Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Βουβοπόταμος Πρέβεζας, δίπλα στον Αχέροντα. Απολαύστε τα video





Απολαύστε τα video























Βουβοπόταμος

Ο Βουβοπόταμος (Τοπική Κοινότητα Βουβοποτάμου - Δημοτική Ενότητα ΦΑΝΑΡΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΠΑΡΓΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΡΕΒΕΖΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "ο Βουβοπόταμος". Έδρα του δήμου είναι το Καναλλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, ο Βουβοπόταμος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Βουβοποτάμου, του πρώην Δήμου ΦΑΝΑΡΙΟΥ του Νομού ΠΡΕΒΕΖΗΣ.
Ο Βουβοπόταμος έχει υψόμετρο 40 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,306754515 και γεωγραφικό μήκος 20,6075014507. 
Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στον Βουβοπόταμο θα βρείτε εδώ.


























Αχέροντας: ο αρχαίος ποταμός του θανάτου, μαγεύει με τις ομορφιές του


Τι κι αν η μυθολογία περιγράφει αρνητικά τη φυσιογνωμία του Αχέροντα! H πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και μάλιστα η αρχαία προϊστορία του, δημιουργεί έναν τόνο μυστηρίου γύρω από αυτό το ποτάμι, με τις ανεξάντλητες φυσικές ομορφιές και τη δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες.




Από την εποχή του Ομήρου κιόλας, ο ποταμός Αχέροντας είχε ταυτιστεί με το θάνατο, καθώς σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο «ψυχοπομπός» Ερμής έκανε τον διάπλου του, παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη.
Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά, ενώ αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Μένιππου, τον οποίο αναφέρει ο Λουκιανός, ως τον μοναδικό που διέσχισε τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει.
Η πεδιάδα του Αχέροντα, ήταν ο τόπος όπου κατοικούσαν οι ψυχές των νεκρών και δίπλα στη λίμνη Αχερουσία, δημιουργήθηκε το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, όπου γινόταν η επικοινωνία με τις ψυχές των νεκρών.
Σήμερα, το ποτάμι και η περιοχή γύρω από αυτό, μαγεύουν για τις ομορφιές τους και λόγω της παράδοσης και της περιβαλλοντικής αξίας τους, προσελκύουν πλήθος επισκεπτών από τις πηγές έως και τις εκβολές του ποταμού.
Ο Αχέρων έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και πηγή σημαντικών πληροφοριών και γνώσεων στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Τόσο τα στενά και οι εκβολές του, όσο και η ευρύτερη περιοχή, ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών φύση 2000 (Natura 2000).


Η γεωγραφία

Ο Αχέρων βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου και διασχίζει τους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Οι πηγές του είναι πολλές και προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων, από τα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Σημαντικές πηγές είναι επίσης αυτές του χωριού Βουβοπόταμος κοντά στη Γλυκή. Το ποτάμι σχηματίζεται αρχικά από δύο παραπόταμους - χείμαρρους, με λιγοστό νερό το καλοκαίρι αλλά άφθονο το χειμώνα. Οι δυο παραπόταμοι ενώνονται στο χωριό Πολυστάφυλο και δημιουργούν τον κύριο κορμό του Αχέροντα.
Οι εκβολές του ( http://bit.ly/Qj4tat ) βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά του Νομού Πρεβέζης, όπου σχηματίζεται Δέλτα, από το οποίο διαμορφώνονται τα δύο κύρια έλη της περιοχής, το έλος της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης. Το μήκος του ποταμού ανέρχεται στα 52 χιλιόμετρα, ενώ από τα νερά του αρδεύονται περίπου 85.000 στρέμματα, εκ των οποίων 28.000 βρίσκονται στο Νομό Θεσπρωτίας και 57.000 στο Νομό Πρεβέζης.
Δημοφιλής τουριστικός προορισμός σε όλο το μήκος του
Τι κι αν ο μύθος περιγράφει αρνητικά τη φυσιογνωμία του Αχέροντα! H πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και μάλιστα η αρχαία προϊστορία του, δημιουργεί έναν τόνο μυστηρίου γύρω από το ποτάμι.

























Ο Αχέροντας είναι πολύ δημοφιλής προορισμός, για τους φυσιολάτρες και όχι μόνο, που θέλουν να συνδυάσουν την επαφή με τη φύση, με διάφορες δραστηριότητες, ενώ επίσης μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για εκδρομές στην Πάργα, τα Σύβοτα, την Παραμυθιά, το Νεκρομαντείο κ.ά.
Πολλά είναι τα εντυπωσιακά σημεία του ποταμού, στην αρχή, τη μέση και το τέλος του. Στο ορεινό του κομμάτι, ρέει μέσα σε μια κοιλάδα με την ονομασία «Λάκκα Σούλι», με όρια από το χωριό Πολυστάφυλο Πρέβεζας, έως τη γέφυρα του χωριού Σερζιανά, στα σύνορα Ν. Πρέβεζας και Ιωαννίνων. Στο κομμάτι αυτό, είναι δυνατή η πεζοπορία χωρίς τεχνικές δυσκολίες, ενώ σε απόσταση 100-200 μέτρων από την γέφυρα των Σερζιανών, το ανάγλυφο του Αχέροντα γίνεται εντονότερο και ο ποταμός εισέρχεται στην εντυπωσιακή περιοχή των Στενών του Αχέροντα (Χαράδρα). Στην περιοχή των Στενών, τα βράχια μπορεί κάθετα να ξεπερνούν σε ύψος τα 100 μέτρα, ενώ το πλάτος του ποταμού να μην φτάνει καν τα 2 μέτρα. Σε αρκετά τμήματα του ποταμού, εκεί που η ροή του είναι ομαλή, σχηματίζονται νερόλακκοι και μικρές λίμνες και σε άλλες πλευρές, ο ποταμός κυλά ορμητικά μέσα από κατακόρυφους και ψηλούς βράχους.
O Δήμος Πρέβεζας, οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με πολυάριθμους επισκέπτες σε αυτό το σημείο, του οποίου το συνολικό μήκος, είναι περίπου 10 χλμ. και απαιτούνται 7-8 ώρες για τη διάσχισή του το καλοκαίρι. Πέραν της ένυδρης διάσχισης, από το έτος 2000 είναι εφικτή πλέον και η πεζοπορία κατά μήκος της Χαράδρας από πλακόστρωτο μονοπάτι.


Οι «Πηγές του Αχέροντα», ανήκουν στην κοινότητα Βουβοπόταμου Πρέβεζας, ενώ αμέσως μετά, το ποτάμι σχηματίζει μαιάνδρους μήκους 2 χλμ σε μια μικρή κοιλάδα και καταλήγει στη Γλυκή Θεσπρωτίας. Μετά τη Γλυκή, ακολουθεί ένα μεγαλύτερο τμήμα του ποταμού μήκους περίπου 12-14 χλμ. που τελειώνει στη γέφυρα Μεσοπόταμου. Στη σημείο αυτό, σε ένα λόφο, βρίσκεται το Αρχαίο Νεκρομαντείο, η πύλη εισόδου στον Άδη και η Αρχαία Εφύρα.
Στα πέντε τελευταία του χιλιόμετρα μέχρι τις εκβολές του, ο Αχέροντας είναι πλωτός και επιτρέπει τουριστικές διαδρομές με βάρκα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε ?ια γοητευτική διαδρο?ή ανά?εσα σε δένδρα. Επίσης, στο Δέλτα του ποταμού, γίνεται από το 2010, ξενάγηση με κανό-καγιάκ Στο τελευταίο αυτό τμήμα υπάρχει μια παραποτάμια πεζοπορική διαδρομή 4 χλμ, δίπλα στό «Δάσος της Περσεφόνης».
Δραστηριότητες
Στον Αχέροντα λαμβάνουν χώρα διάφορες δραστηριότητες όπως το κανό, το καγιάκ, το ράφτινγκ, ακόμη και η ιππασία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διάσχισης του ποταμού μέχρι τις εκβολές του στην Αμμουδιά, με κατάλληλο σημείο κατάβασης τα Στενά. Επίσης με κατάλληλο εξοπλισμό πραγματοποιείται και διάσχιση του φαραγγιού. Στην περιοχή «Λάκκα Σούλι», είναι δυνατή η πεζοπορία χωρίς τεχνικές δυσκολίες.
Πώς θα πάτε:
Η περιοχή βρίσκεται στη μέση περίπου της διαδρομής, από Πρέβεζα προς Ηγουμενίτσα. Από τη βόρεια Ελλάδα, η πρόσβαση γίνεται μέσω της Εγνατίας, ενώ από τη νότια Ελλάδα, μέσω Ρίου - Αντιρρίου και Ιονίας Οδού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου