Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Η ώρα του Καραμανλή


Ο ένας, ο Κώστας Καραμανλής, έφαγε χάμπουργκερ, ο άλλος, ο Αντώνης Σαμαράς, χωριάτικη σαλάτα. Και μόνο ότι το χθεσινό γεύμα τους στο εστιατόριο του Χίλτον έγινε πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων είναι πολύ ενδεικτικό του πάγου στις σχέσεις τους αλλά και του άγχους στο Μέγαρο Μαξίμου για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού που εμφανίζεται αποστασιοποιημένος.

Οι διαρροές που έγιναν αναφέρονται σε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης, σε συζητήσεις για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, οπωσδήποτε και στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, χωρίς να δίνονται στη δημοσιότητα λεπτομέρειες. Έπεσαν στο τραπέζι ονόματα υποψηφίων; Τέθηκε θέμα υποψηφιότητας Καραμανλή παρόλο που ο ίδιος το έχει «κόψει» μέσω τρίτων; Το λογικό είναι να ζήτησε ο Α. Σαμαράς από τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΝΔ στήριξη για την διασφάλιση των 180 ή πάντως ενός σημαντικού αριθμού «ναι». Είναι γνωστό ότι ο Κ. Καραμανλής έχει επιρροή σε ανεξάρτητους βουλευτές προερχόμενους από τη ΝΔ (λχ Β. Πολύδωρας) όπως επίσης ότι είναι αποδεκτός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, καθώς ο Π. Καμμένος τον έχει χαρακτηρίσει «εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα», ενώ ο Π. Χαϊκάλης τον έχει καλέσει να επανενώσει την παράταξη.
Ο βουλευτής της περιφέρειας Αττικής που θεωρείται ακραιφνής καραμανλικός Γ. Βλάχος δήλωσε πρωί - πρωί στον ρ/σ Βήμα ότι δεν πιστεύει πως ο πρώην πρωθυπουργός θα ασκήσει την επιρροή του για να μαζευτούν οι 180. Ξέρει κάτι; Και να μην ξέρει, ερμηνεύει τις διαθέσεις του πρώην πρωθυπουργού με βάση τα συμπεράσματα που συνάγει κάθε φορά που συνομιλεί μαζί του. Γιατί ο Κ. Καραμανλής βλέπει κόσμο στο γραφείο του και δείχνει εξαιρετικά δραστήριος πολιτικά παρά τη δημόσια σιωπή του. Η τελευταία πληροφορία που κυκλοφόρησε και τον αφορά (διαψεύδεται επίμονα από χθες) είναι ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Αν αυτό συνέβαινε θα επρόκειτο για πλήρη ρήξη, κάτι που δεν ταιριάζει με το πολιτικό του ταμπεραμέντο. Ο Κ. Καραμανλής δεν κάνει πολωτικές κινήσεις. Όπως όλα δείχνουν, αφήνει άλλους να τις κάνουν γι' αυτόν, χωρίς την καθοδήγηση αλλά με την ανοχή του.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή Ευ. Αντώναρος «τιτιβίζει» συχνά πυκνά με κριτικά σχόλια σε βάρος της κυβέρνησης. Ο Ευ. Στυλιανίδης βρίσκει κάτι να πει για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης ακόμη και κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά από εκλογές. Ο Πρ. Παυλόπουλος θεωρείται ως ένας βουλευτής που διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
 



Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει διαρκώς προσπάθειες κατευνασμού του καραμανλικού συστήματος γνωρίζοντας την επιρροή του στην εκλογική βάση. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος επέστρεψε στη ΝΔ κερδίζοντας τα φώτα της δημοσιότητας στην εκδήλωση των γενεθλίων του κόμματος, ο Γ. Κουμουτσάκος τοποθετήθηκε γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού και μπορεί να ανέλθει κι άλλο, ο πρώην γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης έγινε συνήγορος του καταναλωτή, ο Χρ. Χατζηεμμανουήλ στην ΤτΕ, ο Μ. Δασκαλάκης γγ στο υπουργείο Μεταφορών. Τώρα λέγεται ότι τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο ΥΠΑΜ θα διαδεχθεί καραμανλικό στέλεχος σε μια ακόμη κίνηση καλής θέλησης προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού. 
Ο Κώστας Καραμανλής έχει να μιλήσει δημόσια από τις εκλογές του 2009. Στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν έκανε διάφορες παρεμβάσεις μέσω διαρροών ή μέσω τρίτων, είτε για να πει πως «τον πάει τον Τσίπρα», είτε για να διαφωνήσει με το κλίμα πόλωσης, είτε για να εκφράσει την αγωνία του για το έλλειμμα εθνικής συνεννόησης. Πιστός στη θεσμική ορθότητα, ποτέ δεν έλειψε από συνέδριο ή σημαντική κομματική εκδήλωση, αλλά και ποτέ δεν έκανε ένα βήμα παραπάνω για να δώσει το σήμα ότι επιβραβεύει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό. Πάντα έπαιρνε θερμότερο χειροκρότημα από τον Α. Σαμαρά φθάνοντας στο χώρο της γαλάζιας σύναξης και πάντα αφηνόταν να εννοηθεί από το περιβάλλον του ότι ο πολιτικός του βίος δεν έχει τελειώσει.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δυσκολεύονται να «χωνέψουν» την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρώην πρωθυπουργό που βρίσκεται στο απυρόβλητο, πόσο μάλλον την αίσθηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να εγγυηθεί την επανασυγκόληση των κομματιών της δεξιάς αλλά και έναν νέο τρόπο επικοινωνίας με την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση που μπορεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση.
Οι δικοί του θυμίζουν πάντα τη θεωρία του μεσαίου χώρου και αποδοκιμάζουν τη θεωρία των άκρων, ενώ υπογραμμίζουν τη δημοτικότητα του πρώην πρωθυπουργού που έχει περάσει στο γαλάζιο υποσυνείδητο ως ο ηγέτης που καταδιώχθηκε από τους Αμερικανούς λόγω της ενεργειακής συνεργασίας με τους Ρώσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου