Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Εξοπλισμοί- μίζες- εκβιασμοί και το χρέος


Είναι σύμπτωση, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη: η υπόθεση Τσοχατζόπουλου «έσκασε» λίγο πριν τις εκλογές του 2012. Σε μια εποχή που μυρίζει εκλογές  «σκάει» και η υπόθεση Καρατζαφέρη.

Ταυτόχρονα, αυτήν ακριβώς την περίοδο ανοίγει και πάλι  γενικότερα το ζήτημα των μιζών για τα εξοπλιστικά. Κάποιος κακόπιστος που δυσκολεύεται να αποδεχτεί τις συμπτώσεις θα έλεγε πως πρόκειται για τη διατύπωση εκβιασμού που διατυπώνεται σε γενικές γραμμές ως εξής: «κοίτα τι μπορεί να σου συμβεί»…

Το παράδειγμα της φυλάκισης του Τσοχατζόπουλου υπήρξε εκκωφαντικό, για όσους είχαν λερωμένα χέρια και ίσως μπήκαν στον πειρασμό το 2012 να το παίξουν μάγκες απέναντι στους δανειστές. Ηχηρή υπενθύμιση είναι και η υπόθεση του Καρατζαφέρη για όσους τυχόν λαδωμένους  βρίσκονται ακόμη στην πολιτική σκηνή και έχουν μπει στον πειρασμό να παίξουν παιχνίδια που δεν αρέσουν σε κάποιους…

Πολλοί, ίσως αμφισβητήσουν το βάθος και το εύρος της διαφθοράς. Τα ποσά των μιζών, ωστόσο, που αναζητούνται είναι μυθικά και κάνουν τα 50 εκατομμύρια του Ακη να μοιάζουν με χαρτζιλίκι. Το ύψος των μιζών λοιπόν, προεξοφλεί και το μεγάλο εύρος της διανομή τους. Με πιο απλά λόγια, το πολιτικό προσωπικό  (ειδικά αυτοί που κυβέρνησαν)  οφείλει, είναι υποχρεωμένο να αποδείξει την αθωότητα του…   

Ποταμοί μίζας
  
Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύει η Real News μόνο ένας μιζαδόρος ο Πάνος Ευσταθίου έχει μοιράσει, μεταξύ 2002-2011, μίζες  153 εκατομμύρια ευρώ  για  να προωθήσει τα προϊόντα πολεμικών βιομηχανιών που εκπροσωπούσε
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος αναζητείται 1 δις που πήγε σε μίζες την τελευταία 15ετία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μετά από τον Καρατζαφέρη ακολουθεί και δεύτερος πολιτικός ο οποίος ελέγχεται για offshore εταιρείες και είχε σχέσεις με εξοπλιστικά προγράμματα από Ρωσία και Γαλλία

Σαπίλα μέχρι το μεδούλι

Αν λοιπόν μόνο την τελευταία δεκαπενταετία μοιράστηκαν στα εξοπλιστικά μίζες 1 δισεκατομμυρίων ευρώ, βάσιμα μπορεί να καταλήξει στα εξής:

δεν αγοράστηκαν ούτε κορδόνια για αρβύλες χωρίς μίζα
αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκαν στον κύκλο λήψης των αποφάσεων για τις προμήθειες είναι είτε μπουκωμένοι από τις μίζες είτε (δύσκολο να πιστέψει κανείς) ανίκανοι να πάρουν χαμπάρι τι ακριβώς γινόταν.
Λαδωμένες μαριονέτες
Το θέμα με τις μίζες στα εξοπλιστικά (οι μίζες για τις άλλες προμήθειες του δημοσίου καθώς και για τα μεγάλα έργα είναι άλλη υπόθεση) έχει κάποιες ακόμα διαστάσεις που επιβάλλεται να έχουμε κατά νου.

οι δαπάνες για εξοπλισμούς συνέβαλλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους: Στο τέλος του 2003 ο τότε υπουργός οικονομία Χριστοδουλάκης είχε παραδεχτεί:«τουλάχιστον 25 μονάδες (το ¼ του χρέους) οφείλονται στις δικαιολογημένες μεν αλλά ιδιαιτέρως αυξημένες αμυντικές δαπάνες»
Η Ελλάδα από  1974 μέχρι και σήμερα εισάγει κατά μέσο όροι και σε ετήσια βάση: 
Το 3,74% των όπλων που εξάγουν παγκοσμίως οι ΗΠΑ
Το 9,64% των όπλων που εξάγει παγκοσμίως η Γερμανία
Το 5,51% των όπλων που εξάγει παγκοσμίως η Γαλλία

Με άλλα λόγια, οι ελληνικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης:

Αγόρασαν από τις ΗΠΑ τα όπλα που αντιστοιχούν στο σύνολο της παραγωγής της  αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας για διάστημα πάνω από 16 μήνες
Η Ελλάδα κάθε δέκα χρόνια αγοράζει το σύνολο της ετήσιας παραγωγής της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας
Η Ελλάδα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα αγόρασε το σύνολο της παραγωγής δύο ετών της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας

Επίσης, κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο:

Την εποχή της ισχυρής Ελλάδας του Κ. Σημίτη η Ελλάδα ήταν πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ και δέκατη στις εισαγωγές όπλων από όλες τις χώρες του κόσμου!

Δύο συμπεράσματα και μια ερώτηση

Συμπέρασμα 1: Πολύ πριν έρθουν τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις «εκλεκτό» πολιτικό προσωπικό των κυβερνήσεων  της χώρας είχε δεθεί χειροπόδαρα.
Συμπέρασμα 2: Αν έχεις μια φορά πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη τότε είσαι υποχρεωμένος να την κουβαλάς μια ολόκληρη (πολιτική) ζωή και να χορεύεις όπως σου τραγουδάει αυτός που μπορεί να σε εκβιάσει.

Ερώτηση (ρητορική) : Να έχουν πιάσει άραγε τόπο τα τόσα δισεκατομμύρια που (μαζί με τις μίζες) πλήρωσε ο ελληνικό λαός για να εξασφαλίσει το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου