Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

'Ωρα μηδέν για την παραχώρηση των κάστρων της πόλης της Πρέβεζας. Τελικά ποιοί τα διεκδικούν;




Η υπογραφή του Προσύμφωνου Παραχώρησης του Κάστρου Αγίου Ανδρέα από την Περιφερειακή Ενότητα και γενικότερα η διαδικασία παραχώρησης των Στρατοπέδων στην πόλη της Πρέβεζας είναι ένα θέμα που προξένησε ερωτηματικά στην τοπική κοινή γνώμη για το εάν ο Δήμος Πρέβεζας έχει παραιτηθεί της διεκδίκησής του και έχει παραχωρήσει τη θέση του στην Π.Ε.
Χρόνια τώρα βιώσαμε τους αγώνες που έχουν γίνει από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, άλλους ουσίας και άλλους για εντυπώσεις, ως προς την επίτευξη της παραχώρησης των Στρατοπέδων στους πολίτες.
Η διαδικασία παραχώρησης του Στρατοπέδου του Κάστρου Αγίου Ανδρέα, βλέπουμε πως έχει ανατεθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας με τον Δήμο να φαίνεται αμέτοχος ή τουλάχιστον να μην δείχνει προς τα έξω εάν επιχειρείται κάποια προσπάθεια από μέρους του.
Στο έγγραφο που φέρει τις υπογραφές ΤΕΘΑ και ΠΕ Πρέβεζας αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Η Περιφέρεια Ηπείρου/ Περιφερειακή Ενότητα Πρεβέζης αναλαμβάνει τη δέσμευση να εκπονήσει και να αποστείλει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας εντός έτους και πάντως όχι πλέον των δεκαοκτώ μηνών από την υπογραφή της παρούσης, τεχνοοικονομικές προτάσεις για την αξιοποίηση (π.χ. πολεοδόμηση, ήπια ανάπτυξη κτλ) των παρακάτω ακινήτων ιδιοκτησίας  ΤΕΘΑ, κατά προτεραιότητα ως εξής:


Α) Στρδο «Σολωμού» εκτάσεως 25.484 τ.μ. επι της παραλίας της πόλεως της Πρεβέζης
Β) Στρδο. «Περδίκη - Πυλάδη» εκτάσεως 8,837 τ.μ. επι  της παραλιακής οδού Πρέβεζας - Παντοκράτορα.
Γ) Στρδο. «Αθανασιάδη» εκτάσεως 9.413 τ.μ. (άλλως Φρούριο Αγίου Γεωργίου) επι των Νοτίων Παρυφών της πόλεως της Πρεβέζης.»
Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και σε δηλώσεις του στην Τ.Φ., ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαίλης, ερωτηθείς εάν ο Δήμος έχει παραιτηθεί της διεκδίκησης, ήταν κατηγορηματικά αρνητικός σημειώνοντας «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε να αποδοθούν τα Στρατόπεδα στην πόλη της Πρέβεζας. Τα Στρατόπεδα ανήκουν στην τοπική κοινωνία, στο λαό της Πρέβεζας. 
Εάν μέσα στον πολεοδομικό ιστό πουλήσει οικόπεδα ο στρατός είναι κάτι αδιανόητο. Εμείς ζητήσαμε τα στρατόπεδα και τα ζητάμε. Εμείς εμμένουμε στην άποψή μας. Τα Στρατόπεδα, τουλάχιστον αυτά που βρίσκονται εντός του Πολεοδομικού Ιστού θα πρέπει να αποδοθούν στον λαό της Πρέβεζας, στο Δήμο της Πρέβεζας, αυτή είναι η θέση μας.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απόφαση παραχώρησης.  Υπάρχουν μελέτες από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και για το Στρατόπεδο Δούκα και για το Στρατόπεδο Σολωμού και ζητούμε να μας τα παραχωρήσουν».


Στην ερώτηση για τους λόγους που η Π.Ε. φαίνεται να ενεργεί μόνη της, ο κ. Μπαίλης απάντησε « Δεν το ξέρω αυτό. Πάντως γνωρίζει η Π.Ε. για τον αγώνα που έχει γίνει τόσα χρόνια από την σημερινή και τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Στις επαφές που είχα με τους πρώην Υπουργούς δεν διέκρινα κάποια βούληση παραχώρησης. Η άποψή μου δεν ζητήθηκε από την Π.Ε. για τις ενέργειες που κάνει».
Δεδομένων των παραπάνω, μπορούμε να πούμε πως με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο που αναφέρουμε πιο πάνω, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το ΤΕΘΑ διαθέτει πιθανόν παλιές μελέτες αξιοποίησης των  Στρατοπέδων που έχουν σταλεί από τον Δήμο και τώρα ζητά εκ νέου μελέτες από  την Π.Ε. Πρέβεζας.  Σε περίπτωση που όντως ισχύει κάτι τέτοιο, τότε δεν πρόκειται για μια ουσιαστική εξέλιξη, αλλά αντιθέτως για ένα είδος εμπαιγμού από πλευράς ΤΕΘΑ ώστε να υπεκφύγει τα αιτήματα του Δήμου και πιθανόν της Π. Ε. Πρέβεζας στο άμεσο μέλλον για την παραχώρηση των Στρατοπέδων.
Εάν πάλι υπάρχει  όντως κάποια εξέλιξη στο θέμα, τότε η Π.Ε. θα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις της, με βασική όμως προϋπόθεση να θέσει το θέμα προς δημόσια διαβούλευση ώστε η τοπική κοινωνία που έχει τον πρώτο λόγο, να είναι σύμφωνη για όποια αξιοποίηση.  
Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου