Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Χανόπουλο Άρτας. Δείτε τα video





Δείτε τα video


























Το Χανόπουλο (Τοπική Κοινότητα Γριμπόβου - Δημοτική Ενότητα ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ), ανήκει στον δήμο ΑΡΤΑΙΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΤΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "το Χανόπουλον". Έδρα του δήμου είναι η Άρτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, το Χανόπουλο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Γριμπόβου, του πρώην Δήμου ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ του Νομού ΑΡΤΗΣ.
Το Χανόπουλο έχει υψόμετρο 10 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,2014745667 και γεωγραφικό μήκος 20,9342801663.
Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Χανόπουλο θα βρείτε εδώ.





















Το χωριό Χανόπουλο είναι γνωστό για τις ιαματικές του πηγές (υδροθειούχες). Ο οικισμός είναι κτισμένος στην πλαγιά του λόφου Γκελμπερίνη (Κοντρα) που ταυτίζεται με τον αρχαίο όρος Κράνεια ή Ιερόν Ορος.
Τα λουτρά του Χανόπουλου κατά μία άποψη ταυτίζονται με τα Λουτρά του Ηρακλέως, όπου διαδραματίστηκε η γνωστή διαμάχη των θεών Απόλλωνα, Αρτεμης και Ηρακλή, για την κατοχή της Αμβρακίας. Οταν ο τοπικός ήρωας Κραγαλεύς ως διαιτητής της διαμάχης αποφάσισε ότι η Αμβρακία ανήκε στον Ηρακλή, ο θεός Απόλλωνας θύμωσε και τον μεταμόρφωσε σε βράχο. Ενας ψηλός βράχος σήμερα στο λόφο της Γκελμπερίνης, που μοιάζει με ανθρώπινη φιγούρα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι ο απολιθωμένος κριτής. Η νεότερη παράδοση σχετίζει τον ίδιο βράχο με τη Βάβω, μια γριά που ενώ έβοσκε τα πρόβατα της, κορόιδεψε το μήνα Μάρτη και αυτός τη μεταμόρφωσε σε βράχο
Νοτιοανατολικά του οικισμού στη θέση "Καστρί" σώζονται τα ερείπια κάστρου κλασσικών - ελληνιστικών χρόνων. Το κάστρο αυτό ταυτίζεται κατά μια άποψη με το κάστρο που αναφέρεται σε αρχαία επιγραφή στην οποία έχει διασωθεί κείμενο συνθήκης για τον καθορισμό των ορίων της Αμβρακίας και της πόλης Χαράδρου. Το κάστρο αυτό πρέπει να είναι το ίδιο με το Κάστρο των Βομπλιανών, το οποίο αναφέρεται στις μεσαιωνικές πηγές και κυρίως στο "Χρονικό των Tocco".



















Ιαματικά Λουτρά

Η ιαματική πηγή Χανόπουλου Άρτας βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Άρτας στο χωριό Χανόπουλο και αποτελεί πράγματι ένα σπάνιο δείγμα των θεραπευτικών (ιαματικών) υδάτων. Η σπανιότητα έγκειται στη σύσταση του νερού, στη γεωμορφία και στο κλίμα του τόπου.
Η δημιουργία του ιαματικού νερού είναι μια αέναη διαδικασία της φύσης που οφείλεται στην κίνηση του νερού και τα πετρώματα του υπεδάφους. Η πηγή βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μαραθιά, ή αλλιώς Γκελμπερίνη.
Μέσα στο θεραπευτικό και γοητευτικό φυσικό περιβάλλον της πηγής, υπάρχει το συγκρότημα των εγκαταστάσεων το οποίο αποτελείται από τρία πετρόκτιστα κτίρια: το ξενοδοχείο, το υδροθεραπευτήριο και το εστιατόριο, κτισμένα από τη δεκαετία του 50' για τις ανάγκες των λουόμενων και την ανάδειξη της λουτροθεραπείας
Το συγκρότημα των ιαματικών πηγών βρίσκεται σε ένα δασωμένο, ειδυλλιακό περιβάλλον. Η πρόσβαση στα ιαματικά λουτρά Χανόπουλου γίνεται εύκολα. Από την Περιφεριακή Οδό Άρτας με κατεύθυνση προς Ιωάννινα μετά τη γέφυρα Άρτας συναντάται στα δεξιά η Επαρχιακή Οδός Άρτας - Χανόπουλου ως προέκταση της Επαρχιακής Οδού Άρτας - Ιωαννίνων.
Από τη πλευρά της Ιονίας Οδού υπάρχει εμφανής έξοδος στην Επαρχιακή Οδό Καμπής - Φιλιππιάδας όπου στην συνέχεια γίνεται Επ. Οδός Άρτας - Χανόπουλου.  
Τα λουτρά λειτουργούν όλο το χρόνο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Βιομηχανίας, Διεύθυνση Γεωχημικών Ερευνών, από την χημική ανάλυση φαίνεται ότι η πηγή Χανοπούλου είναι Υδροθειοχλωρονατριούχος - γυψοπηγή. Η κατηγορία των μεταλλικών πηγών ως προς την σύνθεσή της είναι μοναδική στην Ελλάδα και όμοιά της βρίσκονται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο: NENNDORF (Γερμανία) & HAUTE SAVOIE (Γαλλία).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου