Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Ανάπτυξη με στραγγαλισμό των πολιτών δε μπορεί να υπάρξει






Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν το μάρμαρο της ανάπτυξης και των πλεονασμάτων.

Όσοι δεν είδατε τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού χάνετε. Είναι χάρμα οφθαλμών, ζούμε σε μια χώρα που είναι φορολογικός παράδεισος. Τέτοια υπέρβαση στόχων που θα έλεγε κανείς ότι μας. ψεκάζουνε. Διότι δεν μπορεί. Κάτι συμβαίνει και οι Έλληνες τρέχουν να πληρώσουν τους φόρους τους και δημιουργούν πλεονάσματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το εξάμηνο λοιπόν, δημιουργήθηκε μεγάλη υπέρβαση 555 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τη φορολογία φυσικών προσώπων και το πλεόνασμα εκτινάχτηκε στα 2,28 δις με σημαντική υπέρβαση 1,47 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί. Απίστευτα πράγματα δηλαδή. Το πρώτο εξάμηνο -που δεν υπάρχουν και οι πολλοί φόροι-οι Έλληνες πήγαν και πλήρωσαν τα χρέη τους και δημιουργήθηκε υπέρβαση. Όχι οι επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα. Σκεφτείτε δηλαδή τι έχει να γίνει τώρα που θα πληρωθούν και οι φόροι εισοδήματος. 

Γιατί έγινε όλο αυτό; Μα γιατί άλλαξαν οι κλίμακες οπότε μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν το μάρμαρο της ανάπτυξης και των πλεονασμάτων. Από την άλλη οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, αυξάνουν τα χρέη τους στην εφορία και περιμένουν πότε θα βγουν οι 20,30 ή 100 δόσεις για να ξοφλήσουν κάποια από τα χρέη τους. 

Έχει κι άλλα ενδιαφέροντα η ανάλυση. Οι φωστήρες του υπ. Οικονομικών έπαθαν την πλάκα τους με την υπέρβαση των στόχων στα έσοδα. Δεν είχαν υπολογίσει τόσα πολλά λεφτά, δεν περίμεναν ότι η αλλαγή στις κλίμακες θα αύξανε τόσο πολύ τις εισπράξεις. Αυτό βέβαια, μπορεί να είναι καλό για τα «νούμερα» δεν είναι καλό για τους φορολογούμενους. 



Λοιπόν, οι πηγές από τις οποίες υπήρξε υπέρβαση στόχων είναι: 
. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 555 εκατ. ευρώ ή 14,5%. Σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται αύξηση 940 εκατ. ευρώ. 
. Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 212 εκατ. ευρώ ή 14,7%. 
. Οι λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 81 εκατ. ή 28%. 
. Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 320 εκατ. ή 15,8%. 
Που υπήρξε υστέρηση; 
. Στον φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 178 εκατ. ευρώ ή 15,3% 
. Στους φόρους στην περιουσία κατά 246 εκατ. ευρώ ή 15%, λόγω της μη είσπραξης της προγραμματισμένης πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. 
. Στους έμμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) κατά 40 εκατ. ευρώ ή 10,5%. 

Σημαντικά αυξημένες ήταν την ίδια ώρα οι επιστροφές φόρων που ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 262 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. 
Επίσης, ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31,26 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 973 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. 

Ποιοι είναι το συμπέρασμα από το «θαύμα» του προϋπολογισμού; Ότι πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται σε εντυπωσιακή περίοδο προσαρμογής και πλέον δεν ξοδεύει πάνω από τις δυνατότητές της αλλά αντίθετα παράγει πλεονάσματα. Αυτό είναι το θετικό και θα είναι και το ισχυρό χαρτί στη διαπραγμάτευση για το χρέος. 

Όμως, ανάπτυξη με στραγγαλισμό των πολιτών δε μπορεί να υπάρξει, είναι μια στρεβλή οικονομία όπως στρεβλή ήταν και η ανάπτυξη με δανεικά. 

Ανάπτυξη και πλεονάσματα που στηρίζονται στον αφανισμό της μεσαίας τάξης, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οικονομία που στηρίζεται στη διάλυση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και στην φτωχοποίησή του, είναι αδύνατο να αντέξει για πολύ καιρό. Το «θαύμα» θα καταρρεύσει μόλις καταρρεύσει και η κοινωνική συνοχή. 

Οικονομία χωρίς ανάπτυξη, επενδύσεις, θέσεις εργασίας δεν μπορεί να έχει μακρύ βίο, είναι θέμα χρόνου να σκάσει σα φούσκα. Όπως και δεν μπορεί να πληρώνουν πάντα τα ίδια «γομάρια» και να την γλιτώνουν οι άλλοι. Αν η συντριπτική πλειοψηφία των φόρων έρχεται επειδή μπήκαν στη μέγγενη μισθωτοί και συνταξιούχοι τότε να το «βράσουμε» το θαύμα της ανάπτυξης. Αν για τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή έχουν γίνει ελάχιστα, τότε δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς στραβά αρμενίζουμε. 

Και τέλος, θα έπρεπε να προβληματιστεί η κυβέρνηση στο εξής: Το γεγονός ότι οι Έλληνες συνεχίζουν και πληρώνουν τους φόρους τους και δημιουργούν πλεονάσματα είναι η υπέρτατη θυσία. Ότι έχουν και δεν έχουν το δίνουν, σε αντίθεση με τα μεγαλολαμόγια που δημιουργούν χρέη δις και περιμένουν τις ρυθμίσεις. 

Αυτό και μόνο θα έπρεπε να είναι η αφορμή για την κυβέρνηση να κάνει κοινωνική πολιτική και να ανακοινώσει άμεσα φοροελαφρύνσεις, χωρίς να περιμένει τι θα πει η τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου