Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Γαλοπούλα γεμιστή.Συνταγή από τον Ηπειρώτη chef Τάσο Τόλη


ΥΛΙΚΑ ΓΙα 8-10 ατομα
1 γαλοπούλα περίπου 4 - 5 κιλά
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/2 κούπα χυμό πορτoκαλιού
1/2 κούπα βούτυρο
Για τη γέμιση
1/2 κούπα ρύζι για πιλάφι
1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλού κιμά χοιρινό
1/4 κούπας κρεμμύδι τριμμένο
Τα εντόσθια της γαλοπούλας
1 κούπα κάστανα (βρασμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα)
35 γρ. κουκουνάρι
1 κούπα σταφίδες καστανές
1κουπα δαμασκηνά ξηρά(χωρίς κουκούτσι)
6 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
λίγο αλάτι - λίγο πιπέρι
1κ.σουπας φασκόμηλο
1/2 κούπα νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Για τη γέμιση: Πλένετε και κόβετε σε κομμάτια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι και τον κιμά. Ρίχνετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη. Προσθέτετε τα κάστανα, τις σταφίδες τα δαμασκηνά, το κουκουνάρι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και το φασκόμηλο 
Για τη γαλοπούλα: Πλένετε πολύ καλά τη γαλοπούλα και την αφήνετε να στραγγίζει. Την αλείφετε με λίγο από το μίγμα των χυμών λεμονιού και πορτοκαλιού μέσα στο οποίο έχετε προσθέσει τη μαργαρίνη λιωμένη. Γεμίζετε τη γαλοπούλα με τη γέμιση, τη ράβετε και την τοποθετείτε μέσα σ' ένα ταψί με νερό, βάζοντας το στήθος της προς τα πάνω. Την αφήνετε να ψηθεί στους 160 C τόσες ώρες όσες είναι τα κιλά της. Σ' όλη τη διάρκεια του ψησίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα την αλείφετε με το υπόλοιπο μίγμα χυμών λεμονιού, πορτοκαλιού και μαργαρίνης και συμπληρώνετε στο ταψί νερό, αν χρειασθεί.
Συνοδεύεται με λουκάνικα τυλιγμένα σε μπέικον επίσης και βερίκοκα η δαμασκηνά .










Τάσος Τόλης
Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος



ΚΑΛΕΣ   ΕΟΡΤΕΣ & ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου