Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Η εκδήλωση του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών στο Forum Ανάπτυξης

               
 Τις προοπτικές πραγματικής ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδος, μέσω του πρωτογενούς τομέα, της ενέργειας, των έργων υποδομής και της επιχειρηματικότητας προσέγγισαν οι εισηγητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου Forum Ανάπτυξης 2014- 17ο Money Show Πάτρας που διεξάγεται στο ξενοδοχείο «Αστηρ».
  Την εκδήλωση συντόνισε ο Κώστας Χαρισιάδης, ο οποίος ανέφερε πως η Δυτική Ελλάδα διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα της προσδώσουν πραγματική ανάπτυξη, όπως τα λιμάνια, το Αεροδρόμιο του Αράξου, τους ορεινούς όγκους, τις υγειονομικές υποδομές, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το ανθρώπινο δυναμικό.
  Πρώτος εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Σκούρας ο οποίος παρουσίασε μελέτη για τις ανάγκες του αγροτικού χώρου στη Δυτική Ελλάδα, εστιάζοντας σε έξι άξονες: καινοτομία- γνώση, ανταγωνιστικότητα, διαχείριση κινδύνου, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και τοπική ανάπτυξη- κοινωνική ένταξη.
  Ο κ. Σκούρας επεσήμανε πως η χώρα έχει ήδη αναπτυξιακό μοντέλο για την αγροτική οικονομία, ωστόσο, υπάρχουν «κενά» και σοβαρά ελλείμματα κυρίως, σε γάλα, σιτηρά, ζωοτροφές, τα οποία εισάγουμε. Όσον αφορά στην κάμψη που παρουσιάζει η παραγωγή, ο Καθηγητής την απέδωσε στο υψηλό κόστος και στην έλλειψη ρευστότητας, ενώ διέψευσε και τον μύθο περί γερασμένης γεωργίας στην Ελλάδα, λέγοντας πως σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η χώρα μας έχει υψηλό ποσοστό νέων αγροτών.
  Στη συνέχεια το λόγο πήρε, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, Δρ Θανάσης Γιανναδάκης, ο οποίος αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στις αντιφάσεις που θέτουν «εμπόδια» στην ανάπτυξη της περιοχής, όπως η ελάχιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στις τεχνολογίες αιχμής, εστίασε στο ασφαλιστικό, λέγοντας πως η αναλογία Εργαζομένων ως προς Συνταξιούχους έχει μειωθεί κάτω από το όριο του 2:1.
  «Η συνολική συσσωρευμένη αναλογιστική υποχρέωση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Κύριες & Επικουρικές Συντάξεις) ανέρχεται περίπου στα 800 δις ευρώ. Η ακολουθούμενη πολιτική προκαλεί άεργη ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια, διευρύνει την ανισοκατανομή του παραγόμενου πλούτου, οδηγεί το επιστημονικό δυναμικό σε μετανάστευση», τόνισε μεταξύ άλλων.
  Κλείνοντας ο κ. Γιανναδάκης, τόνισε πως θα πρέπει να αποδεσμευτούμε από το χρεωκοπημένο δίπολο ανάπτυξης «Αθήνα-Θεσσαλονίκη» και να δώσουμε έμφαση στην παραγωγή Επιστημονικού Δυναμικού Υψηλού Επιπέδου, στον πρωτογενή-δευτερογενής τομέα, στον Ορυκτό Πλούτο, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και στον τουρισμό.
  Τέλος, ο Γεν. Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Θεόδωρος Τσούμπελης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιχειρηματικότητα, επισημαίνοντας πως ο Φορέας έχει καταρτίσει ένα 5ετές στρατηγικό πλάνο, ώστε η Αχαΐα να γίνει αυτοδύναμος επιχειρηματικός κόμβος στο δυτικό άξονα. Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως η αναβάθμιση της Διαχειριστικής των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η συγκρότηση και λειτουργία της Αναπτυξιακής στην οποία ήδη έχει δημιουργηθεί Γραφείο Εξαγωγών και Γραφείο Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.


  Επίσης, ο κ. Τσούμπελης ανέφερε πως στόχος του Επιμελητηρίου είναι η συνεργασία με τα ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού, ώστε να εισάγουν πρώτες ύλες από τη χώρα μας, αλλά και να λειτουργήσουν ως εκθετήρια τοπικών προϊόντων, η δημιουργία του κέντρου στήριξης της επιχειρηματικότητας, η ενεργοποίηση της συμμετοχής του Φορέα στο Forum Αδριατικής- Ιονίου, όπως επίσης η πρόταση για τη «χάραξη» ενός θαλάσσιου δρόμου συνδυασμένης μεταφοράς που θα ξεκινά από το Μαρμάρι και μέσω Λαυρίου, Πάτρας θα καταλήγει στην Ιταλία.
  Τέλος, ο κ. Τσούμπελης ανακοίνωσε πως δρομολογείται ένα πρωτοποριακό project που προβλέπει την εκμετάλλευση του ασύρματου δικτύου από τους χρήστες smartphones για την παροχή υπηρεσιών city marketing σε επτά γλώσσες. Την εκδήλωση έκλεισε με σύντομη ομιλία του, ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, Κώστας Τσίρης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε, πως «η μεγάλη επένδυση που πρέπει να γίνει είναι σε ανθρώπινους πόρους, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις και η οικονομία να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και η χώρα μας να έχει ανάπτυξη».
   Μάλιστα, πρότεινε να γίνει υποχρεωτική η εκπαίδευση των ενηλίκων. «Θα πρέπει να δούμε την ενσωμάτωση της εκπαίδευσης στην εργασιακή ζωή, όπου ο χρόνος της υποχρεωτικής κατάρτισης πρέπει να αναγνωρίζεται ως παραγωγικός χρόνος, να αμείβεται και να ασφαλίζεται. Κι όλα αυτά σε μία κατεύθυνση που με τη βελτίωση των συντελεστών παραγωγής θα διευκολύνεται η ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Τσίρης, ευχαριστώντας εκ μέρους του Πανηπειρωτικού Συλλόγου, τόσο τους εισηγητές, όσο και το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου