Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Τελευταία ευκαιρία για την 'Ηπειρο. Το νέο ΕΣΠΑ για την αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου...

Πάνω από 325 εκ. ευρώ θα εισρεύσουν με το επιχειρησιακό της πρόγραμμα που εγκρίθηκε μαζί με άλλα 17 από την Ε.Ε.

Στροφή στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια


ERGATES TOYNEL

Το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) έδωσε η  Ευρωπαϊκή Ένωση, με την έγκριση  του συνόλου των προγραμμάτων που είχε καταθέσει η χώρα μας.  Τα προγράμματα  - 18 τον αριθμό- έχουν συνολική δημόσια δαπάνη 19 δις ευρώ, με την Ήπειρο να «κερδίζει» με το δικό της επιχειρησιακό πρόγραμμα 325, 846 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 260, 67 ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή!

Οι πόροι αυτοί αναμένεται να αυξηθούν και συνολικά στη χώρα μας, μαζί με την Εθνική Συμμετοχή την περίοδο 2014-2020 να εισρεύσουν 26 δις ?.   Συγκεκριμένα, στα 19 δις ευρώ, πρέπει να προστεθούν 4,6 δις ? του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, -των οποίων οι εγκρίσεις ακολουθούν-, καθώς επίσης και 1,3 δις ? από άλλα Προγράμματα (Συνδέοντας την Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία, Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Απόρους)
Αντίστοιχα ποσά- που δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί - θα εισρεύσουν και στην Ήπειρο. Μόνο από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης- για το οποίο υπάρχει συμφωνία για εκχώρηση του 30% στις Περιφέρειες- εκτιμάται ότι η Ήπειρος μπορεί να έχει πρόσθετους πόρους περίπου 100 εκ. ευρώ. Επιπλέον χρήματα θα διασφαλιστούν και μέσω των άλλων τεσσάρων κεντρικών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Μοναδική ευκαιρία
Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και ειδικά για την Ήπειρο, το νέο ΕΣΠΑ  αποτελεί μοναδική- ίσως και τελευταία ευκαιρία- για να υπάρξει αντιστροφή του σημερινού παραγωγικού μοντέλου το οποίο αδυνατεί πλέον να στηρίξει την τοπική οικονομία και να  δημιουργήσει ικανό αριθμό θέσεων εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η τεράστιας έκτασης ανεργία που πλήττει τους Ηπειρώτες. Οι κατευθύνσεις του νέου ΕΣΠΑ, είναι ουσιαστικά  προσαρμοσμένες σε πολύ μεγάλο βαθμό  στις ανάγκες και στις δυνατότητες της Ηπείρου,  καθώς μεταξύ των κλάδων στους οποίους δίνεται προτεραιότητα είναι ο τουρισμός, η ενέργεια,  το αγροτοδιατροφικό σύστημα, οι εξειδικευμένες υπηρεσίες Υγείας, το περιβάλλον. 


Δύσκολη η υλοποίησή του
Η υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ είναι ωστόσο αρκετά σύνθετη και δύσκολη, καθώς αυτό είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε ως τώρα. Βασική επιδίωξη και στόχευση είναι να χρηματοδοτηθούν έργα που θα προάγουν την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του πρωτογενή τομέα.  
Οι κατευθύνσεις αυτές είναι το «κλειδί» για την ανάπτυξη στην Ήπειρο, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι νέα έργα οδικών και κτιριακών υποδομών θα είναι πολύ δύσκολο να ενταχθούν αν δεν συνδυάζονται με άλλες καινοτόμες δράσεις και δραστηριότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι άλλωστε η Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, που έχει ήδη ενταχθεί ως πιλοτικό έργο στο νέο ΕΣΠΑ και το οποίο συνδυάζει ποικίλες δράσεις. Άρα οι φορείς που ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν πόρους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένες και στοχευμένες προτάσεις για δράσεις πολύ διαφορετικές απ' ότι είχαμε συνηθίσει ως τώρα.   
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο κεντρικό πρόγραμμα των Υποδομών, ήδη έχουν ανακοινωθεί ορισμένες εντάξεις συγκοινωνιακών έργων, που αποτελούν στην ουσία συνεχιζόμενα (όπως η Ε-65) και μη ολοκληρωθέντα από το ΕΣΠΑ.

Ωφελημένο το περιβάλλον
Ο τομέας πάντως που αναμένεται να έχει ώθηση είναι αυτός που αφορά το περιβάλλον. Ήδη όπως ανακοίνωσε χθες η Περιφέρεια, προχωρά σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων για δίκτυα βιολογικών καθαρισμών στα παράλια της Ηπείρου, όμως υπάρχει και το δεύτερο μεγάλο σκέλος, που αφορά τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, όπου επίσης θα υπάρξουν δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων για να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που υπάρχουν. 
 Έμφαση στο νέο ΕΣΠΑ -όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ανάπτυξης- δίνεται επίσης στην έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη, τις υδατοκαλλιέργειες,  τη δημιουργική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη  φαρμακευτική βιομηχανία, την πληροφορική και τις επικοινωνίες, το εμπόριο και  τις υπηρεσίες εμπορευματικών μεταφορών. «Ομοίως, η εκπαίδευση και η διαρκής κατάρτιση αποτελούν εργαλεία μεταφοράς και διάχυσης γνώσεων και δεξιοτήτων, προσαρμογής στις απαιτήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού και διαρκούς αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού. Τέλος, μια αποτελεσματική και αποδοτική δημόσια διοίκηση, βασισμένη στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, θα στηρίξει σε σημαντικό βαθμό τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΑΝ.

 Η κατανομή του νέου ΕΣΠΑ
 Σε 18 ανέρχονται τα επιχειρησιακά προγράμματα που εγκρίθηκαν την Παρασκευή από την Ε.Ε. 
Το σύνολο της Δημόσιας Δαπάνης είναι 18.9 δις, εκ των οποίων η Κοινοτική συνδρομή είναι 15.2 δις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου