Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Ηπειρώτη ζωγράφο Γιώργο Μήτση κατά την Πανηγυρική Συνεδρίασή της απονομής βραβείων για το έτος 2014.

Ο Γιώργος Μήτσης βραβεύεται απο την Ακαδημία Αθηνών

Ο Γιώργος Θ. Μήτσης τιμήθηκε για την ιστορική σημασία των απεικονίσεων των μοναστηριών, των εκκλησιών και των προσκυνημάτων στην περιοχή άνω Δερόπολης της Βορείου Ηπείρου στο έργο του «Μοναστήρια, Εκκλησίες, Εξωκκλήσια και Εικονίσματα Άνω Δερόπολης», στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Η Ακαδημία Αθηνών χαρακτήρισε το βιβλίο του κ. Μήτση ως «έργον μεγάλης ιστορικής αξίας».


Γιώργος Μήτσης, Μοναστήρια, εκκλησιές, εξωκκλήσια, εικονίσματα Ανω Δερόπολης


Το βιβλίο περιλαμβάνει σχέδια εκ του φυσικού, με μαύρο μελάνι, έξι μοναστηριών, εβδομήντα έξι εκκλησιών και είκοσι έξι εικονισμάτων από την διετή (2010-2012) εικαστική περιήγηση του καλλιτέχνη στα χωριά της Άνω Δερόπολης. Είχε παρουσιαστεί, μαζί με έκθεση των πρωτότυπων εικαστικών έργων, στην εκδήλωση «Η δόξα της πέτρας» που διοργανώθηκε από την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών, το Δήμο Ζαγορίου και το τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας στις 7 Απριλίου 2013, στα Ιωάννινα.

Ο Γιώργος Θ. Μήτσης γεννήθηκε στο Κλεισάρι, χωριό της Άνω Δερόπολης, το 1957. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Τιράνων. Τα έτη 1983-1990, εργάστηκε ως καθηγητής ζωγραφικής στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αργυροκάστρου. Από το 1990 ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα, όπου υπηρετεί ως καθηγητής Εικαστικών μαθημάτων σε σχολεία της Δ/θμιας εκπαίδευσης. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου και της Ένωσης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών Αλβανίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου