Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Καθήκον της Πολιτείας είναι να προστατεύσει την ακριτική Ήπειρο, από τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα εγκληματικότητας.


Δύσκολες μέρες περνάει η Ηπειρωτική ύπαιθρος από τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα μικροεγκληματικότητας, τα οποία έχουν γίνει το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα των ακριτικών περιοχών μας και όχι μόνο. Η ανασφάλεια που έχει κυριεύσει τους κατοίκους, δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο. Ωστόσο, τα τελευταία περιστατικά με τις ένοπλες ληστείες και τους ιερόσυλους σε πλήρη δράση, έχουν θορυβήσει τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι όμως γι' αυτό δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα. Θα πρέπει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να παρέμβει άμεσα, βγάζοντας μέσα από τα ζεστά γραφεία, τους δεκάδες αστυνομικούς, που, αν και μάχιμοι, έχουν βολευτεί σε θέσεις. γραμματείας!

Μπορεί η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να έχει αποφασίσει τελευταία, μια γενναία αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Αστυνομίας, ωστόσο προβάλλονται. σθεναρές αντιδράσεις από κάποιους συνδικαλιστές, οι οποίοι -όπως φαίνεται- δεν θέλουν ν' αλλάξει η σημερινή κατάσταση στο σώμα. Όμως αποτελεί κοινή απαίτηση, πως θα πρέπει περισσότεροι Αστυνομικοί να βγουν σήμερα στους δρόμους, εκεί όπου καθημερινά δρα ανενόχλητο πολλές φορές το οργανωμένο έγκλημα και οι πολίτες νιώθουν απροστάτευτοι. Ειδικότερα στην ακριτική ύπαιθρο, στην οποία καθημερινά αλωνίζουν κάθε λογής κακοποιά στοιχεία. 



Το τελευταίο περιστατικό με την ένοπλη επίθεση δυο αγνώστων στο χωριό Χρυσοβίτσα, που έδεσαν και φίμωσαν μια ηλικιωμένη γυναίκα και τον γιο της δείχνει ότι τα πράγματα έχουν αγριέψει επικίνδυνα. Και γίνεται λόγος για άτομα αδίστακτα και όχι για κοινούς διαρρήκτες, που επιτίθενται ακόμα και σε ηλικιωμένους και ανήμπορούς πολίτες. Και δεν είναι μοναδικό αυτό το περιστατικό. Λίγες μέρες νωρίτερα, άλλες θρασύτατες ένοπλες ληστείες κατά ηλικιωμένων ζευγαριών, έγιναν σε Αμφιθέα Ιωαννίνων, Πρωτόπαππα Ζίτσας, Μπαλντούμα κ.α.. 
Αν όλα αυτά τα περιστατικά δεν. κρούουν το καμπανάκι στους αρμόδιους του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Αστυνομίας, τι άλλο θα πρέπει να συμβεί για να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης; Να γίνει άλλο ένα έγκλημα, όπως αυτό στα Κτίσματα Πωγωνίου πριν 1,5 χρόνο, που έχασαν την ζωή τους τόσο άδικα δυο ανυποψίαστα γεροντάκια από έναν αδίστακτο εγκληματία;

Είναι αδιανόητο μια χώρα, που έχει από τις υψηλότερες αναλογίες αστυνομικών στον κόσμο συγκριτικά με τον πληθυσμό, να μην παρέχει επαρκή ασφάλεια στους πολίτες της. Για 61.000 αστυνομικούς είχε κάνει λόγο ο πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας. Ένας αριθμός που προκαλεί ίλιγγο, κυρίως στους κατοίκους των ακριτικών χωριών, οι οποίοι λένε ότι ούτε με κυάλια δεν βλέπουν αστυνομικό. Και δικαίως αναρωτιούνται, πού άραγε να υπηρετούν όλοι αυτοί, οι δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί; 
Είναι καιρός λοιπόν να βγουν από τα γραφεία και από άλλες υπηρεσίες, άσχετες με το πραγματικό τους αντικείμενο, ή ακόμη και από θέσεις φύλαξης στόχων, που σε αρκετές περιπτώσεις -σίγουρα όχι σε όλες- δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε. Η Πολιτεία θα πρέπει να τους δώσει τα απαραίτητα υλικοτεχνικά εφόδια (αυτοκίνητα, γιλέκα, κάμερες κ.α.), θέτοντάς τους στην υπηρεσία των πολιτών ως μάχιμους και πλήρως εξοπλισμένους. Και επιτέλους, ας λειτουργήσουν και πάλι οι Σταθμοί Συνοριοφυλάκων στην παραμεθόριο, μπας και επανέλθει η ηρεμία στους κατοίκους των ακριτικών χωριών μας. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Της Εύης Κουτσολιόντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου