεμίσουμε τα ξενοδοχεία και τώρα αδειάζουν. Αδειάσαμε μία φορά τον Μάιο, είπαμε δεν πειράζει. Αδειάσαμε δεύτερη φορά τον Ιούνιο και είπαμε μήπως το σώσουμε. Τώρα όμως το θέμα έχει τελειώσει. Όλος ο κόσμος, ότι δουλειά και να κάνει είναι σε άσχημη κατάσταση. Όλα είναι παγωμένα. Οι προμηθευτές δεν ανταποκρίνονται καθώς ζητούν μετρητά ακόμη και για 10 ευρώ. Δεν προμηθεύουν επί πιστώσει. Όλα τα ξενοδοχεία με τους εμπόρους πληρώνουν μία φορά το μήνα και όχι cash. Δεν υπάρχει το ρευστό κάθε μέρα στα ξενοδοχεία.
Τα μικρά ξενοδοχεία έχουν και κάποια οικογενειακή σχέση με τους εργαζόμενους, έτσι όσον αφορά τη μισθοδοσία υπάρχει κάποια συνεννόηση. Τα μεγάλα ξενοδοχεία με 90-100 εργαζόμενους χρειάζονται 100.000 ευρώ για παράδειγμα έχουν σοβαρό πρόβλημα, δεν ξέρουν οι ιδιοκτήτες τι να πουν στους εργαζόμενους.
Δεν μας είχε περάσει ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση μέσα στο καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι μέχρι το βράδυ θα αλλάξει η κατάσταση. Μακάρι να τους φωτίσει ο Θεός. Ελπίζω μήπως ο Πρωθυπουργός κάνει επαφή και συνεννοηθεί με τους Ευρωπαίους. Περιμένουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Εάν βγούμε από το πρόγραμμα, οι Τράπεζες δεν θα ανοίξουν την Δευτέρα και το Capital Control θα έχει βάθος διετίας» κατέληξε.

Άρης Τσελίκος

www.topikifoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου