Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Τη Δευτέρα επανέρχεται ο κατώτατος μισθός;

image

Η αλήθεια είναι ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι πράγματι πολύ χαμηλός μισθός. Δεν αφήνει περιθώρια ευημερίας και άνεσης για τον εργαζόμενο. Οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε μια ενδεχόμενη επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αυξήσουν το κόστος εργασίας τους.

Για να αυξηθεί το κόστος εργασίας σημαίνει ότι το κέρδος από την επιχειρηματική δραστηριότητα θα είναι τέτοιο που δεν θα καθιστά οριακή την επιβίωση των επιχειρήσεων. Το κόστος εργασίας όμως δεν είναι συνάρτηση μόνο του μισθού, αλλά και του μη μισθολογικού κόστους. Οι ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνουν το κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις, ενώ ο εργαζόμενος παίρνει πολύ λιγότερα. Η διαφορά ανάμεσα στο κόστος εργασίας και στις καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου είναι η πιο υψηλή στις χώρες του ΟΟΣΑ (43%). Και βέβαια απ' αυτή την πρωτιά βγαίνει χαμένη τόσο η κοινωνία όσο και η οικονομία.
Στην Ελλάδα με την ανεργία στα ύψη, τον κατώτατο μισθό όντως κατώτατο και τις εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων πενιχρή, όσο περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν οριακά ή κλείνουν, τότε και ο χαμηλός σημερινός κατώτατος μισθός θα παραμένει χαμηλός.
Η πραγματικότητα είναι υπεράνω νόμου και αριστερών ή δεξιών προθέσεων. Η λύση δεν είναι ένας φιλολαϊκός νόμος ή ένας φιλοκαπιταλιστικός νόμος. Αν η οικονομία, δηλαδή οι επιχειρήσεις, δεν υπακούσουν στις εντολές του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτατου μισθού, θα πρόκειται για πολιτικό καπρίτσιο; Θα πρόκειται για νέο κίνημα του «Δεν πληρώνω»;
Αν η οικονομία συρρικνώνεται και η ανεργία αυξάνεται, τότε ο σημερινός -μη αποδεκτός- κατώτατος θα είναι ο αυριανός ψηλότερος κατώτατος που θα νοσταλγούμε.

Η λύση είναι να υπάρχουν επιχειρήσεις για να υπάρχουν εργαζόμενοι, που σταδιακά θα δουν τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται με δύο τρόπους:

α) Με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα απάλλασσε επιχειρήσεις και εργαζομένους από ένα βάρος που κρατά σε ακινησία την ανάπτυξη και την απασχόληση. Θα μείωνε το κόστος εργασίας και θα αύξανε το μισθό ταυτόχρονα. Αλλά αυτό ανοίγει το ασφαλιστικό, βέβαια.
β) Με την αύξηση του μισθού να ακολουθεί το ρυθμό ανάπτυξης της τραυματισμένης οικονομίας που θα επανακάμπτει.
Εύκολες λύσεις, λοιπόν, δεν υπάρχουν. Το να κερδίσεις τις εκλογές είναι σημαντικό. Το να κερδίσεις μια κοινωνία σε μια αλλαγή είναι επίσης σημαντικό. Το να σώσεις την οικονομία χωρίς να «σου μείνει η κοινωνία στα χέρια» είναι το σημαντικότερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου