Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

"Τα Ηπειρώτικα πανηγύρια σήμερα ». Ανεπανάληπτα μεγάλη η επιτυχία της εκδήλωσης - συζήτησης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών




























Η εκδήλωση «Τα Ηπειρώτικα πανηγύρια σήμερα» που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας άνοιξε, ταυτόχρονα, δύο κύκλους εκδηλώσεων. Από τη μια, το φετινό κύκλο σειράς εκδηλώσεων στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών και από την άλλη, ένα κύκλο τριών εκδηλώσεων για την Παράδοση σήμερα. Η εκδήλωση ήταν το καλύτερο άνοιγμα και για τους δύο κύκλους εκδηλώσεων, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για ακόμα καλύτερη συνέχεια. 
Πολλά στοιχεία συνηγορούν σε μια τέτοια, ελπιδοφόρα εκτίμηση. Η αναπάντεχα μαζικότατη ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. που ξεπέρασε τις προσδοκίες των περισσοτέρων, επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο την αξία της εκδήλωσης. Παράλληλα, επαναβεβαίωσε την προνομιακή σχέση των αποδήμων Ηπειρωτών με την παράδοση, αυτό τον μονάκριβο ομφάλιο λώρο που συνέχει γενιές και γενιές Ηπειρωτών, σε όλο τον κόσμο, με τη μάνα Ήπειρο. Η σχέση των Ηπειρωτών με την παράδοση είναι μια σχέση ταυτότητας, μια σχέση ζώσα και αυτό, πέρα από τη μαζικότητα εκφράστηκε και από την ποιότητα της συμμετοχής. Σε μια εκδήλωση- συζήτηση που διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες, πραγματοποιήθηκαν εικοσιπέντε παρεμβάσεις, σε ένα διάλογο πλουσιότατο σε συμμετοχή και ποικιλία προβληματισμών και απόψεων. 


Στο άνοιγμα της εκδήλωσης, από μέρους του Δ.Σ. χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. κ. Γιώργος Οικονόμου, που ανέδειξε τη σχέση και τη δράση της Πανηπειρωτικής ευρύτερα για την παράδοση, θέτοντας το ιδιαίτερο πλαίσιο της εκδήλωσης και της σημασίας της. Όπως, χαρακτηριστικά, τόνισε: «Η Πανηπειρωτική προσκαλεί σε ένα ζωντανό διάλογο για τη ζωντανή Παράδοσή μας, θέλοντας να αφυπνίσει τη σχέση και τους ρόλους ευθύνης που έχουμε όλοι μαζί της, σαν φορείς και σαν πρόσωπα. Γιατί έχουμε όλοι ευθύνη για όσα ζούμε στα Πανηγύρια μας, για όσα αξίζει να διασώσουμε και να διαδώσουμε, όσα πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε πριν μας αλλοτριώσουν εκείνα. Η επελαύνουσα εμπορευματοποίηση, η χυδαία σκύλευση ηχοχρωμάτων και ρεπερτορίου, η καταθλιπτική ομογενοποίηση, αλλοιώνουν την παράδοσή μας, αλλοτριώνουν τη σχέση μας μαζί της. Ιδιαίτερα αλλοτριώνουν τη σχέση της νεολαίας μας που, για πρώτη φορά έρχεται σε επαφή μαζί της μέσα από τέτοια πανηγύρια.» 



Στις εισηγητικές παρεμβάσεις, ο δρ εθνομουσικολογίας Χάρης Σαρής, από τους πρόσφατα «εκπαραθυρωθέντες» διδάσκοντες του Τμήματος Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα), εισήγαγε στο γενικότερο πλαίσιο της σχέσης πανηγυριών και κοινοτήτων. Ο ερευνητής, φιλόλογος Χρήστος Τούμπουρος με ενάργεια και παραστατικότητα αναφέρθηκε διεξοδικά σε όσα μας πονάνε στα Ηπειρώτικα πανηγύρια του καιρού μας, τονίζοντας την ανάγκη της αντίστασης και του αγώνα ενάντια σε όλα αυτά. Ο τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας αναφέρθηκε στη σκύλευση της παράδοσης και στην ανάγκη της διάσωσής της. Ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος, με βιντεοσκοπημένη παρέμβαση, αναφέρθηκε στην εξέλιξη των 
πανηγυριών καθώς και στην αυθεντικότητα ως ζωντανή και εξελισσόμενη έκφραση των πραγματικών συνθηκών της ζωής και της κοινωνίας. 
Στη συνέχεια πήραν το λόγο σειρά εκπροσώπων φορέων, Αδελφοτήτων, Συλλόγων και Ομοσπονδιών, καθώς και πρόσωπα με τη δική τους ιδιαίτερη διαδρομή ή σχέση με την παράδοση και τα πανηγύρια. Ο διάλογος ήταν πλουσιότατος, έντονος όσο και η σχέση με το ίδιο το θέμα του. Η αποτύπωση μιας πανσπερμίας προσεγγίσεων ανέδειξε ισχυρούς κοινούς τόπους. Κοινός τόπος, η καίρια σημασία της πρωτοβουλίας της Π.Σ.Ε. και η επιτακτική ανάγκη συνέχισης του διαλόγου με την εξαγωγή πρακτικών πορισμάτων. Κοινός τόπος η ευθύνη των φορέων για τη σημερινή κατάσταση και, κυρίως, η ανάγκη για την αποφασιστική αλλαγή της. 


Ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Έφορος Πολιτισμού της Π.Σ.Ε., με τη συλλογική στήριξη της Πολιτιστικής Επιτροπής, είχε την επιμέλεια και τον συντονισμό της εκδήλωσης που ολοκληρώθηκε με ένα μικρό ηπειρώτικο γλέντι! Η κομπανία του Δημήτρη Ζιάγκα, με τον Γιάννη Κουτελέκο στο τραγούδι, «μίλησαν» με την προνομιακή γλώσσα της μουσικής. Με γλυκόλαλο κλαρίνο, πίτες και τσίπουρα, ο διάλογος ολοκληρώθηκε κατά τον απαράμιλλο, Ηπειρώτικο τρόπο! 
Η εκδήλωση «Τα Ηπειρώτικα Πανηγύρια σήμερα» έβαλε με τον καλύτερο τρόπο το θεμέλιο λίθο στον κύκλο εκδηλώσεων για την Παράδοση σήμερα. Μια παράδοση που αρνείται να παραδοθεί, μια παράδοση ζώσα όπως η σχέση των ξενιτεμένων Ηπειρωτών μαζί της, που επιμένει να συνεχίζει σε πείσμα όσων κι αν την πονάνε, χάρη ακριβώς σε εκείνους που την πονάνε. Οι τίτλοι τέλους της εκδήλωσης έπεσαν με τον πιο υποσχετικό τρόπο: «ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ»! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου